Mit Miskolc adhatott

Jövőre is lesz Miskolcon kocsonyaünnep! - A Városháza válasza

2013. december 21. - Miskolc régen és ma

Megérkezett a válasz nyílt levelünkre, melyet - mint ígértük - változtatások nélkül teszünk közzé, kihagyva a levél írójának megszólítását. 

Hogy a témával kapcsolatban még tisztább képet kapjunk, igyekszünk elérni Rózsa Editet is.

Levelében azt írja többek között, hogy 1999 óta változó névvel és formában, de mindig megemlékezett a kocsonyalegendáról a város. Az is kiderül a levélből, hogy olvasta Miskolc város Önkormányzatának közleményét a kocsonyafarsangról; emlékezteti a polgármestert az egy évvel korábbi nyilatkozatára, amely szerint a kocsonyafesztivál a miskolciaké és ez így is marad; végül, hogy a Több mint Legenda Közhasznú Alapítvány elérhetetlennek bizonyult.

Íme a válaszok kérdéseire, röviden, tényszerűen:

Miskolc Város Önkormányzatának közleménye szerint a miskolci kocsonyaünnep a miskolciaké, ezért a város a jövőben a közérdeket, a miskolciak érdekét szem előtt tartva rendezi majd meg minden februárban a Miskolci Kocsonyafarsangot. A város tehát 2014-ben is megemlékezik a kocsonyalegendáról. Az, hogy ez változó névvel és formában történik, éppen az Ön levele szerint, nem lényeges. A lényeg: a helyi hagyomány ápolása és megőrzése.

A részletes és végleges programot január első felében a sajtóban tesszük közzé, így mindenki időben tájékozódhat a rendezvényekről.

A Több mint Legenda Közhasznú Alapítvány azért elérhetetlen, mert felszámolási eljárás hatálya alá került.

Visszatérve az egy évvel ezelőtti eseményekre... Az interneten is megtalálható az a szándéknyilatkozat, amelyben a megállapodás aláírói -a kocsonyafesztivál szervezői és az önkormányzat- többek között arra vállaltak kötelezettséget, hogy már 2013-ban megrendezendő fesztivál közös szervezése érdekében, létrehoznak egy közös céget. A megállapodásra mindenképpen szükség volt, hiszen a szervezésben részt vevő cégek és az alapítvány is akkor már súlyos anyagi nehézségekkel küszködött, ami már a rendezvény megtartását veszélyeztette.

A megállapodásban foglaltaknak megfelelően az önkormányzat, az ésszerűség keretein belül, megadta mindazt a segítséget a 2013. évi rendezvény megtartásához, amit lehetőségei megengedtek. Az önkormányzattal közös cég azonban nem jött létre, mert Rózsa Edit, a már elkészült, vele előzetesen többször is egyeztetett szövegű társasági szerződés-tervezetet nem írta alá. A közös cégalapítás tehát nem az önkormányzat miatt hiúsult meg.

Figyelmébe ajánljuk az interneten szintén megtalálható, az INDEX által 2012. december 12-én közzétett „Kitört a miskolci kocsonyabalhé című írását”. Két rövid idézet ebből:

Milliókkal tartozik a miskolci kocsonyafesztivált rendező cég a beszállítóinak, miután elszámolási vitába keveredett az Agrár Marketing Centrummal. A szervezők azonban hiába kapnák meg a korábban beígért pénzt, az összes tartozás kifizetésére az sem lenne elég. A fesztivált szervező cégeket felszámolhatják, pedig már hirdetik a következő kocsonyafesztivált.”

Mindeközben az alvállalkozók csodálkozva nézik, hogy a tartozások és a kifizetetlen számlák ellenére idén ismét szerveződik a fesztivál, a rendezvény honlapján február végére ígérik a rendezvényt. Kérdés lehet azonban ezek után, hogy a fesztivált miből finanszírozzák, illetve milyen vállalkozók építik majd fel a helyszínt a történtek után. A cégek között akad olyan is, aki bár 2010-es munkája után nem kapott pénzt, 2011-ben is elvállalta a rendezvény építésének a feladatait, ezután azonban szintén nem fizették ki, most tehát biztosan nem vállalja a munkát.”

Úgy gondoljuk, hogy az INDEX cikkében foglaltak alapján nem szorul magyarázatra, hogy Miskolc városa miért kívánja a jövőben önállóan szervezni a kocsonyalegendával kapcsolatos rendezvényt. Egyébként az interneten nagyon sok hasonló írás olvasható a témában.

Az pedig, hogy miként kerül a miskolci kocsonyalegenda Kazincbarcikára? A kérdésre csak az lehet a magyarázat, hogy a szervezők számára ez csak üzlet.

Végül, még egyszer szeretnénk megerősíteni: lesz Miskolcon kocsonyafesztivál 2014-ben is, Miskolc város szervezésében, Kocsonyafarsang néven, a miskolciak örömére, szórakozására.A legenda tovább él.


Miskolc, 2013. 12.21.                                                                                      Üdvözlettel, 
                                                                                                    Miskolc M.J.Város Polgármesteri Hivatala

 

Ezen levelet részben vagy teljes egészében átvenni a miskolcadhatott.blog.hu szerkesztőinek engedélyével lehet, forrásmegjelöléssel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr615703356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása