Mit Miskolc adhatott

Az új sportfellegvár - miskolci sportkörkép

2015. október 18. - Miskolc régen és ma

Pár évvel ezelőtt még joggal beszélhettek egymásközt a miskolci sportbarátok arról, hogy mennyire szegényes a város a sportélete. Akkoriban volt egy, az első- és másodosztály között liftező, folyton likviditási problémákkal küzdő focicsapatunk; a nagy múltra visszatekintő női kosárlabdacsapatunk, a DKSK évekre eltűnt a térképről, míg jégkorong együttesünk, a Miskolci Jegesmedvék a 2000-es években - bár mindvégig az első osztályban szerepelt,- kiemelkedő eredményeket nem sikerült produkálnia. 

Ami a csapatsportokat illeti, a város sportélete komoly virágzásnak indult a közelmúltban. Olyannyira, hogy egy igazi miskolci sportbarátnak mostanság komoly szervezési munkát igényel egy olyan hétvége, mikor több meccset is a helyszínen tekintene meg, még akkor is ha minden csapatunk hazai pályán játszik.

collage-2015-10-16.jpg

A fent említett csapatsportok mellett azonban több olyan sportág, ezeken belül is több olyan csapat játszik hétről-hétre, amelyek kevésbé vannak a reflektorfényben, holott olykor kiemelkedő eredményeket produkálnak. Ebben a bejegyzésben a Miskolcon fellelhető csapatsportokat vesszük górcső alá.  

Labdarúgás - DVTK

Kezdjük a sort a DVTK labdarúgó csapatával. Nem csupán azért, mert Miskolcon kimagaslóan a legnépszerűbb sportcsapat, hanem azért is, mert a klub életében történő, 2011-es tulajdonosváltás hosszú évekre megalapozta más sportágak felemelkedését is. Volt is hova felemelkedni, hiszen az a szégyen esett meg a nagy múltú klubbal, hogy fennállásának 100. évében esett ki az élvonalból, hatalmas adósságokat felhalmozva, bundagyanús meccsek sorozatával.  

A milliárdos Leisztinger Tamás színre lépésének okát a mai napig sok pletyka övezi, holott saját elmondása szerint egy barátja beszélte rá a klub tulajdonjogainak megvételére annak ellenére, hogy az üzletember addig semmi olyan befektetésbe nem szállt be, aminek köze lett volna a sporthoz. Így a szállodalánc-guru belépésével rég nem látott sikersztori vette kezdetét Diósgyőrben. Szinte minden szurkoló emlékszik arra a másodosztályú szezonra, amelynek első mérkőzésére a REAC ellen 14 játékos utazott el Budapestre, és olyannyira rövid volt a kispad, hogy a cserekapusnak kellett beállnia a meccs végén, csatárként.. A tulajdonosváltás, és az azt követő játékosigazolásoknak hála a döcögős idénykezdetet egy szebb folytatás követte. Télen még 7 pont hátránya volt a csapatnak, majd - a klub történetének második leghosszabb, 14 meccses győzelmi  sorozatának köszönhetően - beelőzte a nagy rivális Nyíregyházát, így feljutott újra az első osztályba.

48.jpg2011.04.17. A sorsdöntő Nyíregyháza elleni mérkőzésen 3200 diósgyőri volt jelen

Az NB1-ben is lendületben maradt a csapat köszönhetően az olyan igazolásoknak, amelyekről a szurkolók évekkel ezelőtt még csak álmodni sem mertek, hiszen válogatott játékosok sora igazolt Diósgyőrbe. Ennek ellenére semmilyen trófeát nem sikerült a csapatnak nyernie, de a klub végre stabil lábakon állt, és ez egy Diósgyőr szurkolónak nem mindig adatott meg, sőt... Ám 2014-ben a Tomiszlav Szivics vezette csapat előbb elhódította a Ligakupát, majd sokak álmát megvalósítva, az utóbbi évek legjobb hangulatú kupadöntőjét játszotta, melyre cca. 9000 miskolci látogatott el a Puskás stadionba. Bár a kupát végül az Újpest hódította el, a szövevényes döntések értelmében a Diósgyőr indulhatott az Európa Ligában, ahol három kört is megélt, ezzel abban az évben a legsikeresebb magyar klubcsapatként zárta az európai kirándulást. 

20140525ujpest_dvtk1314_mk_donto_69.jpg2014.05.25. DVTK-Újpest Magyar Kupa döntő 9000 miskolcival

Mindez persze a kirakat, ennél talán fontosabb, hogy 2011 óta soha nem látott infrastrukturális fejlesztések is elindultak a klubház környékén. Rengeteg füves és műfüves edzőpálya áll ma az utánpótlás rendelkezésére, jelenleg is épül a klub utánpótlásközpontja, és ha minden igaz (bár ezt már tényleg akkor hisszük el, ha látjuk), novemberben elindul az új stadion építése is. Mindemellett fontos azt is kiemelni, hogy a DVTK nem csak a város, hanem az egész régió csapata akar lenni, brandet teremtve, ezt támasztja alá az évek során megkötött számtalan partneri szerződés a különböző települések futball szakosztályaival, hogy a régióból a DVTK-ba kerüljenek a legtehetségesebb fiatalok. Így aztán minden adva van a hosszútávú, sikeres szerepléshez, bár jelenleg ezt a tabellán elfoglalt helyezésük nem mutatja (jelenleg 8. a DVTK a 12 csapatos NB1-ben), ahogy a közvetlen utánpótlás gárdánk sem tündököl az NB3 keleti csoportjában (utolsó előtti hely). 

Női Futsal- DVTK- Vénusz

Bizony van női futsal csapata is a városnak, bár ezt elég kevesen tudják. A csapatot Kovács Aliz és Juhász Viktor alapította a korábban nagypályán (az MVSC szakosztályában) szereplő miskolci, labdarúgást szerető lányokkal még 2006-ban, akkor még Miskolci- Vénusz Szabadidőközpont néven. dvtkvenusz.jpg

A Vénuszos lányok címere

A klub alapítása óta az NB1-ben szerepel, hazai meccseit a Generali Arenában játssza. Legnagyobb sikerét a  a 2011-12-es bajnokságban érte el. Az alapszakasz megnyerése után a Tolna-MŐZS gárdájával játszott döntőt, melyet a másik fél három győzelméig tartó párharcban a Vénusz nyert 3-1-es arányban. Ezzel 54 év után szerzett ismét miskolci csapat első osztályú aranyérmet. Ezt megelőzően kétszer volt bronzérmes a csapat: a 2008/2009, illetve a 2010/2011 bajnokságban.

venusz1.jpg

Az előző kiírást a Vénusz a 4. helyen zárta, ami a papírformának megfelelő eredménynek tekinthető. Idén is hasonló a célkitűzés az erőviszonyokat tekintve, már az új edzővel, Thür Antallal. Változás még, hogy idén a csapat a DVTK-val kötött szerződés értelmében nagypályán is indított U17-es csapatot a Magyar Kupában, ahol még augusztusban a Budapest Honvéd ejtette ki őket. Az idei szezon augusztus végén indult, ahol 5 forduló után a Vénusz a második helyen áll 7 ponttal, a góllövőlistát pedig a diósgyőri Rondzik Júlia vezeti 8 találattal. Érdekesség még, hogy a csapatban szerepel az egykori diósgyőri, kosaras közönségkedvenc, Bukovszki Mónika is, valamint több játékost is ad a csapat a válogatottba. Érdemes tehát kilátogatni a lányok meccseire, mert megérdemlik a szurkolást.

A Vénusz jelenlegi játékoskerete itt érhető el.

Női kosárlabda - Aluinvent- DVTK

Mint korábban említettük a nagy múltú női kosárlabda-csapatunk, az egykori DKSK évekre eltűnt a magyar kosárlabda térképéről. Az akkori szövevényes viszonyokat nehéz lenne már visszaidézni, ám a miskolci kosárlabda a 2006-os anyagi ellehetetlenülés után 2011-ben támadt fel hamvaiból. A jelenlegi ügyvezető, Szabó Tamás vezetésével, DKSK- MISI néven lett újra élvonalbeli csapata Miskolcnak. A nagy áttörést azonban a DVTK-val kötött frigy hozta meg 2013-ban. A DVTK-családba való belépéssel olyan anyagi lehetőségekhez jutott a női kosárlabda is, amely méltó a kétszeres kupagyőztes, háromszoros bajnoki ezüstérmes csapathoz.

8625.jpg                       Bukovszki Mónika a "fúziós muffinokkal" (forrás:dvtk.eu)

A DVTK- Workforce névre keresztelt csapat a 2012-13-as, majd a következő, elég furcsa lebonyolítású szezonban egyaránt a 4. helyet csípte el, és a következő szezon sem indult túl fényesen, immáron a Aluinvent- DVTK néven. Mégis ez a szezon hozta meg az igazi áttörést, hiszen a sorozat végére a csapat a kupában és a bajnokságban is döntőt játszott, azonban mindkét fináléban alulmaradt, mindemellett az Európa Kupában is tisztesen helytállt.  

64020150415_5153_mi.jpgA Sopron elleni bajnoki döntő a nézőszám és a hangulat tekintetében már a régi, szép időket idézte.

A célok idén sem változtak. Az október elsején rajtoló bajnokságban eddig három mérkőzést tudott le a csapat, melyben 2 győzelem 1 vereség eddig a mérleg. A csapat idén is elindul az Európa Kupában, ahol többek között cseh, holland és olasz ellenfele is lesz. 

A csapat idei játékoskerete itt, az idei szezon menetrendje pedig itt érhető el.

Jégkorong - DVTK Jegesmedvék

A miskolci csapatok közül a Macik produkálták idén a legnagyobb sikert azzal, hogy mindent megnyertek, amit a szezonban meg lehetett nyerni. A MOL Liga és a magyar bajnoki cím mellett talán a legnagyobb fegyvertény az volt, hogy az EBEL-ben edződő Fehérvárt is sikerült két vállra fektetniük a kupadöntőben. Ez az eredmény az évek óta tartó, szisztematikus munka eredménye volt, így a klub történetének magasan legnagyobb sikere nem a véletlen műve. 

miskolchoki640.jpgMiskolci hokiünnep a Magyar Kupa döntője után Székesfehérváron

De a hokisok nem csak a pályán, hanem az anyagiak tekintetében is kihozták a maximumot az előző szezonból. Épp ezért a fejlődés, valamint a stabil anyagi háttér érdekében a kereslet és a kínálat találkozott, hiszen Leisztinger Tamás újabb sportágat akart bevonni a DVTK név alá. Így történt, hogy a következő szezont már DVTK Jegesmedvék néven kezdte el a csapat, ami sok szurkolónál ki is verte a biztosítékot. Ellentétben az egykori DKSK-val, a Jegesmedvéknek és a DVTK-nak semmilyen közös múltjuk nem volt, sőt a két klub színe is teljesen elütött egymástól, így a szurkolók nehezményezték mind a DVTK név használatát, mind a színváltozást, a címer megváltoztatása pedig szóba sem kerülhetett. Ennek ellenére végül - a címer kivételével - minden változás végbement, az emiatt neheztelő szurkolókat az újabb kupák elhódításával, és egy nívósabb bajnokságban való részvétellel a (szlovák Extraliga vagy az osztrák EBEL került szóba) igyekeznek majd kiengesztelni.

jegesmedvek11-600x400.jpg

Ennek megfelelően indult a szezon is, hiszen az új köntösbe bújt Macik jelenleg 13 mérkőzés után vezetik az alapszakaszt. Nem ejtettünk szót még a Macik barlangjáról, ami a mintegy 2000 fős Miskolci Jégcsarnok. Több infót a csapatról és a soron következő mérkőzésekről a csapat honlapján találhatnak.

Női röplabda - Albrecht- MVSC- MVSI

Miskolc második legnagyobb múltra visszatekintő klubjánál, a 114 éves Miskolci Vasutas Sport Clubnál két olyan csapatsport van, ami nagy tradíciókra tekint vissza. Mai szemmel szinte már hihetetlennek tűnik, hogy annak idején az első osztályban csapott össze a DVTK és a Vasutasok focicsapata. Azóta sajnos a futball úgymond csökkentett módban üzemel a Csokonai úton, hiszen évek óta csak a megyei bajnokságban vitézkednek a focisták.

Azonban a röplabdások évről-évre igyekeznek helyt állni az első osztályban. És, ha már a röplabdát is látványsportnak nevezzük, a lenti csapatfotót tekintve nem is kell különösebben magyarázni, hogy miért érdemes a MVSC csarnokában elkapni egy-két röpi meccset, ráadásul mindezt ingyen tehetjük meg. 

mvscropi.jpg

Bár a röplabda nem a legnépszerűbb hazánkban, most nagy lökést adhat a sportágnak a magyar válogatott idei EB -részvétele. Egy biztos, a miskolci lányok idén nagyon kemény szezon elé néznek, hiszen anyagi problémákról lehet hallani a klubnál, így elég szűkös kerettel vágnak neki a lányok a sorozatnak, leginkább az utánpótlásra támaszkodva. A tavaly 10. helyet elérő MVSC-nek tehát elkél a biztatás, akik a RÖPKE SE ellen indítják a szezont. 

A csapat kerete itt, a bajnoki menetrendet itt található meg. 

Amerikaifoci - Miskolc Steelers

"A Miskolc Steelers amerikaifutball-csapat ötlete 2005 tavaszán fogalmazódott meg miskolci középiskolás diákok fejében. Rövid szervezés után, egy amerikai származású angoltanár, Joseph Scott Selmser (aki akkor a Debrecen Gladiators játékosa volt) vezetésével kezdtek el megismerkedni a sportág alapjaival és szabályaival. Augusztustól a miskolc-szirmai focipályán tartották az edzéseket Horváth Tamás edző vezetésével - ekkor még felszerelés nélkül, de száz százalékos odaadással labdás és erőnléti edzések folytak annak a reményében, hogy a Miskolc Steelers teljes jogú csapatként szerepelhessen a 2006-os MAFL-bajnokságban"- írja a klub honlapja. 

steelers3-600x400.jpg

Mivel a sportágat még nem csak a miskolciak, hanem az egész ország tanulja, így itt nagy tradíciókról nem lehet beszélni. Az utóbbi években inkább hobbiszinten működő bajnokságok voltak, sőt az "Acélcsapatnak" sem volt igazán hazai pályája sem: játszottak már a Volán-pályán, a Rendőrszakközép pályáján, de többször rendezték a DVTK stadionjában is a meccseiket abból a célból, hogy népszerűsítsék a sportágat. Jelenleg is több toborzót hirdetnek az egyesületnél, így, aki kedvet érez ennek a sportágnak az elsajátításához, bátran jelentkezzen a honlapon lévő elérhetőségek valamelyikén. Aki pedig hezitál, hogy kilátogasson egy mérkőzésükre, azoknak jelezzük, hogy a meccsek rendszeres résztvevője a Steelleaders, azaz a miskolci pompomlányok csapata is. 

dg-ms-bj2img_6329.JPG

Férfi vízilabda - MVLC

A miskolci profi vízilabda története még annyira gyerekcipőben jár, hogy a honlapjukon is "feltöltés alatt" van a csapat kerete. Egy biztos, a Kemény Dénes uszoda felépítése, a főszponzor Pannergy belépése, valamint a miskolctapolcai nyitott uszoda átadása mutatja, hogy a városban immáron a vízilabdát is komolyan kívánják venni. 

magyar_ausztral_vizipolo_150714ml_62.jpg

Július 14-én a Magyarország- Ausztrália mérkőzéssel avatták fel a tapolcai létesítményt, ahol telt ház előtt 10-7-re nyertek a mieink. Az érdeklődést mutatja, hogy az első osztályba frissen felkerült MVLC-nél is új időszámítás vette kezdetét. A pólósok nem is sokat vacakoltak az első OB1-es idényben. Dr. Sike József edző tanítványai az első meccsüket még elbukták a sokkal nagyobb játékerőt képviselő Egerrel szemben (13-7), de Kaposvárott már 8-7-re nyertek, majd az első hazai meccsükön - a kapus Valics parádéjának köszönhetően - 11-9-re verték a nagy múltú BVSC-t. Erre az eredményre már a szakemberek is felfigyeltek, majd Szentesen egy 9-9-es döntetlen született. Legutóbb az újoncok csatáján viszont 11-10-re alulmaradtunk a Tatabányával szemben, így 5 forduló után jelenleg az A csoportban harmadik a csapat 7 ponttal. 

mvlc2-600x400.jpg

Mint a felsoroltakból is kitűnik régen látott fellendülésben van a miskolci sport. Hogy ez pontosan milyen okok összjátéka, az egy újabb cikk témája lenne, de tény, hogy sokat köszönhetnek a miskolci sportágak a DVTK- család terjeszkedésének, valamint annak, hogy a sporttörvény módosításának köszönhetően sokkal több pénz áramlik az úgynevezett látványsportok támogatására a TAO- rendszer révén, amit a miskolci klubok igyekeznek ki is használni. 

Száz szónak is egy a vége: menjünk szurkolni (régi)új csapatainknak, mert választék az már van bőven! 

Hajrá Miskolc!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr77906220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása