Mit Miskolc adhatott

Miskolciak döntötték meg a dicsőséges Turai Köztársaságot

2017. december 03. - Miskolc régen és ma

Egy egészen elképesztő sztorira bukkantam, amikor Miskolc 1918-1919-es történetébe igyekeztem beleásni magam a város román megszállása kapcsán. Bár a történetnek mind miskolci, mind turai vonalon igyekeztem utána menni, sem a korabeli médiumokban, sem egyéb más Turáról vagy Miskolcról szóló szakkönyvben nem találtam utalást. 

hun_tura_cimer_svg.png

Tura címere

 

Tovább olvasom az új blogon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8513412813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seres József 2022.04.04. 15:20:16

Tisztelt Szerző!
Egy csaladi oral-history-val szeretném kiegészíteni, amelyet még a 60-as években a disznótoros vacsorák során hallottunk nagyszüleinktől.
Anyai dédapám, Csányi Mihály (1945. januárban halt meg) a Schossberger szőlőbirtokon dolgozott. Írni olvasni tudott, és igazi őstehetség volt. A szőlőmunkát irányította a napszámosoknál. Lakodalmaknál vőfélykedett. Verselt, templomi passióban Pilátus szerepét énekelte.
Így érthető, hogy a Direktóriumnak a tagja lett. A nagygazdák állatainak (tehenek) egy részét lefoglalták/rekvirálták.
A rövid politikai karrierje végén állítólag meg is verték a községházán, de erről nem nagyon tudok többet.
"községházán sajátkezűleg térítette észre a turai köztársaság "kormányát""
Ami még a történethez tartozik, hogy az egyik nagygazda, aki a tehenét visszakapta, azt "Júdásnak" nevezte el, és amikor a háza előtt hajtotta ki a legelőre, akkor nem felejtett el "beszólni".
Kár, hogy ezt a nem vették figyelembe, és így egyik unokája az orosz hadifogságot és Recsket is megjárta. Hál' Istennek 86 évet élt, 2000-ben halt meg. Neve: Gólya András a Recski Szövetség oldalán megtalálható.
2022.04.04.

Seres József 2022.04.04. 15:33:00

@Seres József:
A dédapánk neve: Köles Mihály, Feleségét hívták Csányi Máriának!
süti beállítások módosítása