2014. már 01.

A rejtélyes perecesi bunkerek nyomában

írta: Miskolc régen és ma
A rejtélyes perecesi bunkerek nyomában

Az előző bejegyzésben bemutattuk egy olvasónk képein keresztül azt a bunkert, ami a régi bánya kiszolgáló épületei mellett található. 

Ettől nem messze található az ún. Újakna egykori bejárata, ahova szintén Attila fotóin keresztül léphetünk be és nézhetünk körül. 

DSCF5945.JPG

 

Érdekesség, hogy az Újaknához futott be egykor a vasút, hiszen Pereces- Újakna elágazó állomás volt, itt haladt a sínpár kb. 1 km hosszan, ahogy az az alábbi képeslapon is látható. 

72897_539892316075876_1742666673_n.jpg

A bánya bezárása után - ahogy sok minden más Perecesen - az Újakna környéke is elhagyatottá vált. Bár itt található a 6-os busz végállomása, tehát nem mondható el, hogy ember nem jár erre, mégis itt minden a múltat idézi, ahogy azt már korábbi írásaimban is jeleztem.

DSCF5938.JPG

Mivel az Újakna bejárata nem éppen eldugott helyen található, így az sem meglepő, hogy ide belépve nem számíthatunk hollywoodi kincsvadászatra, hiszen az évek során itt is elvittek mindent, ami mozdítható és hasznosítható. 

DSCF5918.JPG

DSCF5912.JPG

DSCF5930.JPG

Hasonló a helyzet az egykori szabadtéri bányász színpadnál, a domboldalban található bunkerrel is.

DSCF5960.JPG

Ahogy Attila fogalmaz: "Sajnos, ott is, amit lehetett már elloptak, így csak a csupasz falak maradtak meg. De így is van egy feelingje. Ennek a bunkernek nincs vészkijárata, viszont a domb másik oldalán van egy másik bejárata is."

DSCF6013.JPG

DSCF5994.JPG

DSCF5986.JPG

Az utolsó képen is látható, hogy helyenként térdig érő vízben kell bejárni a bunkert, emiatt elég nehézkes a közlekedés bent. Aki esetleg erre tévedne, készüljön vízhatlan cipővel, ruhával!

DSCF5972.JPG

DSCF5977.JPG

A képeken is felfedezhető, hogy a bunkerek bizonyos részeinél az átjárókat utólag befalazták, ami azért számos találgatásra ad(hat) okot, egyben megadja a perecesi bunkerek misztikumát is: vajon mi lehet a falakon túl? Hány olyan megbúvó bunker lehet még a környéken, ami nem csak a téglákban, hanem ott hagyott berendezések, használati tárgyak formájában őrzi a múltat? 

Bár a választ lehet, sohasem tudjuk meg, továbbra is várjuk azon olvasóink leveleit (miskolcadhatott@gmail.com), akik több információval szolgálnak nekünk! 

Az alábbi videó a színpadi bunker bejárása során készült: 

További képek a két bunkerről facebook oldalunkon találhatóak.

A képekért és a videóért hatalmas köszönet Kalafusz Attilának!

Amint hozzájutunk új információkhoz a bunkerekkel kapcsolatban, ugyanitt közzétesszük majd!

Szólj hozzá

színpad miskolc pereces barlang bánya bunker akna óvóhely újakna elhagyatva miskolcon