Miskolc Adhatott

"A nagy Miskolc pedig a nemzeti jövő egyik legfontosabb kincse lesz" (Móricz Zsigmond)

2016. aug 23.

Játékos VárosJárás 2016.- programajánló

írta: Miskolc régen és ma
Játékos VárosJárás 2016.- programajánló

Az Itthon Miskolcon Egyesület idén 10. alkalommal rendezi meg a város legnépszerűbb társasjátékát a „Játékos VárosJárás”-t, melynek keretében újra felfedezzük Miskolcot. Az idei játékhoz nagyszerű partnert találtunk a Herman Ottó Múzeum munkatársaiban, akik egy sokak által szeretett, de elérhetetlennek és megismerhetetlennek gondolt világba kalauzolják el a résztvevőket.

Újra játékra hívjuk a családokat, diákokat, baráti társaságokat, munkahelyi, civil, szakmai közösségeket, nyugdíjas klubokat, egyszóval mindenkit, akit érdekel az a város, amely otthonunk, munkahelyünk és egyben életünk legkedvesebb játszótere.

szeretem_miskolcot.jpg

Kedves Miskolciak!

Mint azt az elmúlt években már megismerhették, játékunkban mindig más ...

Tovább Szólj hozzá

régészet múzeum herman ottó szeretemmiskolcot városjárás

2016. aug 20.

Bemutatjuk a Múzeumlátogatók Körét

írta: Miskolc régen és ma
Bemutatjuk a Múzeumlátogatók Körét

Sokan úgy tekintenek a múzeumokra, mint egy szükséges rossz egy osztálykiránduláson. De ahogy az ember komolyodik egyre inkább éhesebb a kultúrára, és arra, hogy megismerhesse mindazt amit elődeink átéltek, használtak, legyen az egy több száz éves evőeszköz vagy éppen egy régi közlekedési eszköz. Mindezeket pedig leginkább a múzeumokban találhatjuk meg, amik állandó vagy időszaki kiállításokkal várják a látogatókat, és nem is kell mindenképp külföldre utaznunk ahhoz, hogy színvonalas tárlatokat nézhessünk meg. És milyen jó, ha ezt egy nagyobb baráti társasággal tehetjük. Így gondolkozott Dudás Éva is, aki a Miskolci Egyetemen megalapította a Múzeumlátogatók Körét . Ő mesélt nekünk élményeiről. 

Múzeumlátogatók ...

Tovább Szólj hozzá

aktuális múzeum miskolc aktualis kitekinto

2016. júl 01.

Négy láb, egy élet, második esély

írta: Miskolc régen és ma
Négy láb, egy élet, második esély

Négylábúak pártfogói – A Miskolci Második Esély Állatvédő Szervezet

„A kutya természetes közege az emberi család.”

Miklósi Ádám

Hegyes fülek, bozontos pofi, élénken csillogó fekete szemek, pöttöm kis fekete test, mégis milyen fenyegetően ugatott a kerítés mögül! Aztán hirtelen átbújt a rácson, hogy beváltsa előbbi ígéretét arra az esetre, ha nem távozom mielőbb. Egy pillanatra megállt bennem az ütő, de úgy döntöttem, megpróbálok közönyösséget tettetni. Bevált! Míg a többi kutyát etettem, a kis fekete méregzsák közelebb merészkedett, de csak 2-3 méter távolságból szórta átkait. Közben végeztem az etetéssel, megsimogattam a többieket, majd hátat fordítva a kiskutyának, haza indultam. Nem voltam nyugodt, nekem ronthatott, belém haraphatott, aztán elszaladhatott volna, de bíztam ...

Tovább Szólj hozzá

aktuális menhely aktualis kutyaélet második esély állatvédő szervezet

2016. jún 26.

Varázsoltatok nekünk valami szépet

írta: Miskolc régen és ma
Varázsoltatok nekünk valami szépet

13512071_1058011577620593_3328234791889892178_n.jpg

Köszönöm, hogy átélhettem azt, hogy végre felkerültünk a futball térképére. Köszönöm, hogy végre nem szégyenkezve kell a magyar futballról beszélni. Köszönöm, hogy mindezt átélhettem és nem csak a nagy öregek elbeszéléseiből tudom, milyen érzés. Köszönöm, hogy varázsoltatok nekünk valami szépet. És nem utolsó sorban köszönöm, hogy egy rövidke ideig egy országból nemzetet csináltatok.

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 21.

Napi ötpercesek 7. - Magyar propagandafotók 1970-ből

írta: Miskolc régen és ma
Napi ötpercesek 7. - Magyar propagandafotók 1970-ből

Ma egy kicsit elhagyjuk a városhatárt, mert olyan képeket találtunk, amiket muszáj megosztanunk. Biztosan sokan ismerik a humoros sztereotípiát a kommunizmus 7 csodájáról, miszerint: 

1. Mindenkinek volt munkája

2. Bár mindenkinek volt munkája, senki sem csinált semmit.

3. Bár senki sem csinált semmit, a tervet 100% fölött teljesítették. 

4. Bár a terv 100% fölött teljesült, mégsem lehetett semmit kapni. 

5. Bár nem lehetett semmit kapni, mégis mindenkinek megvolt mindene. 

6. Bár mindenkinek megvolt mindene, mégis mindenki lopott. 

7. Bár mindenki lopott, mégsem hiányzott soha semmi. 

Az MTI fotókópiáin láthatjuk, hogy ezeket a "csodákat" hogyan élhette meg (persze mindezt egy beállított fotón) a ...

Tovább Szólj hozzá

mti magyarország szocializmus mkp 1970 kitekinto kádár-korszak napiotperc

2016. jún 16.

Napi ötpercesek 6. - Velence Miskolcon- átok vagy áldás?

írta: Miskolc régen és ma
Napi ötpercesek 6. - Velence Miskolcon- átok vagy áldás?

Egy kis Velence Miskolcon. Hasonló elnevezéssel hirdették különböző üdvözlőlapokon a várost a XX. század elején, ábrázolva a Szinvát a belvárosban, ahogy kanyarog a lakóházak között. Bár az összehasonlítás több sebből vérzik, erre az üdvözlőlapra ránézve mégis sokan Kis-Velenc(z)ének hívták a várost, hiszen a Miskolcot kettészelő patak belvárosi szakasza sok fotóst, festőt megihletett, talán innen a ragadványnév. 

letoltes.jpg

De ez egy erős talán. Hogy miért? Mert a miskolciakkal sokszor megtörtént, hogy akkor is kaptak egy "kis Velencét" a nyakukba, amikor a legkevésbé hiányzott nekik. A város fekvése mindamellett, hogy gyönyörű, egyben átok is, mely a kezdetektől fogva sanyargatta az itt élőket. Hiszen egy-egy nagyobb ...

Tovább Szólj hozzá

velence szinva árvíz áradás 1941 újdiósgyőr 1837 miskolcz napiotperc pece

2016. jún 10.

Diósgyőrből a válogatottba - múltidéző

írta: david.b
Diósgyőrből a válogatottba - múltidéző

Hamarosan elkezdődik a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság, ami számunkra történelmi lehet, hiszen 44 év után láthatunk újra magyar címeres mezt a kontinens-viadalon, így sokan most lehetünk szemtanúi először olyan labdarúgó világeseménynek (1986 óta biztosan), amelyen a magyarok képviseltetik magukat. Szívből reméljük, hogy a jövőt tekintve nem kell újabb 44 éves böjtre számítanunk és rendszeressé válik a magyar részvétel ezeken a tornákon.  

Az Európa-bajnokságot egyébként 1960 óta rendezik meg, az idei a 15. kontinensviadal, ezek közül csak kettőn vett részt a magyar csapat is, a mostani fellépés így a harmadik jelenésünk. Ez a két részvétel 1964-re (Spanyolország), illetve 1972-re (Belgium) datálódott,’72-ben a ...

Tovább Szólj hozzá

foci aktuális labdarúgás eb játékosok mai múltidéző

2016. jún 09.

Híres miskolci nők pantheonja

írta: akere
Híres miskolci nők pantheonja

Számos olyan, országos, vagy nemzetközi ismertségre szert tevő hölgy volt a történelem során, akik valamilyen módon Miskolchoz köthetőek. A teljesség igénye nélkül szeretnénk néhányuk portréját bemutatni, elsősorban olyanokét, akik aktívan kötődnek Miskolchoz, hosszabb-rövidebb ideig részt vettek a város életében, és saját művészeti vagy tudományos területükön úttörőnek számítanak.

Laborfalvi Róza (1817, Miskolc – 1886, Budapest)

Laborfalvi Benke Judit néven született, édesapja laborfalvi Benke József, székely származású nemes, aki maga is színész volt, édesanyja weleszi Rácz Zsuzsánna, színésznő. Mire lányuk, Judit megszületett, édesapja már felhagyott a színészettel, és Miskolcon egy felsőbb leányiskola ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 08.

Napi ötpercesek 5. - Bükki üveghuták

írta: Miskolc régen és ma
Napi ötpercesek 5. - Bükki üveghuták

Biztosan sok miskolcinak ismerősen cseng Répáshuta, Óhuta vagy éppen Újhuta neve. Ezek a Miskolc környékén lévő, bükki falvak némelyikét ugyan már nem is így nevezik, hiszen Óhutát ma Bükkszentlászlóként, vagy Újhutát (Nova huta) ma Bükkszentkeresztként jelzik a térképeken. 

Akkor mi is ez a huta végződés a települések nevében? Ez egy régi mesterségre, az üveggyártásra vonatkozott. Nem is akármilyenre!

Az üveghuta az üveg anyagát előállító műhely, amelyben az üveget készítik, és fel is dolgozzák. A régi magyar nyelvhasználatban élt az üvegcsűr elnevezése is.

A Bükk-hegységben kiváltképp elterjedt volt ez a mesterség, melynek oka a XVIII. századra vezethető vissza.  A bükki üvegipar kialakulása és ...

Tovább Szólj hozzá

bükk répáshuta bükkszentkereszt huta bükkszentlászló napiotperc óhuta újhuta

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu