Miskolc Adhatott

"A nagy Miskolc pedig a nemzeti jövő egyik legfontosabb kincse lesz" (Móricz Zsigmond)

2017. már 31.

Segítsük a világ tetejére a Herman Ottó Múzeumot!

írta: Miskolc régen és ma
Segítsük a világ tetejére a Herman Ottó Múzeumot!

A Herman Ottó Múzeum amerikai, kanadai és nyugat-európai múzeumokkal száll ringbe, egy egészen különleges versenyben.
Három évvel ez előtt, az Egyesült Államokból indult el Museum Dance Off verseny, amelynek célja, hogy a múzeumokat egy teljesen új perspektívából mutassa be. A pályázóknak ugyanis vidám, zenés-táncos videóban kell bemutatni saját intézményüket.
A Herman Ottó Múzeum az idén elkészítette saját videóját, így Közép-, illetve Kelet-Európából elsőként a miskolci múzeum nevezi be filmjét az egész világot megmozgató versenyre. A filmet két hét alatt, az intézmény csaknem minden kiállítóhelyén forgatták a múzeum munkatársai, több száz munkaórát beletéve a kreatív tervezéstől, a koreográfiák kidolgozásán ...

Tovább Szólj hozzá

dance hom herman ottó múzeum mdo4

2017. feb 08.

„Volt egyszer egy stadion…”

írta: Miskolc régen és ma
„Volt egyszer egy stadion…”

Felhívás a diósgyőri sportpályák történetéhez kapcsolódó tárgyak, dokumentumok gyűjtésére

Mint közismert, az Andrássy úton zajló stadionrekonstrukció első fázisaként lebontották az a létesítményt, amely 1939-től napjainkig megannyi sport- és egyéb esemény színhelyéül szolgált a miskolci, diósgyőri publikumnak.

14721458_1182449681845686_8121892009025649705_n.jpg

Az épületegyüttes létesítmény bontását megelőző értékmentés keretében több olyan relikviát sikerült összegyűjteni, melyek fontos-érdekes-jellegzetes alapelemei voltak szeretett stadionunknak. Bizonyára sokan rendelkezünk magunk is különféle történetekkel, élményekkel, illetve kézzelfogható ereklyékkel, amik a régi pályá(k)hoz kapcsolódnak.

Szerencsére az utóbbi hónapokban többen is megosztották ezen emlékeiket az értékmentést felügyelő Herman Ottó Múzeummal, legyen az Vanger Vilmos eredeti ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 23.

"Fújhat szél, eshet hó, én mindig itt vagyok" - Így edzőtáborozott régen a DVTK

írta: Miskolc régen és ma
"Fújhat szél, eshet hó, én mindig itt vagyok" - Így edzőtáborozott régen a DVTK

A DVTK futballcsapata ezekben a percekben landol Barcelonában. "Ezt követően újabb két és fél órás buszút végén érkezik meg a küldöttség Oropesa Del Mar településre, hogy elfoglalják szállásukat az ötcsillagos Marina d’Or Hotelben." -  írja a klub honlapja. 

0672_tele_tip_0014.jpgOropesa Del Mar, a DVTK edzőtáborának helyszíne

A mai futballszerető közeg bizony már hozzászokott, - ahogy maguk a játékosok is - hogy a téli szezonban olyan mediterrán helyekre vonulnak a edzőtáborba, mint Spanyolország vagy Törökország. Hányszor, de hányszor hallottuk edzői nyilatkozatokban kifogásként, hogy egy ilyen kirándulás elmaradása micsoda hendikep, hiszen így hóban, fagyban, műfüvön kell készülni.

Higgyék el az írásomban semmi rosszmájúság nincs, ...

Tovább Szólj hozzá

edzőtábor miskolc valencia szentlélek bánkút dvtk

2017. jan 16.

Megvan a II. Miskolc Lencsevégen fotópályázat győztese

írta: Miskolc régen és ma
Megvan a II. Miskolc Lencsevégen fotópályázat győztese

Január 13-án, pénteken ünnepélyes díjátadó keretében hirdettük ki a II. Miskolc Lencsevégen fotópályázat végeredményét a Drót Bisztróban. 

A díjátadón részt vettek a döntőbe jutott képek alkotói, valamint többen az esemény támogatói közül is, így majd' 40 fő tisztelt meg minket jelenlétükkel. 

1j1a5778.JPG

A végeredmény kihirdetése előtt beszédet mondott Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum igazgató helyettese, valamint Madarász Viktor, blogunk főszerkesztő helyettese. 

Az egy hónapig tartó versenyben 18 nevező 49 képe mérkőzött meg, melyből 18 kép jutott a döntőbe. Ezeket egy szakmai zsűri, a közönség, valamint a blog szerkesztősége értékelte, pontozta. Így alakult ki a végeredmény, melyből az első három helyezett, ...

Tovább Szólj hozzá

díjátadó miskolc lencsevégen drót bisztró

2017. jan 08.

Nem mindennapi vendégek Miskolcon

írta: Miskolc régen és ma
Nem mindennapi vendégek Miskolcon

A kanadai bloggerek valósággal beleszerettek a városba

Mindig is kíváncsi voltam arra, vajon milyen lehet városunk egy külföldi szemével. Észreveszi-e azokat az értékeket, mellyel városunk és környéke nyújt az ide látogatóknak, vagy úgy egyáltalán milyen benyomásokkal távozik innen egy sokat megélt turista? 

img_0097.jpg

photo: http://featherandthewind.com/

Nos, a legnépszerűbb videómegosztón egy kanadai bloggerpáros decemberi látogatásának pillanatait nézhetjük meg Miskolcról. A Feather and the Wind névre hallgató duó keresztül-kasul szeli át a világot, bizonyítva, hogy utazni olcsóbb, mint azt az átlagember gondolná, csupán körültekintően kell helyszínt választani és az utazást alaposan meg kell szervezni.   

 

Tovább Szólj hozzá

miskolc kisvasút tapolca lillafüred barlangfürdő diósgyőri vár felandwes feeatherandthewind

2016. dec 26.

II. Miskolc Lencsevégen Fotópályázat Döntő

írta: Miskolc régen és ma
II. Miskolc Lencsevégen Fotópályázat Döntő

Elérkeztünk a II. Miskolc lencsevégen fotópályázatunk döntőjéhez. A selejtezőnek 18 pályázó 49 fotója gyürkőzik neki. A képekre facebook oldalunkon lehetett szavazni. Az eredeti tervet azonban az egyenlőség jegyében megváltoztattuk, és úgy döntöttünk, hogy mind a 18 versenyző egy fotóját (az amelyik a legtöbb like-ot kapta, kivéve, ha a versenyző nem jelezte, hogy nem azzal kíván indulni) delegálja a fináléba, így alakult ki a döntős mezőny. 

15357014_1063321263790245_974357994_n.jpg

Az első körben összesen 5752 like-ot kaptak a benevezett fotók.Itt van hát a lehetőség, hogy eldöntsük, hogy idén melyik fotó hódítja el az elismerést és az ezzel járó nyereményeket. 

A játék további menete:

A fináléba jutott 18 képet itt tesszük közzé. A voksokat a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 22.

Az egyenlőség jegyében

írta: Miskolc régen és ma
Az egyenlőség jegyében

Tisztelt Fotósok és Voksolók, és mindazok akik figyelemmel követik idei fotópályázatunkat! 

2015 novemberében azzal a céllal hívtuk életre a "Miskolc Lencsevégen" névre hallgató fotópályázatunkat, hogy a fotósok szemével nézve, a mi sajátos platformunkon megmutassuk országnak, világnak mindazokat a helyi értékeket, amelyeket Miskolc és környéke adhat az itt élőknek, az ide látogatóknak, vagy éppen nosztalgiát ébresszünk mindazokban, akiket az élet arra kényszerített, hogy elhagyják szülővárosukat.

15357014_1063321263790245_974357994_n.jpg

Úgy gondoljuk, hogy ez az elképzelés szépen idomul az oldal identitásához, amely fennállása óta, erejéhez mérten igyekszik felkarolni minden olyan kezdeményezést, amely élhetőbbé, szebbé akarja tenni azt a várost, azt a ...

Tovább Szólj hozzá

közlemény miskolc lencsevégen

2016. dec 09.

Lőttél egy jó képet a városról? Akkor eljött a te időd! - A II. Miskolc Lencsevégen fotópályázat versenykiírása

írta: Miskolc régen és ma
Lőttél egy jó képet a városról? Akkor eljött a te időd! - A II. Miskolc Lencsevégen fotópályázat versenykiírása

Idén második alkalommal indítjuk útjára a "Miskolc lencsevégen" elnevezés ű fotópályázatunkat.

15357014_1063321263790245_974357994_n.jpg

Hogyan nevezhetsz?
-A versenyben mindenki részt vehet, legyen az hobbi vagy profi fotós. Nem teszünk különbséget!
- Nevezni maximum 3 képpel lehet!
- A fotó témáját tekintve az egyetlen megkötés csupán az, hogy a fotó Miskolcról készüljön, hogy azon belül mit fotózol, azt már Rád bízzuk! A pályázatban elfogadjuk azokat a képeket is, amik Miskolccal szorosan összekapcsolódó településeken készültek. Pl. Lillafüred, Ómassa, Hámor vagy Bükkszentlászló.
- A fotót a kép készítőjének nevével, egy képcímmel, valamint egy e-mail cím megadásával (ide fogjuk küldeni neked a verseny menetének részleteit) küld el nekünk a ...

Tovább Szólj hozzá

fotó fotópályázat aktuális fotózás aktualis miskolc lencsevégen cityhotelmiskolc

2016. nov 26.

Hol aréna állott...

írta: Miskolc régen és ma
Hol aréna állott...

“Elmúlik mint száz más pillanat
S tudjuk mégis múlhatatlan,
Mert szívek őrzik, nem szavak.”

(Végh György)

Vannak dolgok, amiket nehezen tudunk elengedni, mert annyi emlék köt oda. Sok miskolci ember, diósgyőri szurkoló számára ilyen a DVTK stadion. A hét végén bejártam a létesítményt és igyekeztem megörökíteni a jelenlegi állapotokat. Mivel a jövő héten érkeznek a gépek, és elindul a tényleges bontás, így nagy valószínűséggel az utolsó fotókat közöljük az egykori klubházról és a szektorokról. 

De ne feledjük, mindennek a vége valami újnak a kezdete! 

stadionbucsu.jpg

 

Tovább Szólj hozzá

diósgyőr dvtk rekonstrukció elhagyatva miskolcon dvtk stadion dvtk sporttelep

2016. nov 10.

Barangolás a barlangfürdő múltjában

írta: akere
Barangolás a barlangfürdő múltjában

Ha valakit megkérünk, hogy soroljon miskolci nevezetességeket, a Barlangfürdő minden bizonnyal benne van az első háromban. A méltán híres fürdő az első, és sokáig az egyetlen ilyen látványosság volt Magyarországon, de a mai külső kialakulásáig hosszú út vezetett, mely évszázadokkal ezelőtt kezdődött.

A XIV. században Bencés monostor épült a területen, melynek romjai a mai fürdő bejáratánál találhatóak. Már a szerzetesek is felfedezték, és használták az itt fakadó meleg vizű forrást. A XVI. században aztán a szerzetesek elhagyták a monostort, az épületek az enyészeté lettek, a terület elmocsarasodott. Az 1700-as évek elején a tapolcai apát javaslatot tett a fürdő és környékének rendbetételére, és, hogy kérését ...

Tovább Szólj hozzá

bükk tapolca barlangfürdő miskolctapolca miskolc a multban