2018. sze 02.

Így nézett ki Miskolc 1921-ben

írta: Miskolc régen és ma
Így nézett ki Miskolc 1921-ben

Egészen érdekes módját találtuk meg annak, hogy bemutassuk a majd' 100 évvel ezelőtti Miskolcot. A város életébe ugyanis egy diafilmen keresztül tudunk betekintést nyerni, melynek első része 100 képkockából áll. A film elkészítése a Budapesti székesfőváros Pedagógiai Filmgyárának nevéhez fűződik, a projekt célja pedig nem volt más, mint bemutatni a frissen megcsonkított Magyarországot. A sorozat első helyszíne volt Miskolc, így ez a diafilm az archívum legrégebbi darabja. 

43_1.JPG

A Széchenyi utca (részlet a diafilmből)

Bár ebben a bejegyzésben inkább a képnézegetésre koncentrálunk, azért megosztanánk néhány érdekesebb adatot ebből az évből:

  • Miskolc lakossága ekkor 85.000 fő
  • A város polgármestere Dr. Szentpáli István, immáron másodszor (1917-1922). 
  • Miskolc ekkor már 12 éve törvényhatósági jogú város, de még nem része a városnak Diósgyőr, Diósgyőr-Vasgyár, Hejőcsaba és Miskolctapolca.
  • A villamos ma is élő fővonala mellett még üzemel az észak-déli vonal is a Szemere utca és Hejőcsaba között. 
  • Március 2-án megnyíltak az amerikai segélyből alapított hatósági népkonyhák a Szent István, a Szeles és a Nyári utcákon, a Luther téren és az Erzsébet iskolában. A hatóságok felhívták az igényjogosult gyermekeket arra, hogy edényt és evőeszközt vigyenek magukkal.
  • Április 2-án a városi tanács módosítja az akkor fénykorát élő Korona étterem és szálló bérleti szerződését. Eszerint Böczögő József bérlő vállalja az épület belső tatarozását és évi 100.000 korona bérleti díjat fizet. 
  • Május 20-án gróf Apponyi Albertet a város díszpolgárává választják.
  • Június 5-én a miskolci kultúrnapokon emlékfát ültetnek az Avason Déryné Széppataki Róza, Reményi Ede, Tóth Ede, Gvadányi József, Tárkányi Béla, Vadnay Károly, Latabár Endre és Herman Ottó tiszteletére. 

Ezek után beszéljenek helyettünk a képkockák, amelyek megmutatják mennyit változott a város az elmúlt közel 100 évben.

Források: 

http://osaarchivum.org/
Kárpáti Béla: Miskolci várostörténeti kalendárium 1300-1960

Szólj hozzá

trianon színház szinva belváros kossuth széchenyi hősök tere főutca avas herman ottó déryné diafilm erzsébet tér búza tér 1921 petőfi tér miskolczi herman ottó múzeum avasi templom miskolc tortenete miskolc története korona szálló szentpáli istván