Miskolc Adhatott

"A nagy Miskolc pedig a nemzeti jövő egyik legfontosabb kincse lesz" (Móricz Zsigmond)

Utolsó kommentek:

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2019.05.02. 13:17:34

Gyerekkori emlékként beugrik még a Gömöri étterem is. Bár sosem jártam bent, de naponta elsétáltam mellette.

Bejegyzés: Ezeken a helyeken mulattunk a múlt században

Lacko Lui 2019.02.27. 15:55:11

Szerintem nem csak számomra lenne érdekes a Csikorgó története sok embertől sok furcsa dolgot hallani e rétről.

Bejegyzés: Barangolás a bükki (név)rengetegben - 1. rész

Gáborjányi Attila 2019.01.28. 23:58:49

@MisKésőbb itt működött még a már említett Vén Diófa, a nagy biliárd terméről híres Club 95, valamint a hírhedt Rick kocsmája is.kolc régen és ma:
A club 95 a diófa tömbbel szemben volt, a tömbben az Arizona volt tele biliárdasztalokkal.

Bejegyzés: Ezeken a helyeken mulattunk a múlt században

János Jnr Méhész 2018.12.01. 11:44:45

Majka Borsod szégyene!!!! Vamzer

Bejegyzés: Te beszélni borsodi?

Myka 2018.11.28. 17:28:30

Győrből költöztem Miskolcra, és egy élmény volt újratanulni a nyelvet. Nem mindent hallottam még a fenti felsorolásból, de van pár apróság, amivel ki tudom egészíteni.

Először nem értettem, mit jelent az, hogy "felmegyek a padra". Igen, az a padlás. Arra még csak-csak rájöttem magamtól is, mi a bogácsa. Itt nem úgy mondják, hogy "nagyobb nála", hanem "nagyobb tőle". Ami nekem eper, az itt szigorúan szamóca, ami nekem szeder (fán), az az eper. Nem füvet nyírunk, hanem fűnyírózunk. Nem ásunk, hanem ásózunk. Az ajtót nem bezárjuk vagy kulcsra zárjuk, hanem bekulcsoljuk (!). Nem öntözünk, hanem locsolunk. Nem zuhanyozunk, hanem tusolunk. Azt sem hallottam még sehol máshol, hogy "Azt az eget!".

Megy is folyton az oda-vissza piszkálódás a nyelv miatt. Kinevettek, mikor azt mondtam hogy "ottkint" van, a "kint van" helyett, vagy "ebédez" az "ebédel" helyett. Mifelénk Kisalföldön a tócsni az beré, máshol még nem hallottam így mondani. A zsömlye/zsemlyéről ne is beszéljük. Nálunk az üdítő nem kóla, hanem málna, vagy jaffa :) Ja, és a borsodi eladók furcsán néztek rám, amikor főzőkolbászt kértem lecsókolbász helyett, műpadlót linóleum helyett, meg egyébként is, miért mondjuk mi kisalföldiek az összes felvágottra, típustól függetlenül azt, hogy szalámi?!

Nem tudom átvenni az itteni beszédet (nem azért, mert nem akarom, hanem egyszerűen nem jön a számra), de mostanra úgy-ahogy megszoktam.

Bejegyzés: Miért makukát veszünk szotyi helyett? - A borsodi nyelvjárásról

s4lv4dor 2018.11.27. 22:56:23

@DrGehaeuse: Jaja, ezt így a Hernád-völgyben hallottam rendszeresen. Nekem amúgy tetszik a "kellesz" és az a durva, hogy két félig borsodi számrazású, de Bp-n felnőtt ismerősöm is van, de mindkettő használja függetlenül attól, hogy csak az egyik szülőtől hallotta. Van valami ebben a szóban ezek szerint :)

Bejegyzés: Te beszélni borsodi?

DrGehaeuse 2018.11.27. 22:54:08

@s4lv4dor: Egyesek a kell múlt idejét is cifrán mondják mifelénk: kelletett :)

Bejegyzés: Te beszélni borsodi?

DrGehaeuse 2018.11.27. 22:51:12

Tolcsvai vagyok, tehát Zemplén a szűkebb hazám. Nálunk a tócsni lepcsánk, sohasem fel- mindig elmossuk a szennyes edényeket.
A többi stimmel! :)

Bejegyzés: Te beszélni borsodi?

s4lv4dor 2018.11.27. 22:47:15

Kellesz (olyan értelemben, mint pl. el kell majd holnap menni valahová), illetve a lehet lesz (elképzelhető, hogy ezt egybe kell írni)? Valahogy a borsodiak ezeket mindig kihagyják, de szerintem ezek (különösen az első) a legjellegzetesebb, egyetemi tanároktól is hallottam (sok borsodi rokonom van, nekem náluk is mindig ez volt a legfeltűnőbb - amúgy ezeket pár szabolcsi is használja)

Bejegyzés: Te beszélni borsodi?

Sword 2018.11.27. 09:38:03

@bandigyerek: Akkor mégis hol? :D

Bejegyzés: Te beszélni borsodi?

bandigyerek 2018.11.27. 02:38:43

Annyira szánalmas már ez, hány bőrt akartok még erről a témáról lenyúzni, ennyire nincs saját ötletetek?

Bejegyzés: Te beszélni borsodi?

bandigyerek 2018.11.27. 02:36:27

@m.e.h.t: Diszkók? Sárospatak nem is Borsodban van...

Bejegyzés: Te beszélni borsodi?

gabiiii 2018.11.26. 18:27:37

A helyiség jelöléseken kívül a többi egy az egyben ráillik a szabolcsiakra is.

Bejegyzés: Te beszélni borsodi?

EKM-765 2018.11.15. 13:21:53

Felülről a hatodik kép ahol az egyoldali ajtós Bengáli előtt halad keresztbe a gőzmozdony, nem a LÁEV-villamos kereszteződés hanem a perecesi bányavasút és a villamos kereszteződése a stadion előtt. Látszik hogy a gőzmozdony nem merőlegesen halad a villamos sínekre mint a LÁEV vonata néhány kilométerrel arébb.

Bejegyzés: A bizarr közlekedési balesetek városa

SárköziÁgi 2018.10.04. 20:22:03

A Dísz tér környékén jártam ma, és örömmel tapasztaltam, hogy a tegnap megjelent cikkemben bemutatott, nyáron készült fotókhoz képest a tér kis szökőkútjai azóta növényekkel lettek beültetve! :)
(Fotó a blog facebook oldalán, a poszt alatt.)

Bejegyzés: Dehidratált csobogóktól a modern „vízköpőkig” – Szökőkutazás Miskolcon

GöTi 2018.10.04. 09:52:36

Elnézést, lehet, hogy a címlapot benéztem, mert követésre is be vagytok állítva nálam. A hurrá cikk az ott volt éjszaka i2-őn, ezt kerestem, azt találtam - miskolci videók voltak benne.

Bejegyzés: Dehidratált csobogóktól a modern „vízköpőkig” – Szökőkutazás Miskolcon

Miskolc régen és ma 2018.10.04. 09:22:03

@GöTi: Szia. Mikor volt fent a címlapon? Mi nem láttuk megjelenni. Elég gáz, ha azért került le, mert kissé kritikus hangvétele van, holott csak azt írta le a szerző, amit látott, tapasztalt.

Bejegyzés: Dehidratált csobogóktól a modern „vízköpőkig” – Szökőkutazás Miskolcon

GöTi 2018.10.04. 09:11:10

"Miskolc a száraz szökőkutak városa" címmel akartam pár éve egy képeslapsorozatot összeállítani, mert botrányos, hogy a meglevő szökőkutak sorra pusztulnak, de a tanácsházi illetékes elvtársurak újra és újra szökőkutakat vesznek a városnak.

Emlékeim szerint "Bükk Áruház Toboza" egy 3 darabos szobor sorozat egyike. Az első az Agrober-Földhivatal előtt a sövény mögött található, az MDF jelvényt idézi, egy másik darabja a sorozatnak többfelé is el volt már helyezve, nem tudom, most hol jár.
A Bükk Áruház vas állványa átadása óta rondítja a teret, eltakaríthatnák már végre.

A Hősök tere szökőkútja egy középső spricni, és az azt 3 koncentrikus körben övező kisebb vízsugár egy fene nagy svéd művész alkotása, amit a szocik súlyos tízmilliókért vettek meg. Automatikus fagymentesítőre már nem tellett...

A Centrum Áruház előtti szökőkút működött már úgy, hogy zártak voltak a vízfüggönyök - valamiért ezt nem sikerül fenntartaniuk az üzemeltetőknek. Extra bunkó megoldásként a szobor belsejébe helyeztek el "nem ivóvíz" táblákat.

Az INDEX független :) hamar lekerült a poszt a címlapról, és egy hurrá hangulatú miskolci posz került oda...

Bejegyzés: Dehidratált csobogóktól a modern „vízköpőkig” – Szökőkutazás Miskolcon