2015. nov 02.

Az elkeserítő DAM STORY - dokumentumfilm a lerobbant vasgyárról

írta: Miskolc régen és ma
Az elkeserítő DAM STORY - dokumentumfilm a lerobbant vasgyárról

Első, városjáró bejegyzéseink egyike volt a "Vasgyár neve a helynek", mely az egykori, monumentális gyártelep múltját és jelenét hasonlította össze, szomorú végeredménnyel. Akkor leginkább az egykori, a gyármonstrumhoz tartozó kolóniákon tettünk egy sétát, hiszen az épületekbe idő és engedély híján (a terület nagy részére a mai napig tilos a belépés) nem volt alkalmunk betekintést nyerni. 

photo_20130722_143108.jpg

Anno több tízezer embernek nem csak a munkahelyet, a megélhetést, hanem az életet jelentette az egykori nagybetűs Vasgyár, mely - több gyárhoz hasonlóan - a rendszerváltás után kezdte meg haláltusáját: 

A rendszerváltással járó privatizáció a gyárat is érintette, mely magával hozta a folyamatos létszámleépítéseket, bezárásokat. A DIMAG 1991-ben került magánkézbe. 1998. január 29-én a gyár új tulajdonoshoz került, de csődbe ment, és 2000. március 14-én elrendelték a felszámolását. 2001. április 12-én a társaságot a felszámoló szervezettől megvásárolta az olasz Cogne Acciai Speciali s.r.l., és megváltoztatta a nevét DAM Steel Speciális Acélgyártó Részvénytársaságra, de csak 2003 januárjáig üzemeltette. 2003. március 26-ától az újra felszámoló szervezet vezette a céget, majd eladta. Az ezt követő cég, a DAM 2004 Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2004. október 1-jén kezdte meg működését. 2009. február 23-án bejelentették, hogy a DAM 2004. kft befejezi a tevékenységét, ezzel a a több mint két évszázados múltra visszatekintő diósgyőri kohászat megszűnt.

Hogy milyenek a jelenlegi állapotok? Parai Roland mini-dokumentumfilmjében, egy volt gyári munkás, Majdik Károly vezetésével pillanthatunk bele a vasgyár lehangoló jelenébe. 

A DAM STORY –  a szerző egy másik alkotásának – a "Volt egyszer egy Acélváros" c. dokumentumfilm részeként készült, ami az egykori vasmű leépülésének történetét dolgozza fel, volt dolgozók, vezetők elbeszélésein keresztül, korabeli híradó bejátszások bemutatásával. Ez a film is hamarosan elérhető lesz az interneten, melyet szintén megtaláltok majd itt a blogon.

Ha pedig szívesen elolvasnád, milyen egy nap az egykori munkáskolónián, kattints ide.

Szólj hozzá

video dam lkm vasgyár