Mit Miskolc adhatott

Hogy miért menj a Bükkbe? Hát ezért!

Lélegzetelállító fotók a Bükkről

2015. június 09. - Miskolc régen és ma

Ahogy azt Dávid már egy korábbi írásában fejtegette, Miskolcot olyan gyönyörű, békét árasztó helyek veszik körül, hogy egy kis kikapcsolódásért nem feltétlenül a vízpartokat kell keresni. Most, hogy végre beköszöntött a jó idő, megmutatjuk azokat a potenciális kirándulóhelyeket, melyeket vétek lenne kihagyni, ha Miskolc közelében akarunk túrázni egyet.  A Bükk ugyanis számos kincset kínál nekünk, cserébe csak annyit kér, hogy hagyjuk meg természetes szépségét!  

Ha írásban nem is voltunk elég meggyőzőek, akkor beszéljenek helyettünk a képek, melyet ezúton is köszönünk, hogy a rendelkezésünkre bocsájtottak!

kilatas_harom-korol.jpgKilátás Három-kőről

Az Udvarkő-barlang

A Bükkben rengeteg barlang van, ebből több is szabadon látogatható, azok „bevétele” nem igényel különösebb felszerelést, csupán elszántságot. Ezek közül az egyik legkülönlegesebb az Udvarkő-barlang, másik nevén Dante pokla, ez utóbbi elnevezést nem véletlenül kapta. A barlangról tudni érdemes, hogy nem egy hagyományos értelemben vett barlang, ugyanis a Bükkben gyakran előforduló víznyelő barlang (másik nevén töbör) beszakadásából jött létre. Ennek ellenére jól megközelíthető és látogatható, a köveket és a fatörzseket is moha borítja, így belülről nézve olyan érzésünk van, mintha a pokolban járnánk. Innen az elnevezés.

udvarko-barlang_dante-pokla.jpg

Bükkszentlászló

A Miskolctól mindössze 5 kilométerre található, 400 lelkes település egyetlen utcából áll. Az Újgyőri főtértől induló 68-as busszal is megközelíthető, de gyalog sem akkora távolság, és tökéletes kiindulópontja a nagyravágyó túrázóknak is. Vagy így, vagy úgy, de mindenképpen térjünk be a helyi kocsmába, ami igazi időutazás. A falu egyébként 1981 óta közigazgatásilag is Miskolc része.

bukkszentlaszlo.jpg

Bükkszentkereszt  

Bükkszentkereszt testesíti meg mindazt, amit a Bükk adhat számunkra, gyógyító köveiről, valamint a híres bükki füvesemberről, Gyuri bácsiról korábban is cikkeztünk. Mindemellett számtalan szépséget tartogat még az ország egyik legmagasabban fekvő, 1200 főt számláló települése. A Miskolctól 20 kilométerre fekvő falu télen és nyáron is kedvelt célpontja a turistáknak.

bukkszentkereszt_1.jpgBükkszentkereszti fátyol

bukkszentkereszti_kilato.jpgKilátó bukkszentkereszt.jpg(Bükkszent)keresztlovastanya_bukkszentkereszt.jpgLovastanya

Magos-kő

Ezt a túraútvonalat a fotózás szerelmeseinek lehet leginkább ajánlani az elénk táruló panoráma miatt. A Bükknek ezen csúcsa több mint 600 méter magasan fekszik, épp ezért nem egy laza séta oda eljutni.  Több, hosszabb pihenővel tarkítva kiváló program, a csúcson fogadó látvány pedig mindenért kárpótol.magos-ko_kilatas_miskolc_fele.jpgKilátás Miskolc felénapfelkelte_magos-ko.jpg

 

magos-ko_kilatas_miskolc_fele.jpg

Nagymező

A Bükk-fennsík közepén található Nagymező hazai viszonylatban egyedülálló, hiszen 900 méter magasan fekszik ez a nagy kiterjedésű sík terület. A mező egykor fákkal borított táj volt, azonban a XVIII. század második felében, az üveghuták és vashámorok megépülésekor, azok fűtőanyaggal való ellátása érdekében kezdték meg a fák kitermelését a Nagymező helyén is. Egy-egy magányosan álló idős faóriás ennek az egykori erdőnek az emléke. Pár éve pedig többször láttam arra katonai járműveket is. Hogy mi célból jártak arra, az számomra mai napig talány.

nagymezo.jpg

hajnal_nagymezon.jpgHajnal Nagymezőn

Sebesvíz

A Lillafüred közelében található völgy a Bükk egyik jellegzetességét hordozza magában. A mésztufaképződés ugyanis gyakori jelenség a Bükk patakjaiban, ami a Sebesvíz-völgyben is gyönyörűen megfigyelhető.

sebesviz-volgy.jpg

sebesviz-volgy_tavaszi_zubogo.jpgA sebesvízi zubogósebesviz_1.jpg

Lillafüred

Kétféle ember létezik: aki még soha életében nem járt Lillafüreden, és, aki még egyszer el akar oda menni. Nem véletlen, hogy József Attila is itt írta meg legszebb szerelmes versét, az Ódát. Legyen az ember akár környékbeli, akár turista, Lillafüred mindig is helyszíne lesz egy romantikus sétának, egy csónakázásnak, és rengeteg túraútvonal kiindulópontjának, ráadásul idén nyáron már libegőzhetünk is ugyanitt. Aki még eddig nem tette, mindenképpen tegyen egy sétát a Hámori- tó partján is.hamori-to.jpg

lillafured.jpg

setany_hamori_to.jpg

Bár a különböző elnevezéseknek van egy kis Trónok Harca beütése, attól nem kell tartani, hogy a Bükkben kirándulva különböző lényekkel találkozzunk. Amit ebben az írásban bemutattunk, csak egy része a Bükkben található csodás túracélpontoknak. Példának okáért kimaradt a felsorolásból Jávorkút is, mert arról már itt írtunk. Mindenesetre le merjük fogadni, hogy most sokan kajtatnak a hátizsákjuk és a túrabakancsuk után. Fogadjunk? Fogadjunk!

A képeket köszönjük a Béres Attilának, további fotói itt érhetőek el: https://www.facebook.com/AttisFoto

 

Tetszett a cikk? Úgy érzed, Te is tudnál írni hasonlót? Lenne egy jó témád? Jelentkezz szerkesztőnek a miskolcadhatott@gmail.com e-mail címen, vagy facebook oldalunkon privát üzenetben! 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr617529490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirst 2015.06.10. 12:35:26

Minden évben 2-3 hetet Szentlélektől 3 km -re töltünk. Az erdőben, egy erdészházban, internet, folyóvíz, és áram nélkül. Világítás petróleum lámpa, fürdés lavorban, Gyakran még térerő sincs:) Jól esik kikapcsolódni, távol lenni Bp-től.
süti beállítások módosítása