2016. júl 28.

Napi ötpercesek 8.- Így nézett ki Miskolc legkülönlegesebb óvóhelye, amikor még működött

írta: Miskolc régen és ma
Napi ötpercesek 8.- Így nézett ki Miskolc legkülönlegesebb óvóhelye, amikor még működött

A kezünkbe került néhány fotó, melyeket nagy áhítattal néztünk végig. Korábban már ugyanis írtunk a miskolciak által csak "Kockának" becézett BGS (bomba-gáz-sugárbiztos) óvóhelyről, amiről mai állapotában már nehezen hihetjük, hogy bármi ellen is meg tudna védeni. 

Pedig a városban rengeteg óvóhelyet, bunkert találhatunk, de vannak olyanok is, amelyeknek a hollétét csak sejthetjük. Sajnos az Újgyőri piacnál lévő objektum nem ilyen, de egyben pont ez adja meg a különlegességét, hiszen nem a föld alá építették.

k_p_719.jpg

Még tavaly írtuk:

A városban 278, közvetlen vonzáskörzetében pedig 312 óvóhely található. A Polgári Védelem Miskolci Kirendeltsége szerint az óvóhelyek nagy száma és a jelenlegi költségvetési források miatt igencsak nehéz az állagmegóvás, ami a "Kocka" esetében is szembeötlő, hiszen gyakorlatilag innen is elvittek mindent, ami mozdítható. Látni azt is, hogy az ellopott ajtók miatti "szabad" bejárás rendszeres lakókat is hozott magával.

Sajnos a bunker építési idejével kapcsolatban még mindig bajban vagyunk, azt többször próbáltuk már kideríteni, azonban az illetékesek a mai napig nem válaszoltak a kérdéseinkre. 

Ennek ellenére, most képekben mutathatjuk be a Kockát üzemképes állapotában. A képek készítésének pontos időpontját nem ismerjük, de a képen szereplő Tátra villamos segítségünkre lehet: ebből a típusból ugyanis az elsőt 1991-ben állították forgalomba (ez volt a 200-a számú), majd 1992-ben már 9 jármű szelte a síneket, tehát a fotók valamikor a 90-es évek közepe felé készülhettek. 

De nem szaporítjuk tovább a szót, nézzünk be a még üzemben lévő Kockába:

Ha esetleg további információkkal rendelkeznek a Kockáról, írják meg nekünk a miskolcadhatott@gmail.com e-mail címre. 

Ha pedig a Kocka mai állapota érdekli kattintson ide.

 

 

Szólj hozzá

bomba kocka bunker óvóhely bgs újgyőri piac elhagyatva miskolcon