Mit Miskolc adhatott

Népkerti motorosok - jegyzet

2016. március 31. - david.b

Egyszer volt, hol nem volt… Szoktuk kezdeni a meséket, aminek a vége mindig happy end. A mi mesénk azonban most a jelenlegi állapotok szerint nem áll happy end-re, de ki tudja, talán a mesének sincs még vége.

 

egykori_salakosok.jpg

Az egykori salakosok (forrás: Facebook)

Ma Magyarországon nem olyan népszerű a salakmotorozás, mint egyes európai országokban, például Lengyelországban, Dániában, vagy az Egyesült-Királyságban, ahol több ezres stadionokat is megtöltenek a nézők egy-egy Grand Prix alkalmával, de így is igyekszik itthon is fennmaradni a vízen ez a sportág. Azt, hogy több, avagy kevesebb sikerrel, mindenki döntse el maga. Vannak sikeres versenyzőink, bár kiugró eredményt még nem sikerült elérnie sem magyar versenyzőnek, sem magyar istállónak.

tai_woffinden.jpg

Tai Woffinden 2015 világbajnoka(Forrás: http://www.gettyimages.com/) 

 

Egykor Miskolc is otthont adott ennek a remek technikai sportnak és nagy látogatottsággal bírtak a helyi futamok is, egészen 2014-ig, amikor is a szövetség visszavonta a miskolci Speedway Aréna hivatalos licence-ét. Azóta a remény is szertefoszlott és a Volán pályán csupán néhány lelkes futó koptatja a pályát, illetve a Miskolc Rally-k prológját rendezik itt,és néhány drift-verseny téved be az Aréna salakjára.

speedway_terv_muepiteszhu.jpgspeedway_terv2_muepiteszhu.jpg

Látványtervek készültek, kivitelezve azonban sosem lett az új Speedway Aréna (Forrás: muepitesz.hu)

A téma azért is aktuális, mert kb. 2 hete indult el a hazai versenyzők felkészülése az idényre, ki Debrecenben, ki Mórahalmon, vagy épp Nagyhalászban. Tavaly itthon Debrecenben, Gyulán, illetve Nagyhalászban volt futam, az idei pontos versenynaptárra azonban még nem sikerült rábukkannom, de igyekszem pótolni a hiányosságom. Ami biztos, hogy július 30-án, illetve október 22-én Gyulán lesz futam. A magyar versenyzők közül nagy sikert ért el az elmúlt hétvégén Tabaka József, aki a 2. helyen zárta a vasárnap kezdődött horvát-szlovén-magyar közös rendezésű bajnokság első futamát Krsko-ban. 

miskolci_orange_dekorhazmiskolc.jpg

Miskolci fanok (Forrás: dekorhazmiskolc.hu)

 

Városunkban a 2000-es évek közepén élesztették újra a salakmotor hagyományait és közel 10 éven keresztül élte újabb virágkorát a Speedway Aréna. Sajnos a technikai feltételeknek nehéz megfelelni, mivel veszélyes sportról van szó és a szervezők anyagi gondjaira sajnos nem sikerült megoldást találni, a városvezetéssel történő egyeztetések idővel közeledés helyett távolodásba váltottak, így az új Aréna építése és csupán álom maradt. Ezáltal az apadó forrásoknak köszönhetően lassan elsorvadt a lehetősége is annak, hogy a Miskolci Speedway saját pályával rendelkezzen.  

Az, hogy Miskolc valaha visszakerül-e a salakmotor térképre, rengeteg tényezőn, szervezésen múlik, de hogy erre van-e esély annak utánajárunk a jövőben és megpróbáljuk felkeresni az egykori szervezőket és több információval szolgálni az olvasóinknak.

Addig is csemegének visszautazhatunk az időbe és megnézhetünk néhány korai versenyt "felvételről":)

Végül pedig egy izgalmas esős futamról készült videot ajánljuk:

Ha valaki esetleg tud plusz információt a miskolci salakmotorozásról, netán még fényképei is vannak versenyekről, akkor nagyon szívesen várjuk a miskolcadhatott@gmail.com címre ezeket a fotókat, történeteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr388534866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása