Mit Miskolc adhatott

Miskolc piros lámpás negyede

Avagy a miskolci bordélyok történetének rövid áttekintése

2016. október 19. - Stonerszeszti

Bárcások, magánkéjnők - kik is voltak ők?


Vannak olyan témák, illetve szavak, amik láttán, hallatán az emberben felébred a kíváncsiság, és függetlenül attól, hogy miről is szól az adott írás, mintegy pavlovi reflex-szerűen beleolvasnak, dacára annak, hogy talán nem is arról szól, mint amit mögé látnak, vagy elképzelnek.
Ilyen szavunk például a prostitúció is, ami akkor is felkelti a figyelmet, ha egy teljesen más kontextusba helyezzük, valahogy kirí, megakad rajta szemünk, és elkezdi az embereket érdekelni.
Talán a velünk született kíváncsiság, a tabuk ledöntésére irányuló igény, a gyermeki vágy, hogy olyannal lépjünk kapcsolatba, amivel nem szabad, ami "bűnös", ami buja, ami tiltott és ami (szerintünk) egy rejtélyes világ - a tiltott gyümölcs íze az, ami talán vonzza az embert, akár bevalljuk akár nem – de igen, szeretünk bűnbe esni.
De távol álljon tőlem, hogy "mélyfilozófiai" vagy pszichoanalitikus írást közöljek, a téma most a miskolci bordélyházak rövid története lesz. Betekintünk abba a világba, ami annak idején hétköznapi és természetes volt, számunkra, a 21. század emberének azonban mégis távoli és izgalmas.


b.jpgBordélyházi kéjnő az 1900-as évek elején

Tovább olvasom a megújult blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5411812589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavasz17 2016.10.21. 04:39:51

jó kis írás, "gyakran láthatóak a telepen elázott alakok" :))
grat!

na__most__akkor 2016.10.21. 06:15:31

Tényleg jó kis írás.

Plédául (direkt van, ne kritizálj, ha szabad kérnem):
Az elején van egy térkép, ""Miskolc "piros lámpás negyede" a régi Rozmaring, a mai Patak utca.""
Mi van ott manapság? Na mi van?

Sorolom:
- Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium
- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal
- Polgármesteri Hivatal Miskolc
- Megyei és Városi Bíróság
Folytassam?
- UniCredit Bank (a zsidók, a sorosgyörgy, a liberálbolsi gyíkemberek... váááárjááámááá... milyen blogon is vagyok?) Bank törölve. Majd a viktor megmondja, melyik a jó bank. A miénk a jó. Melyik a miénk, viktor? Amelyik nem mondta még , hogy geci?

I_Isti 2016.10.21. 07:06:56

"A századforduló idején ugyanis teljesen elfogadott volt a prostitúció, mint foglalkozás, "
Akkoriban még egész Magyarország full keresztény volt, a kommunista métely még nem emésztette el a "jó erkölcsöt".
Ezek szerint az a kereszténység, ami akkor volt, ennyit ért.

Hagrid 2016.10.21. 07:29:22

Ma is sok a nyilvános ház Miskolcon, a rendőrség és az önkormányzat tudtával. Nem kis pénz van benne és beszélni sem szerencsés róla.

korxi 2016.10.21. 07:42:16

@I_Isti: Azt hiszem ezt eléggé félreérted. Pont az a mondandó lényege, hogy akkoriban nem tettek egyenlőségjelet az erkölcs és a képmutatás, álságosság közé.

gigabursch 2016.10.21. 08:07:52

Elfogadhatatlan, az, hogy egy álszent nyújorki egyezményre hivatkozva a nőktől a normális egészégügyi ellátást és a TB+ADÓ fizetést vonják meg.

2016.10.21. 10:33:20

Ilyet szól: "Volt-e bujakórban beteg és hol?"

velőtanya 2016.10.21. 16:26:31

Úgy tűnik, hogy a 100 évvel ezelőtti STD-panelben még nem szűrtek hepatitiszre, mert Szabó Mária magánkéjnő annak ellenére megkaphatta a bárcát, hogy a "szeme - sárgás";)

Almandin 2016.10.21. 22:09:23

@I_Isti: Elfogadott volt, viszont a művelőitől az ú.n. "tisztességes társadalom" távol tartotta magát. Tévedés, hogy nem kerültek a prostik perifériára.
Akkoriban a nőket két részre osztották-tisztességes nőkre és szajhákra. A tisztességes nők ideális esetben frigidek voltak, ezért is volt szükség a "rosszfajtákra". A férfiaknak joguk volt prostizni, de ha egy tisztes hajadon nemi életet élt a házassága előtt, kiközösítették. Átjárás nem volt a két réteg között, prostit nem vehetett feleségül valamire való férfi. Legfeljebb csak lecsúszottak.
süti beállítások módosítása