2015. ápr 18.

Miskolc felett: Jávorkút

írta: Kilátó.
Miskolc felett: Jávorkút

A múlthétvégén 25. alkalommal megrendezett Szarvasűzők váltófutóverseny kapcsán jutottam el ismét Jávorkútra. Örömmel láttam, hogy a kifogástalan időjárás rengeteg gyalogos és biciklis túrázót is a Bükkbe csábított, ennek apropóján gondoltam, hogy írok egy kedvcsinálót azoknak, akik ezúttal nem tudtak kijutni a hegyekbe.

img_20150417_142011.jpg

Jávorkutat Lillafüred felől a legegyszerűbb elérni, a Palotaszállótól csupán 12km-re, a Bükk ölelésében fekszik ez az apró üdülőövezet. Gyalog, biciklivel, és még kocsival is remekül megközelíthető, így azok számára is nyugodt szívvel ajánlom, akik annyira nem érzik magukban a túrázás iránti olthatatlan vágyat. Már maga az odaút is élményszámba megy, így kifejezetten érdemes a gyönyörű bükki tájon legeltetni a szemünket.

javorket-tvk_ueduel_20130911_2050565981.jpg

Érdekesség, hogy Jávorkút már közel 200 éve kedvelt vadászhely volt. Később, 1920-ban Gróf Bethlen István vadászházat építtetett itt, ma ez ad helyet az étteremnek. Emellett egyébként panzió és turistaház is várja azokat, akik több időt szeretnének elölteni ezen a csodás, nyugodt helyen. Közvetlenül az étterem előtt bukik a felszínre a forrás, ami hihetetlenül bővizű egész évben, a minősége pedig kifogástalan. Mellette a parkoló és a tisztás, ahol padok, tűzrakók, illetve egy játszótér is várja a családokat, kikapcsolódni vágyókat.

pano_20150417_142214.jpg

Azoknak, akik kedvet kapnának egy sétához, vagy egyszerűen csak többet szeretnének látni a Bükkből, van egy jó hírem. Az óriások asztalának közepe, az egyedülálló Bükk-fennsík legszebb rétje, Nagy-Mező csupán 4km-re fekszik innen. Kikeletkor egészen különleges látványt nyújt, ahogy a fakó, barnás árnyalatú rét megtelik élettel. A magas hegyvonulatok szegélyezte hatalmas mezőn megtapasztalhat valamit az ember a természet roppant erejéből.

Ide nem kerül kép, ezt javallott személyesen átélni! :)

Mivel a 21. században élünk, fontosnak tartom megjegyezni, hogy térerő Jávorkúton egyáltalán nincs. Kinek öröm, kinek bosszúság, mindenesetre az indulás előtti készülődésnél mindenképp vegyük ezt figyelembe. Ha esetleg hazainduláskor a kocsink lerobbanna, némi rásegítéssel ugyan le lehet gurulni egészen a Lillafüredet és Ómassát összekötő útig - ahol már mindhárom nagyobb hálózat jele fogható -, én azonban a testmozgás fent említett formáit szívesebben ajánlom.

Összegezve tehát, nemre, korra és edzettségre való tekintet nélkül tudom javasolni mindenkinek, hogy keresse fel ezt a kis bükki gyöngyszemet. Illetve, akinek már elege van a Majális-park - kerti sütés - tapolcai Turistapark háromszögből május elsején, szintén ajánlom, hogy nézzen majd fel ide. A sütni-főzni valót, a fáradtságot és a stresszt hozzuk mi, a tiszta vizet, a csendet és a nyugalmat pedig adja Jávorkút. Önök pedig, kedves olvasóim, garantáltan kellemes emlékeket fognak őrizni arról a napról, amit Jávorkúton töltöttek.

img_20150417_144734_1.jpg

Szólj hozzá

kitekinto Bükk Jávorkút