2013. dec 20.

Miért Kazincbarcikán lesz jövőre a Kocsonyafesztivál? - Nyílt levél Miskolc Város Önkormányzatának

írta: Miskolc régen és ma
Miért Kazincbarcikán lesz jövőre a Kocsonyafesztivál? - Nyílt levél Miskolc Város Önkormányzatának

Tisztelt Miskolc város vezetősége! 

Tisztelt Döntéshozók!

Többedmagammal nagy megrökönyödéssel értesültem arról, hogy a jövő év elején nem Miskolc, hanem Kazincbarcika ad otthont az évtizedes hagyományokra visszatekintő Kocsonyafesztiválnak. Ez egy olyan döntés, ami igenis magyarázatot igényel. 

Nem akarok a miskolci kocsonya legendájának fejtegetésébe jobban belemenni, bizonyára Önök is tudják, hogy annak születésétől fogva ez az egyik legelterjedtebb és egyben legnépszerűbb történet, amolyan miskolci kuriózum, mely a fesztivál alapötletéül szolgált.

Mikor az a bizonyos felső-gömöri tót furmányos betért a Magyar Huszár nevű fogadóba vacsorázni, ő sem gondolta volna, hogy története szinte azonnal országos népszerűségre tesz szert. 

A szólás terjedésében nem csak a szájhagyomány, hanem két emléktárgy is szerepet játszott. Az egyik egy 1911-12-ben megjelent miskolci képeslap, a másik pedig egy Hollóházán gyártott emléktányér volt, közepén a kikandikáló békával. A két világháború között több ezer tárgy és képeslap vitte hírét a miskolci kocsonyának.

A történetnek persze – mint minden valamirevaló legendának – nagyon sok helyszíne, alanya volt, de egy biztos: a legenda Miskolcé. 

Épp ezért volt örvendetes, hogy 1999 óta változó névvel és formában, de mindig megemlékezett erről a város, hiszen a szülő- vagy élőhelyed legendáiban való hit - főleg ha azt egy több napos, szórakoztató rendezvénysorozat keretein belül meg is ünnepelheted - szerethetőbbé teszi a települést, ahol élsz. 

A Kocsonyafesztivál épp ezért volt több mint egy rendezvény, a város lakosságának erejére, a nosztalgiázásra és a nívós rendezvényekre való igényére mutatott rá. 

Hogy miért mondom ezt? Egyre több Miskolcon, a lokálpatrióta civilek szervezte kezdeményezés, mely Miskolc múltjában az értéket keresi, ugyanis a jelenében egyre kevesebbet talál. Pedig mint említettem, igény az lenne rá, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a város közönségszavazás útján nyerte el a jövő évi EFOTT rendezésének a jogát. 

A Busójárást sem adják oda a mohácsiak Pécsnek, a Matyó Fesztivált sem Eger rendezi Mezőkövesd helyett, mint ahogy Debrecen sem adja a Virágkarneválját, sőt, Tokaj boraival sem más város ékeskedik. Épp így, a Kocsonyafesztivál sem Kazincbarcikáé, hiszen a hagyomány kötelez, a múlt helyhez kötött.

Polgármester úr fogalmazott úgy majd egy éve, hogy "a Kocsonyafesztivál Miskolcé, a miskolciaké, és ez így is fog maradni!". 

Szeretném erre a mondatára emlékeztetni, tisztelt Polgármester úr, és egyben megkérni az illetékese döntéshozókat, hogy hivatalos válaszukban adjanak kielégítő magyarázatot arra, mi vezetett el odáig, hogy idén ne Miskolc szervezze a Kocsonyafesztivált!

Miért lehet sikeresebb egy rendezvény egy 28 ezer lakosú, új helyszínen, mint egy 160 ezres lakossággal bíró megyeszékhelyen?

Szintén tavaly Polgármester úr úgy fogalmazott, hogy "meg kellett menteni a fesztivált a miskolciak számára, akik a legnagyobb károsultjai lettek volna az eseményeknek, ha veszélybe kerül a kocsonyafesztivál megrendezése". Idén miért nem lehetett megmenteni?
Milyen programokat takar az ún. Kocsonyafarsang, mellyel a fesztivált igyekeznek pótolni?
Miután a Miskolci Tourinform nem tudott érdemi információkkal szolgálni, a korábbi szervező Több Mint Legenda Közhasznú Alapítvány elérhetetlennek bizonyult, így megkérem Önöket, hogy válaszoljanak a fent feltett kérdésekre. 

 

Az aggódó miskolci polgárok nevében várom válaszukat!

 
81702131210122412_kocsonya.jpg
Szólj hozzá

aktualis