2015. feb 09.

Boldog békeidők - avagy a 30-as évek Miskolcon

írta: Miskolc régen és ma
Boldog békeidők - avagy a 30-as évek Miskolcon

Mint azt már több bejegyzésben is kihangsúlyoztam, már a 19. század végén, majd a 20. század elején is a mindenkori városvezetés programja volt a városrendezés, azaz Miskolc területének növelése a környező települések egyesítése, azaz a "Nagy- Miskolc" koncepció gondolata.

Az erre vonatkozó elképzelések megvalósítását az első világégés megakadályozta, azonban elmondható, hogy a világháború okozta károkat Miskolc viszonylag gyorsan kiheverte. A trianoni döntés által megváltozott országhatárok nagyban befolyásolták Miskolc geopolitikai helyzetét is, hiszen Kassa elvesztésével a város szerepe jelentősen megváltozott. Szinte egycsapásra Észak-Magyarország gazdasági súlypontja lett, bár tulajdonképpen már az ezt megelőző időszakban is Kassa fölé nőtt lakosságszámban, gazdasági jelentőségben, társadalmi összetételben. A 20-as években ismét előkerültek a városfejlesztési tervek, melynek megvalósítását nagyban segítette a Speyer-kölcsön felvétele, melyben a város is jelentős mértékben részesült 1925 után.

Bár a "Nagy-Miskolc" koncepció ebben az időszakban még nem valósult meg (azaz a városi közgyűlés nem bólintott rá), mégis nagy fejlesztések mentek végbe:  1926-ra megépült a Búza téren a vásárcsarnok, bérházak épültek a Tízes honvéd közben (az akkori Déryné utcán), új járványkórház épült a megyei kórház mellett, 1927-ben adták át a Zenepalotát, 1929-ben a lillafüredi Palotaszállót, ezen kívül iskolák, utak, közművek is épültek. A város rendezte a Búza téri görög katolikus templom és a Csabai kapu könyékét, bővítették és korszerűsítették a színház épületét. Csabán felépült a zsidó kórház, amely később a művésztelepnek adott helyet, kialakították a népkerti sporttelepet és a Vigadót, felújították a Korona szállót, 1929-ben átadták az Erdészeti palotát, 1934-ben a fából készült avasi kilátót, 1937-ben a Postapalotát.

Tehát elmondható, hogy a korszak Miskolc egy virágkora, melyben a város és annak közélete is felpezsdült.

A fent leírtakról árulkodó fotók következnek, melyeket miskolciak és Miskolcra látogató turisták készítettek. Az ő lencséjükön keresztül nyerhetünk bepillantást Miskolc boldog békeidejébe.

1928_feher_ko_csaba_zoltan.jpg

Az első kettő képnél máris csalunk, hiszen azok még a 20-as évek végén készültek. Csaba Zoltán fotója a Fehér-kőről készült, alatta a Szinva-völgy. A kép 1928-ban készült. 

1929_csaba_zoltan.jpg

 Így nézett ki a frissen átadott Palotaszálló 1929-ben. A képet szintén Csaba Zoltán készítette. 

1930_palinkas_barnabas_szemere_u_26_mav_igazgatosag.jpg

 Esküvői lovaskocsi a Szemere u. 26. szám, azaz a MÁV igazgatóság épülete előtt 1930-ból. Vajon hol tartották a lagzit? A fotót Pálinkás Barnabás készítette.

1930_tancsics_ter_ismeretlen.jpg

Egy újabb lovaskocsi, immáron a Táncsics téren, mögöttük a Vasgyári Fogyasztási Szövetkezet épülete. A kocsira "rákötött" szarvasmarha nem tűnik túl boldognak ellentétben a kocsin ülőkkel. A fotó szintén 1930-ban készült, ám annak készítőjét nem ismerjük.

1930_vargha_zsuzsa_egri_orszagut.jpg

Pózolj MÁG Magosix személygépkocsival, az egri országúton. Vargha Zsuzsa fotója szintén 1930-ban készült. 

1931_kurutz_marton.jpg

 Strandolók a Hámori-tavon. A fotót Kurutz Márton készítette 1931-ben. Ma már tilos ebben a tóban fürdeni.

1931_vojnich_pal_szechenyi_utca.jpg

 Női sofőrünk elkapott egy pirosat a Széchenyi- Kazinczy sarkán. Őt pedig Vojnich Pál kapta lencsevégre. Vajon milyen típusú csodát vezethet?

1932_karabelyos_peter.jpg

Csoportkép a Szent István Cseppkőbarlang előtt. Érdemes megfigyelni az akkori divatot, sőt, középen mintha egyenesen Barney Stinson mosolyogna ránk. Ő már 1932-ben is tudta, hogy az öltöny a menő. Fotó: Karabélyos Péter 

1932_kurutz_marton_var.jpg

 Egy újabb zseniális Kurutz Márton- fotó 1932-ből. Valljuk be, most kicsit pofásabban nézz ki a Diósgyőri Vár. Arra azonban kíváncsiak lennénk, mi állhat jelenleg a szénakazlak helyén. 

1933_gyongyi_kisvasut.jpg

 Gyöngyiék robognak a Kisvasúttal. A fotó készítőjéről csak annyit tudunk, hogy a Kisvasúton ül és Gyöngyinek hívják, aki épp 1933-ban kirándul,és nincs tériszonya. A végállomás pedig...

1933_gyongyi_palotaszallo.jpg

 ...Lillafüred, hiszen ezt a fotót is Gyöngyi készítette. Volt érzéke hozzá, na.

1935_somali_tibor.jpg

 1935-be ugrunk, akkor így nézett ki az Avasi templom. fotó: Somali Tibor

1936_jankovszky_gyorgy_az_avasrol_nezve.jpg

 És már meg is másztuk az Avast, hiszen a következő fotót a még fából készült avasi kilátón készítette Jankovszky György 1936-ban.

1936_negyesi_pal_felsohamor.jpg

Óriási fotó ez is! Egyrészt, mai szemmel kicsit sokan ülnek ebben a kocsiban, aminek a dudája még igencsak manuális, és úgy néz ki, az anyósülésen ülőnek volt dolga azt nyomkodni. A sofőr pedig a fotó készítője lehet, Négyesi Pál, hiszen ő hiányzik a képről. A háttérben Felsőhámor.

1936_tiszai_pu_csopkep_szilagyi_csaba.jpg

 Csoportkép a Tiszai pályaudvaron 1936-ban. Fotó: Szilágyi Csaba

1936_tiszai_pu_lorincze_judit.jpg

 Ez a kép pedig a pályaudvar előtt készült, a jelenlegi taxiállomás helyén, szintúgy 1936-ban. A kép jobb oldalán lévő járgányról kiderül, hogy a parkoló ezen része már akkor is taxisok birtokában volt. Fotó: Lőrincze Judit 

1938_gyongyi_varfurdo.jpg

 Gyöngyi továbbra is megörökíti Miskolc szépségeit. 1938-ban a vár és a fürdő került terítékre.

1938_szechenyi-kossut_sarok.jpg

 Így néz ki egy talpig úriember a Széchenyi- Kossuth Lajos utca sarkán, 1938-ban. A háttérben pedig egy alkoholmentes étterem(?!) Miskolcon is hódított a szesztilalom? A fotót Nagy József készítette. 

1939_erzsebet_ter_ismeretlen.jpg

 A női divatot is érdemes megfigyelni, na meg persze az Erzsébet teret, háttérben a Korona szállóval. A dátum 1939, a fotó készítőjéről nincs adat.

1939_karabelyos_peter_evangelikus_templom_a_varbol.jpg

Karabélyos Péter 1939-es fotója a várból készült, háttérben az evangélikus templommal.

1939_lissak_tivadar_hamori_to.jpg

Útjelző táblával pózoló hölgy a Hámori- tónál lévő kereszteződésben, Lillafüreden. A fotót Lissák Tivadar készítette.

1939_lissak_tivadar_alagut.jpg

 A hölgy a Lillafüred előtti alagútnál is megállt egy fotóra, a kép mégsem emiatt érdekes. Az alagút fölött a korszakot jellemző revíziós felirat a "Nem! Nem! Soha!" szerepel.

 

Szólj hozzá

erzsébet miskolc horthy revízió lillafüred diósgyőr palotaszálló békeidők miskolcz miskolc a multban varosjaro miskolc tortenete