Mit Miskolc adhatott

A tömeg ereje

2016. február 04. - akere

Rég nem mozdult meg akkora tömeg egy ügyért Miskolcon, mint február 3-án, szerdán a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelére épülő tiltakozás részeként szervezett tüntetésen. Több ezer ember vonult az utcára a szakadó eső ellenére, hogy kifejezze szolidaritását a pedagógusokkal, és kinyilvánítsa véleményét.

Néhány héttel ezelőtt a gimnázium tantestülete egy nyílt levelet tett közzé, melyben megfogalmazták az oktatási rendszerben általuk észlelt problémákat, és kérték az illetékes állami szerveket, hogy tegyenek azok megoldásáért. Elmondásuk szerint azért volt szükség a véleménynyilvánítás ilyen formájára, mert korábban bár megpróbálták „házon belül”, a tankerület és a KLIK felé kommunikálni a problémákat, de azok megválaszolatlanul maradtak.

p2033834.JPG

Valószínűleg a felvetett nehézségek nem egyediek, mivel rövid időn belül országszerte több száz más iskola tantestülete és több tízezer magánszemély biztosította támogatásáról a miskolci gimnáziumot. A nagymértékű elégedetlenség hatására a kormány ígéretet tett ún. oktatási kerekasztalok összehívására, ahol a pedagógusok elmondhatják a problémáikat a felelős állami intézmények képviselőinek. Ezt azonban sem a Herman Ottó Gimnázium tantestülete, sem számos más iskola nem fogadta el, mivel szerintük nem a megfelelő személyeket hívták meg ezekre a kerekasztalokra – elmaradt a szülők, a diákok, és oktatási szakemberek képviselete. Úgy vélik, hogy a kormány nem tett elégséges lépéseket a problémák megszüntetése felé, így folytatták a tiltakozást, és február 3-ára Miskolcon, és az ország több más városban is tüntetéseket szerveztek.

 A miskolci demonstráció délután fél 5-kor „Fogadóóra” címmel kezdődött a Herman Ottó Gimnázium épülete előtt, majd a tömeg innen vonult át a Hősök terére. A menet egy „Gyermekeinkért” feliratú molinó mögött sétált békésen, miközben előttük egy furgonból Orbán Viktor egy korábbi beszéde szólt, mely az oktatás fontosságát hangsúlyozta. Ezután szülők, diákok, tanárok véleményeit hallhattuk arról, hogy milyen terheket rak rájuk a jelenlegi oktatási rendszer.

Jó páran a Városháztéren és a sétáló utcán csatlakoztak a menethez, mely több ezresre duzzadt, mire elérték a Hősök terét, pedig az eső egyre inkább zuhogott. Érezni lehetett a tömegben rejlő erőt, azt, mikor sok ember ugyanazon célért mozdul meg. Mikor az egyén úgy érzi, most végre igazán odafigyelnek majd rá, pedig ő is csak egy arc a sok közül. Ebből a szempontból talán nem is olyan lényeges a tüntetés oka, mint inkább az, hogy a miskolciak bebizonyították: ha egy ügy elég sokuk számára fontos, akkor össze tudnak fogni, és együtt kinyilvánítani a véleményüket. Ez pedig szükséges ahhoz, hogy a hangjuk messzire elhallatsszon, egészen azokig, akiknek módjában áll változtatni azon, ami nem jól működik.

p2033849.JPG

A tér és a környező utcák megteltek emberekkel, a felállított színpadon pedig egymást követték a szónokok. A Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatói megismételték azokat a problémákat – követelések formájában – melyeket a pedagógusok tapasztalnak a mindennapi munkájukban, majd a PDSZ elnöke beszélt, és végül a szolidaritásból szintén felvonult egyéb szakszervezetek (Közlekedési Dolgozók, Autonóm Szakszervezetek Szövetsége) képviselői. Mindannyiuk szavaiból kiviláglott, hogy a közoktatás olyan ügy, ami így vagy úgy, de mindenkit érint: a diákokat, a pedagógusokat és más iskolai dolgozókat, szülőket és leendő szülőket, nagyszülőket és leendő nagyszülőket. Ez lehet az oka annak, hogy ennyi ember érezte fontosnak kimutatni a tüntetésen való részvétellel egyetértését. Hét óra körül ért véget a rendezvény, és a tömeg békésen távozott, az eseményt biztosító rendőröknek nemigen akadt dolga.

Keresztury Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr458360754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2016.02.04. 22:14:21

GULYÁSBALÁZSKA FIZETETT LENGYELORSZÁGI HŐBÖRGŐ MIT KERESETT OTT ???????

Gacsajpesta 2016.02.04. 23:11:39

Nem értem, hogy a politika miért karolja fel a középszert? Miért akarnak csak fodrászokat, szakácsokat, színészeket, IQ<50-es tévéseket és legfeljebb mérnököket képezni és nem tudósokat? Ha alacsonyra tesszük a mércét, a színvonal esik és tele leszünk VV Marikákkal és VV Bélákkal, de sehol egy Teller, sehol egy Szentgyörgyi. Kompetencia fejlesztés? Na azt operálja meg egy kompetencia fejlesztett sebész, aki ezt a marhaságot kitalálta! Még, hogy nem kelkl memorizálni, mert ott a könyv és az internet! Naná, műtét közben...

Behajtó70 2016.02.05. 06:47:29

Ez egy politikai szarkavarás...ki veszi komolyan, hogy a tanárok azért tüntetnek, hogy 18 év legyen az oktatási kötelezettség! Megint egy liberális, DKs majomparádé! Elég gáz, hogy a tanárok egy része ilyen zéró színvonalon van, és még a gyerekeket is zsarolják, hogy menjenek tüntetni velük. Mert túl nagy a tanagyag...na persze, melyik diák ne akarná ezt! Meg örökéletet, ingyensört. Eszement barmok, lusta oktatók (véletelnül se mondjuk őket pedagógusnak, nem azok!).

lezlidzsi84 2016.02.05. 07:07:15

@Behajtó70: Majd ha azt látod, hogy a pedagógus anyád napi egy-két nyugtatót vesz be, hogy kibírja azt, amit a KLIK rájuk szabadított, kicsit más lesz a véleményed.

Netuddki. 2016.02.05. 08:15:45

Reggel a közpénzen sikkasztott fideszes Kossuthon az orbán szokásos monológját addig hallgattam amíg megint nem kezdett el elmúlt8évezni. Ez körülbelül az 5. mondata volt. Ennyit tudnak felmutatni ezek a megélhetési bűnözők, még mindig az elődökre mutogatnak. Akik nem voltak jobbak a fidesznél egy fikarcnyit se, ezért is lettek leváltva.
Sajna kiderült, hogy a leváltás annyira "jól" sikerült, hogy az új politikusbűnözők a rájuk bízott hatalmat és közpénzt felhasználva családjukat és haverjaikat akarják megtenni Magyarország új arisztokráciájának és földesurainak. Nem tudom ki szavazott erre?

Nagyon nehéz helyzetben vannak a demonstráló pedagógusok. Ugyan időhúzásként belengetett az orbán rezsim valami kerekasztalt, de kivel lehet leülni tárgyalni? Bűnözőkkel? Ostoba, felfuvalkodott hólyagokkal? Sose felejtem el ennek a cincinénak a bemutatkozását. Új politikusok kellenek, nem ez az orbán banda! Nem igaz, hogy nincs más ezeken kívül. Olyanok kellenek az ország élére akiknek legalább 1 diplomájuk van, és nem valami jogászképző büfészakon végeztek, és legalább számolni megtanultak. Az se baj ha már a versenyszférában bizonyítottak. De egyvalami fontos, önként vállalják a pórázt és az átláthatóságot.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.05. 09:22:22

Csúnyán elbukták az ügyet a ballibák, ez a lényeg.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.02.05. 09:37:43

Gyerünk fideszbarmok,védni a vezért.
Hol vannak mostanában a szokásos fideszbarmok,talán új nevekkel jönnek?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.02.05. 09:40:12

@BircaHang Média: Ja,pedig vannak vagy 6-8 millióan ebben az országban!
süti beállítások módosítása