2018. sze 26.

Diafilmen tárul elénk a régi Lillafüred

írta: Miskolc régen és ma
Diafilmen tárul elénk a régi Lillafüred

Egyszerűen nem tudunk betelni a 80-90 éves diafilmekkel, így sorozatunk negyedik darabját is elhoztuk nektek. Ezúttal Lillafüredre és környékére kalandozunk, azokba az időkbe amikor még nem épült fel a Palotaszálló, de még állt a Lilla Szálló és a Zsófia kilátó is. A Lillafüredre vezető, akkoriban egri országútnak nevezett szakasz pedig igazi időutazás. 

58_1.JPGA Lilla Szálló  és csodás parkja (részlet a diafilmből) 

Szokásunkhoz híven ismét megosztunk pár érdekességet:

  • Az 5. dián rosszul tüntették fel a bánya nevét, ami Mátra helyett Márta. Az 1921-1967 között működő szénbánya egykori főrészvényese, Lázár Andor lányáról kapta a nevét. 
  • A filmben szereplő Molnár-sziklához több legenda is fűződik, amiről elsőként itt írtunk.  
  • A diafilmen elérkezünk Alsó- majd Felsőhámorba, amit korábban gyűjtőnévként csak szimplán Hámornak neveztek, ehhez tartozott közigazgatásilag Lillafüred is egészen addig, amíg Miskolchoz nem csatolták őket 1950-ben. Érdekesség még, hogy korábban a hámori gyűjtőnév alá tartozott Ó- és Újmassa is. 
  • De honnan e csodás elnevezés, a Hámor? Az köztudott, hogy Fazola Henrik a 18. században vashámorokat telepített a területre, amit ma már csak Alsó- és Felsőhámor neve őriz meg nekünk. Ahogy Fassole/Fassola Henrik, úgy a hámor szó is német területről érkezett hozzánk, ugyanis az a "hammer" (jelentése:kalapács) szóból ered.
  • Az Alsóhámor felett emelkedő Dolka-gerinc elnevezése a szláv dolha (jelentése: hosszú) szóval függ össze, a hegyvonulat ugyanis hosszan húzódik el a Hámor völgye felett. 
  • A diafilmben szintén említést tesznek a Garadna völgyéről és a Szinva patakról.  Mindkét elnevezést (ahogy sok más helynevet is a Bükkben) a honfoglalás előtti szláv jelenlétre vezetik vissza. Eszerint a Szinva kék vizet, a Garadna (grad na) pedig várat vagy várhoz tartozót jelent. Sokan a mai napig vitatják a környék helyneveiben szereplő szláv "túlburjánzást", az már más kérdés, hogy magyarra sem tudják - csak hasonlóan esetlegesen - visszavezetni a szóban forgó elnevezéséket.
  • A diákon még látható az 1900-ban felavatott a Zsófia-kilátó, amely a környéken nagy befolyással bíró Vay-család egyik tagjáról, Vay Erzsébet édesanyjáról, Teleki Zsófiáról kapta a nevét. Az '50-es években elbontott kilátó újraépítésének terve rendszeresen felmerül, aztán annyiban is marad.
  • A lillafüredi ma Magyarország legnagyobb vízesése.
  • A diafilmen látható még a lillafüredi Nagy Szálló, vagy Lilla Szálló. A különleges, fából készült épületet akár ma is megcsodálhatnánk, ha 1944-ben nem gondolják úgy a helyben elszállásolt román katonák, hogy egy jól sikerült szalonnasütés alkalmával felgyújtják. 

Lemaradtál a többi diafilmről? Ide kattintva pótolhatod: Miskolc I., Miskolc II., Vasgyár és Diósgyőr

Ha pedig a bükki helynevek eredete érdekel, kattints ide és ide

 

A diafilm forrása: osaarchivum.org.

Szólj hozzá

lillafüred diósgyőr hámori tó diafilm papírgyár palotaszálló hámor 1920s miskolc tortenete miskolc története lilla szálloda zsófia kilátó