Miskolc Adhatott

"A nagy Miskolc pedig a nemzeti jövő egyik legfontosabb kincse lesz" (Móricz Zsigmond)

2018. ápr 16.

Boldog 45. születésnapot, kis magyar Woodstock!

írta: Stonerszeszti
Boldog 45. születésnapot, kis magyar Woodstock!

Az ember sokszor döbbenten áll az idő múlásának rohamossága előtt, számomra is hihetetlen, hogy a kis magyar Woodstockként emlegetett miskolci rockfesztivál immáron közel fél évszázada történt. Ámde ennek a kis beharangozó cikknek nem a kesergés és búslakodás a célja, hanem vidám ünnepet hirdetünk!

Kis hazánk első igazi fesztiváljáról korábban már ebben a cikkben írtunk, most pedig a 45. évfordulójának megünnepléséről adunk röviden hírt.

...

Tovább Szólj hozzá

mini rock rockfesztivál török ádám b3bluesproject gárdonyi park

2018. már 30.

Mesélő miskolci helynevek - A Vasgyár és Újdiósgyőr

írta: Miskolc régen és ma
Mesélő miskolci helynevek - A Vasgyár és Újdiósgyőr

Miután bebarangoltuk a történelmi Diósgyőrt, kirándultunk egyet a Miskolc nyugati határától induló Bükk-hegységben, megismertük Felsőgyőr rejtélyes helyneveit, most egy kissé keletre kalandozunk, hogy felfedezzünk egy újabb, izgalmas történetekkel teli városrészt. 

ujdiosgyor_tabla_balogh_attila.jpgA városrészt 1945-ben csatolták Miskolchoz.  A táblán lévő Diósgyőri vár kissé megtévesztő, hiszen az nem Újdiósgyőrben található (fotó: Balogh Attila)

Újdiósgyőr nél beszédesebb helynevet aligha találunk, hiszen a településrész Nagy- Miskolc kialakulásáig közigazgatásilag Diósgyőrhöz tartozott. Az előtagként szereplő "új" szócska pedig viszonyszó, ami ebben az esetben a Diósgyőrhöz hozzáépült új városrészt hivatott jelezni. Újdiósgyőr ...

Tovább Szólj hozzá

pereces digép kilián lkm vasgyár lyukó újdiósgyőr komlóstető bulgárföld tatárdomb ládi telep erenyő kenderföld

2018. már 30.

Ilyen is lehetett volna az avasi lakótelep

írta: Miskolc régen és ma
Ilyen is lehetett volna az avasi lakótelep

"Ahol Orbán sem ment fel a tizedikre", Menniük kell a "fészekrakóknak", "Bűz és békétlenség az egykori csendes avasi lakótelepen", "Migránsokat költöztetne az avasi lakótelepre a DK". Többek között ilyen találatokat kapunk, ha beírjuk az "avasi lakótelep" kifejezést a Google keresőjébe. Bármerre jártam az országban, Miskolc kapcsán általában előjött ez az Egernyi lakosságú városrész, az esetek nagy többségében negatív előjellel. Bocsánat, mindig.

2_avas_reszlet.jpg

Tény és való, hogy a majd' 50 ezres paneldzsungel az évtizedek során többször szerepelt a bűnügyi rovatban, mint bármelyik más lakótelep az országban. Védekezhetnénk azzal, hogy ezt a helyzetet is a rendszerváltás szülte, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor tudjuk, ...

Tovább Szólj hozzá

aktuális gettó lakótelep avas aktualis tervpályázat

2018. már 15.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc miskolci kötődései

írta: Miskolc régen és ma
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc miskolci kötődései

Március 15-én emlékezik az ország, hiszen 1848-ban ezen a napon kezdődött Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, ami a mai napig a nemzeti identitás egyik alapkövének tekinthető, függetlenül attól, ki milyen és mekkora jelentőséget tulajdonít az akkori eseményeknek.

15382.jpg

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szerves része volt az európai forradalmi hullámoknak, azok közül viszont az egyetlen, mely sikeres katonai ellenállással bírt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szabadságharcot csak a cári Oroszország segítségével sikerült leverni, amely akkoriban a Európa legnagyobb hadseregének számított.  letöltés.jpg

A felvilágosult város

A pesti forradalom és az azt követő országos eseményekről mindenki hallott ...

Tovább Szólj hozzá

forradalom miskolc 1848 kossuth deák széchenyi szabadságharc 1849 szemere palóczy miskolc tortenete

2018. jan 15.

Barangolás a bükki (helynév)rengetegben - 2. rész

írta: Miskolc régen és ma
Barangolás a bükki (helynév)rengetegben - 2. rész

Bükk!

Zölded,
lelkem üdve.
Ünnep:
egy tünde, röpke percre
Tar-köveden megülve
átérezni, hogy a végtelen idő van
erdeidben.

Bükk!
Neved nem tudom kiejteni másként,
csakis térdeplő fohászként;
megtartó csoda vagy.

Ameddig látlak,
addig élek.
Isten, szépségedből
rakott föl ronthatatlan
várat énbennem:
mégis van értelme e pusztuló világnak.

Bükk!
Miattad nem fog annyira fájni,
ha egyszer el kell mennem,
mert tudom, hogy lezárt szememben
Te már örökké velem leszel.

(Ismeretlen szerző, forrás: lillafured.wordpress.com)

naplemente_a_petofi_kilatobol.jpgPanoráma a Petőfi-kilátóból, mely a Bálvány-hegy 956 méter magas csúcsán áll (Fotó: Kláben Attila)

Számos példát ragadtunk ki első túránk alkalmával, hogy a Bükkben hogyan találkozik össze a ...

Tovább Szólj hozzá

bükk répáshuta bükkszentkereszt bükk fennsík huta helynevek bükkszentlászló óhuta

2018. jan 12.

Barangolás a bükki (helynév)rengetegben - 1. rész

írta: Miskolc régen és ma
Barangolás a bükki (helynév)rengetegben - 1. rész

Hámor volna, de nincs már kalapács,
Se hangos pöröly, se barna kovács;
Kohó kihamvadt, izzó vas kihűlt,
Gép szerte korhadt, műhely összedűlt,
A zuhatag szabad kényén halad,

Olcsó erő haszon nélkül marad.
Nincs régi pezsgés, nincs régi zaj,
Csend van s az itt nem boldogság, de baj. -
Az uj kor ekkép állíta rendet,
Elrontván, mit a mult idő teremtett.

(Lévay József: Hámori levél (részlet))

bukki_panorama.jpgBükki panoráma (fotó: Kláben Attila)

Mi, akik a Bükk lábainál vagy annak lankáin láttuk meg a napvilágot, legalább egyszer megmásztuk a környező hegyeket, csónakáztunk egy jót a Hámori-tavon, készítettünk egy szelfit József Attila szobrával Lillafüreden, rácsodálkoztunk a hámori sziklamászókra vagy szánkóztunk, síeltünk egyet ...

Tovább Szólj hozzá

bükk massa lillafüred diósgyőr bánkút herman ottó bethlen helynevek hámor fazola Jávorkút

2017. dec 03.

Miskolciak döntötték meg a dicsőséges Turai Köztársaságot

írta: Miskolc régen és ma
Miskolciak döntötték meg a dicsőséges Turai Köztársaságot

Egy egészen elképesztő sztorira bukkantam, amikor Miskolc 1918-1919-es történetébe igyekeztem beleásni magam a város román megszállása kapcsán. Bár a történetnek mind miskolci, mind turai vonalon igyekeztem utána menni, sem a korabeli médiumokban, sem egyéb más Turáról vagy Miskolcról szóló szakkönyvben nem találtam utalást. 

hun_tura_cimer_svg.png

Tura címere

Ennek ellenére simán megtörténhetett abban a belpolitikai zűrzavarban, amiben Magyarország találta magát a vesztes első világháború után, hogy egy hatalomra éhes turai elöljáró új államot alapítson, ami ráadásul azonnal tejnagyhatalomként képzelte el jövőjét. De egyvalamivel nem számoltak, a miskolci polgárőrség élelem- és folyadékigényével. Így hát nincs más hátra, minthogy ...

Tovább Szólj hozzá

2017. dec 01.

Román megszállás Miskolcon

írta: Miskolc régen és ma
Román megszállás Miskolcon

December 1. Jeles dátum mind a román, mind a magyar történelemben, de abszolút ellentétes előjellel.  1918-ban ugyanis ekkor nyilvánították ki a magyarországi románok azon szándékukat a gyulafehérvári nemzetgyűlésen,  hogy Erdély, a Körösök vidéke, a Bánát és Máramaros – összesen 26 történelmi vármegye – csatlakozzon a Román Királysághoz. A valóságban az elszakadás egyoldalú határozat eredménye volt, mely az erdélyi magyarságot teljesen megfosztotta az önrendelkezés jogától. A románok jogsértő viselkedése az antant színlelt tiltakozása mellett ment végbe, ugyanígy hunytak szemet később a színmagyar területek megszállása felett is. 

...

Tovább Szólj hozzá

miskolc 1919 szentpáli gyulafehérvár miskolcz román megszállás jonescu petreanu

2017. nov 28.

Főszerepben a diósgyőri arcok

írta: Miskolc régen és ma
Főszerepben a diósgyőri arcok

Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre több fekete-fehér, diósgyőri szurkolókról készült portrékkal találkozhatunk. a közösségi oldalakon. A dolog nem véletlen, ugyanis a Miskolci Fotóklub hívta életre a kezdeményezést. A fotókat végignézve az egység, az összetartozás érzete érint meg először. Ebben persze már volt részem többször is, hiszen jómagam is diósgyőrinek születtem. A fotókon pedig tisztán átjön annak minden velejárója.   

Bevallom, jómagam nem vagyok fotogén, de én is átestem a tűzkeresztségen, és anélkül, hogy a végeredményt megosztanám, nyugodtan elmondhatom: fotósaim profizmusának köszönhető, hogy végül sikerült olyan fotókat készíteniük rólam, amik láttán nem röhögnek körbe (látványosan) az ...

Tovább Szólj hozzá

stadion dvtk herman ottó múzeum diósgyőri arcok miskolci fotóklub

2017. nov 26.

"Szombaton délelőtt már a meccsre gondolok" - Egy induló történetét ismerhetjük meg

írta: Miskolc régen és ma
"Szombaton délelőtt már a meccsre gondolok" - Egy induló történetét ismerhetjük meg

Ahhoz, hogy a diósgyőri stadionhoz érkezzünk, előbb a Balatonhoz kell utaznunk. Mármint, hogy lássuk-halljuk a pályafutása elején tartó  Reflex zenekart , akik a hetvenes évek elején a „magyar tenger” partján próbálták megvetni a lábukat. Egyike voltak a korszak könnyűzenei együtteseinek, amelyek az országos hírnév, a lemezszerződés, a színpadi karrier és persze a sokáig tartó együttzenélés céljával ragadtak gitárt, dobot, mikrofont. Az Edda lett csak igazán híres közülük - a Reflex viszont, egy dala révén, bizonyosan halhatatlan.

archiv_kepek-reflex1974-4.jpg

Csak másfél évtizeddel később vált számukra világossá, hogy a DVTK számára írt nóta „kinőtte magát” és a lelátók elmaradhatatlan meccseleji és -végi kellékévé vált, amit minden ...

Tovább Szólj hozzá

stadion reflex dvtk herman ottó múzeum nyitvavanapálya északkeletiátjáró