Mit Miskolc adhatott

Borsodi Bollywood, makuka és furik: visszatért Miskolcra a Bohemian Betyars

2021. július 28. - Miskolc régen és ma

Makukát ropogtatva furikázzák fel Kakast az Avasra a Road Movie videoklipsorozat legújabb részében. A Bohemian Betyars hazatért Miskolcra, ahol megírták Borsod-Abaúj-Zemplén megye alternatív himnuszát, azon a nyelven, amit csak a borsodiak értenek. Debütál a Makuka, a Road Movie országjáró videóklip-sorozat tizenharmadik klipje.

 bohemian_betyars2.jpeg

Tovább

Tévhitek a magyarság korai történetéből

Számos olyan eseményt tartunk számon népünk történetében, melyek tévesen rögzültek a köztudatban, holott ezekről már évek, sőt évtizedek óta tudni lehet, hogy alapvető tárgyi tévedéseket tartalmaznak.

Az, hogy ezek a tévhitek mégis miért rögzültek rosszul a történelemkönyvekben, arról megoszlanak a vélemények. Néhol ezt a források hiánya okozta, vagy az épp regnáló politikai hatalom érdeke diktálta, sok esetben pedig egyszerűen csak "jól hangzott" ezeket a téves mendemondákat szajkózni. Sőt, volt, hogy ennek pont az ellentéte lehet az ok: a kisebbségérzetünk miatt tanuljuk rosszul a történelmünket. Csemegéztünk e tévhitekből párat. Most első körben a korai magyarság történetét vettük górcső alá.

403814_743918186_big.jpg

Tovább

A sikló saga: ördögtől való fantazmagória vagy az avasi turizmus csiszolatlan gyémántja?

Újra felmerült a miskolciak évszázados álmának megvalósítása

S ez nem minden. A Rákóczy-

Torony, az se késik…

Nem adok egy évet neki

Kész lesz. A kis késit!

Tetejébe tűzjelző lesz,

Az aljában kocsma,

Mert az ember, ha idejön,

Csak nem lehet korcs ma.

(…)

És ez se minden. Lesz sikló is,

Hogy az öregebbek,

Ezen jőjjenek, ha másképp

Már fel nem jöhetnek.

A sikló két állomásán

Korcsma lesz majd szintén…

Nem lesz annak senki olyan

Törzsvendége, mint én.

Sassy Csaba: Az Avas jövője (részlet)

 

A minap futottam bele egy cikkbe egy helyi portálon, ahol "titkos" városházi forrásokra hivatkozva közölték, hogy a közelmúltban komolyan felmerült egy sikló építésének gondolata, amely a belvárosból utaztatná a turistákat és a helyieket az Avasra; a sikló ugyanis új alternatívaként bekapcsolódna a helyi tömegközlekedésbe. A cikk előveszi a sikló (bár a tervek alapján inkább lanovkának kinéző) 2010-es terveit is, alább ennek a látványtervét láthatjuk.

miskolc_lanovka.jpg

A sikló (lanovka) 2010-es látványterve (forrás: borsod24.hu)

Tovább

Adjátok vissza a csapatomat!

Urak, akik a klub dolgait igazgatjátok: adjátok vissza a csapatomat! Bevallom őszintén: nem érdekel sem a politikátok, sem a világi ötleteitek, sem a nagyszabású multisport elképzelésetek, sem a torzító marketing kampányaitok, melyekkel szurkolók tízezreit befolyásolni kívánjátok. Nem érdekelnek már a milliárdjaitok sem. Egy érdekel csupán: adjátok vissza a csapatomat!

555605_3520918229640_782616619_n.jpg

Tovább

Egy élet Miskolc és a haza szolgálatában

Mint arról már korábban megemlékeztünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak számos eseménye és személye köthető városunkhoz, így ezekből a személyekből hiba lenne bárkit is kiemelni, ezzel esetleg rangsorolni őket aszabadságharcban betöltött szerepükhöz mérten. De ahogy már megszokhattátok, "Kit Miskolc adhatott" rovatunkban szeretünk olyan személyeket bemutatni, akik a várostörténet szempontjából kevésbé kerültek előtérbe. Ha például csak a 1848-49-es miskolci kötődéseire fókuszálunk, sokkal hamarabb jutt eszünkbe Szemere Bertalan, Palóczy László, Görgei Artúr vagy Kossuth Lajos neve (utóbbi talán tévesen is, hiszen mindazon túl, hogy a közeli Monokon született, életében csak egyszer járt városunkban és az sem a szabadságharchoz köthető vizit volt), mint azé a Horváth Lajosé, aki egész életét városunk és a haza szolgálatába állította. Az ő életútját igyekszünk ma bemutatni.
horvath_lajos_1824-1911_portreja.jpg

Tovább

Filmre vittük a száz évvel ezelőtt dübörgő Vasgyárat

Egyre inkább a vizuális tartalmak felé fordul a fogyasztói társadalom, így ezúttal egy videóval jelentkezünk, ami Youtube-csatornánk első saját kreálmánya. Szeressétek, iratkozzatok fel, mert lesznek itt a továbbiakban is tök jó tartalmak, amikből nyilván egy kanyink sem lesz, de nem is ezért csináljuk. 

44.JPG

Tovább

Művészi szintre emelte a farsang ünneplését a Herman Ottó Múzeum

Ezekkel a Coviddal átszőtt időkben nem lehet rendezvényeket tartani, és ez bizony a különböző beöltözős bulik időszakában bőven érződik. Bár egy halloweent még csak-csak kihagy az ember (nem is magyar ünnep - elhangzik ez minden évben), de a farsangi időszak már az egészen fiatal korosztálytól kezdve is komoly versengéssé fajulhat. Ha csak a hagyományosan vett iskolai beöltözős hacacárékra tekintünk vissza, ahol minden évben azon morfondízott a gyerek (és vele együtt a szülő, na meg annak a pénztárcája), hogy hogyan lehet a legjobb Batmanné, Vasemberré, vagy éppen Müller Cecíliává avanzsálni.

147671384_3933307310065779_2573640576235111246_o.jpg

Vajda Lajos festményét két múzeumi dolgozó is megelevenítette (forrás: A Herman Ottó Múzeum facebook oldala)

Tovább

A régi jó telet a Bükkben kell keresni

Emlékszem, hogy gyerekkoromban (és ehhez nem kell évtizedeket visszamenni az időben) még igazi telek voltak. Karácsonyra rendszerint fehérbe borult minden és alig vártuk a téli szünetet, hogy a tankönyveket végre szánkóra cseréljük, aztán uzsgyi a közeli bükki lankákra, ahol már vártak a jól ismert arcok, hogy megmérettessünk, kinek siklik jobban az otthonról hozott ródlija. 

bankut_korul.jpg

Tovább

A láthatatlan kilátóktól a „Rácz-toronyig”

Egy miskolci szimbólum születésének előzményei

S ez nem minden. A Rákóczy-

Torony, az se késik…

Nem adok egy évet neki

Kész lesz. A kis késit!

Tetejébe tűzjelző lesz,

Az aljában kocsma,

Mert az ember, ha idejön,

Csak nem lehet korcs ma.

(…)

És ez se minden. Lesz sikló is,

Hogy az öregebbek,

Ezen jőjjenek, ha másképp

Már fel nem jöhetnek.

A sikló két állomásán

Korcsma lesz majd szintén…

Nem lesz annak senki olyan

Törzsvendége, mint én.

Sassy Csaba: Az Avas jövője (részlet)

Az Avas Szálló évtizedes kálváriájának rendezése után pár nappal jelent meg a hír, hogy Miskolc egy másik ikonikus épülete, az Avasi kilátó is megújul. Az 1963-ban átadott, Hofer Miklós által tervezett tévétorony hamar miskolci szimbólummá vált, immáron 57 éve köszön vissza mindenféle termékeken, sziluettjét már fejből tudják rajzolni a város tetoválói, sőt, idén még egy karácsonyfa jelmezt is öltöttek rá, holott volt idő amikor - a kihasználatlanság okán - egyetlen villanykörte sem égett benne. Túlzás nélkül állítható, hogy ma már nem lenne teljes a belváros képe a kilátó nélkül, és sokan talán meglepődnek, de ez 120-130 évvel ezelőtt is így volt, amikor az Avast még a város kedvelt pihenőhelyenének, turisztikai centrumának tekintette a városi polgárság és azok előljárói egyaránt (ehhez azonban gyorsan tegyük hozzá, hogy ekkor még nem voltak városunk részei a ma turista-frekventált területnek tekinthető Miskolctapolca, Lillafüred vagy épp Diósgyőr). Ahogy a kilátó emelkedik ki a dombtetőről, úgy lett hamarosan kiemelt igénye a várospolitikának az Avas ügye, a századforduló újságírói a lakosság szőcsöveiként egyre hangosabban kiáltottak egy kilátóért. Ám ahogyan manapság, úgy jópár évtizeddel ezelőtt sem őröltek gyorsabban azok a bizonyos malmok, ennek ellenére a jelenlegi kilátónak két elődje is volt, míg sokkal több csak a tervasztalig jutott el. Az alábbi írás egy tavaly  (jelen sorok írójának "tollából") született tanulmány átdolgozott változata, terjedelméért és annak a szokásosnál kissé „tudományosabb” nyelvezetéért előre is elnézést kérek. 

kilatok_kollazs_1.jpg

Az avasi kilátók "evolúciója". Balra a tiszavirág életű 1906-os torony, középen a 28 évvel később épült utódja, jobbra a ma is látható, 1963-ban átadott TV-torony.

Tovább

Kis miskolci sörtörténelem

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt nyitott meg a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében az Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig címmel az a tárlat, amely a magyarországi sörfőzés történetére fókuszált. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállításához a miskolci múzeum is hozzátette a magáét, hiszen egy plusz teremben berendezett egy Sörnyitó névre hallgató kocsmahelyiséget, amelynek a sörözés miskolci vonatkozásai adták a díszletet, így az összességében négy termes kiállítás kiváló terep volt arra, hogy sörkóstoló estek keretében bemutassuk azokat a helyi kisüzemi főzdéket, akik manapság is jobbnál jobb nedűket állítanak elő. Bár a projekt miskolci gazdájaként kissé hazabeszélek, de úgy gondolom, hogy e könnyed témájú, mégis tartalmas kiállítás nagyon jó platformként szolgált arra is, hogy bemutassuk a város "sörtörténetét", amit most némi nosztalgiával itt is felidézünk. Mi ezzel az írással várjuk, hogy újra kinyisson a világ és vele a kocsmák is. 

sor-szerzetesek.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása