Mit Miskolc adhatott

Város a város ellen - jegyzet

2015. december 18. - david.b

Hetekkel ezelőtt azon gondolkodtam, hogy vajon van-e okunk nekünk, miskolciaknak, borsodiaknak keseregni, hogy rosszak a gazdasági körülmények, nincs munkahely, lehetőség, a társadalmi szegregáció nálunk kiélezettebben jelenik meg, mint máshol, magyarul valóban rosszabb-e az élet itt, mint máshol.

02-miskolc.jpg

Miskolc felülről(Forrás: http://martinkertvarosireformatusok.hu/miskolc/)

Keresgéltem is szorgalmasan az interneten erre vonatkozó tanulmányokat, statisztikákat, de egy kis idő után rájöttem, hogy ezek ismertetésére semmi szükség, és valószínűleg senkit nem vigasztal, ha azt mondom, hogy Miskolcon az átlagkereset megegyezik az országos átlaggal. A legnagyobb hasonlóságot abban véltem felfedezni, hogy Miskolc és az ipar kapcsolata olyan mint Magyarország és Budapest kapcsolata. Nem mondok újat azzal, hogy itt minden az ipar köré épül és tulajdonképpen a foglalkoztatási ágazatok közül ez tölti ki a legnagyobb szeletet a kördiagrammon, az viszont kissé aggasztóan hangzik-látszik, hogy a város nem tud más jellegű munkalehetőséget kínálni. Ezalatt azt értem, hogy az ipar mellett a legtöbb ember közfoglalkoztatásban dolgozik, tehát a versenyszféra finoman fogalmazva is a béka feneke alatt van. Pedig nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, a piacgazdaságnak a munkalehetőségek sokszínűsége tesz jót.

05_ipari_orokseg_vedelem.preview.jpg

A vasgyár bezárása óta a város keresi önmagát, de felelős gondolkodás és a jövőbe vetett hit nélkül ez nem fog menni. Nem szeretnék belemenni a brainstormingba, hogy mivel lehetne a szürke háttérszerepből kiemelkednie Miskolcnak, az nem az én tisztem, de mivel egy blog szerkesztői vagyunk, ezért lehetőségünk van kifejezni aggodalmainkat. A cikk megihletésekor nem az volt a tervem, hogy ezt írom, de a számok tanulmányozása közben egyre inkább elment a kedvem attól, hogy leírjam azt, ami a miskolciak mindennapjaiba már rég befurakodott és azt, hogy mi az, ami emberek pesszimizmusának okot ad. Mindannyian tudjuk, hogy az egyoldalúság, ami gúsba köt mindenkit. A lehetőségek hiánya sajnos az önmegvalósítás legnagyobb ellensége és ez az oka a város elöregedésének. A tehetetlenség rémisztő gondolata a fiatalokat elűzi, az itt maradókat pedig elnyomja.

tehetetlenseg-es-szorongas-a-gyermekem-teljesitmenyevel-kapcsolatban.jpg

Természetesen az ember alapvetően nem arra született, hogy keseregjen, ezért mindenki keresi a jobbat és mindenki igyekszik a saját életét jobbá tenni. Építeni-szépíteni.

Mi is ezen vagyunk, emiatt jött létre az oldalunk szempontjából mérföldkőnek számító I. Miskolc lencsevégen fotópályázat, ami végül hatalmas sikernek örvendett és több, mint 80 képpel neveztek a versenyzők. Mi is azon vagyunk, hogy a szürke, egyhangú hétköznapokba színt csaljunk és mosolyt. Mi is azon vagyunk, hogy megtaláljuk azt, amitől mosolygós emberek fognak ülni a szeretett villamosainkon. Mi is azon vagyunk, hogy miskolcinak lenni identitás legyen és kiváltság! Várjuk, hogy a város mindenkori döntéshozói is elköteleződjenek egy olyan irány mellett, ahol a cél nemcsak a felső rétegek életszínvonalának emelése, hanem cél az, hogy a város elinduljon egy patrióta, egy céltudatos, egy követendő úton, felfelé amellyel kiharcolhatja magának azt a helyet az emberek tudatában, amelyet egy ilyen múltra visszatekintő város megérdemel!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr868182050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2015.12.30. 21:49:34

Tudom, sovány vigasz, de sajnos ki kell mondani; Magyarország -s benne nyilván Miskolc is- egyre rosszabbul teljesít, jövőre egész konkrétan már csak 2%-os GDP növekményről van szó mértékadó "mainstream" közgáz berkekben, ami az álmoskönyvek szerint quasi egy nagy 0! Főként úgy, hogy az idén 3.5% volt ez a szám, tehát egyértelműen visszaesés lesz a 2016-os évben, melyen tán valamicskét fog javítani az 5%-os kulccsal adózó lakásépítés, ha... Ha ezt a 22%-nyi ÁFA csökkentést a kedves építőipari "cézárok" (sok esetben dögkeselyűkről beszélhetünk) valóban átadják a derék vásárlóknak?! Meg aztán, ha valóban 2-3 szorosára nő az újépítés volumene éssatöbbi, stb. Szóval rengeteg a kérdőjel, tehát egyelőre kénytelenek vagyunk a jelenlegi igen csúnya kalkulációkkal számolni a jövő év gazdasági előrejelzéseiben. Épp ezért kb ami várható makró -azaz országos- szinten, nagy vonalakban ugyanaz várható mikró, azaz Miskolci szinten is, tehát nem a jövő év lesz a "big deal" éve, azaz mindenki örüljön annak, amije van, ha van melója, akkor annak, hogy az 1 év múlva is meglesz, mert egy ilyen mértékben visszaeső gazdaságban sajnos lehetséges opció akár több 1000 munkahely megszűnése is! Természetesen benne van a pakliban egy új beruházó megjelenése is, mely akár 1000-es nagyságrendű új, valódi hozzáadott értéket teremtő munkahelyet jelenthet, illetve a város nagyágyú munkaadóinak -ha jól tudom, a Bosch 5 MRD-s fejlesztésben gondolkodik- esetleges fejlesztései, beruházásai, melyek szintén jelenthetnek akár több 1000 új állást. Jó lenne, ha végre egy olyan kormánya lenne szeretett Hazánknak, mely nem a saját és a vazallusai feneketlen zsebeit tömi, hanem felelős, hozzáértő, koherens gazdaságpolitikát visz és persze egy olyan miskolci vezetés, amelyik rendelkezik olyan tudással, profizmussal, s főleg kapcsolati tőkével, melynek eredményeként a legjobb helyeken képes kifejteni egy hatékony városmarketinget, emellett minden lehetséges forrást megszerez a magas hozzáadott értéket előállító cégek igényeihez mért infrastrukturális fejlesztések (pl. repülőtér fejlesztése; legalább debreceni szintre, árú szállító gépek kiszolgálásához szükséges logisztikai kapacitás kiépítésével a Gömöri PU korszerűsítésével, MVK újragombolása; É-D villamosvonal kiépítése, szakképző iskolák fejlesztése a városban működő vállalkozásokkal együttműködésben, stb) mielőbbi elindítása. Összegezve; megint egy nehéz év áll előttünk (már hanyadik az elmúlt 25-30 év során?!?), épp ezért nem szabad lazítani, keseregni, hanem jól összeállított programokkal, projektekkel megtalálni a kiutat a gödörből...

2016.01.13. 15:56:58

Kobold, Káli, Kriza!

Miss Kócnak rossz rizsa!
Csak ők, híztak tőle!
Elegünk van belőle!
Miskolcnak rossz sorsa!
Városunk eszi a rozsda!
Minket öl meg a méreg!
Meddig tarthat még ez?
Életünk fekete szakasza,
Valahogy nem fa…!
Mikor lesz már vége?
Fel! támadunk e végre?
Kapjunk kapára, kaszára
Küldjük Őket Isten hasznára!
Legyen néki, némi öröme!
Kedvét velük, gyakva töltse!
Békén hagyjanak örökre!

2016-01-11

Eső híján, nő a szárazság,
Nem virul csak a gazság!
Hazug perzsel, mit a nap!
Véletlenül se mondd igazat!
Utána megy sok birka,
Friss fű, hol is volna.
De hiába, bárhol keres,
A hazugság gyökeres!
Nem nő rajta ehető néki!
Nem nő, számára semmi!
El kell hagynia pusztáját!
Újgazda bírja hazáját!
Szivárvány terem néki,
Ha esőtlen eget nézi!
Abba bele szédülten,
Bámul szélütötten!
Végül egész bénultan,
Les, ilyenkor mi van?
Keze-lába nem mozdul!
Bénultan semmibe hull!
Halál képébe vigyorog,
Buta magyar, nem morog!
süti beállítások módosítása