2014. máj 20.

Bükkszentkereszti gyógyító kövek: a megfoghatatlan energia nyomában

írta: Miskolc régen és ma
Bükkszentkereszti gyógyító kövek: a megfoghatatlan energia nyomában

Bár a hegyeken átívelő, kanyargós utak kissé megszédítik az embert, a látvány mindenért kárpótolja azokat, akik az ország második legmagasabban fekvő településére, Bükkszentkeresztre látogatnak. A Miskolctól mintegy 20 kilométerre található ékszerdoboz környezetének, friss levegőjének, nyugalmat árasztó látványának, valamint a falut körülölelő erdők gyógynövényeinek köszönheti mai hírnevét.  

Bükkszentkereszt.jpg

 

Bükkszentkeresztnek azonban van egy misztikus, a világon szinte páratlan ereje, melyet a geológusoktól, természetgyógyászoktól kezdve a legelvakultabb ezoterikusokig mindenki kutatott, ismer és elismer. Persze, mindenki a saját látásmódja szerint értelmezi az olykor megmagyarázhatatlan gyógyulásokat, melyek a településen történtek és történnek a mai napig is.

Egy tény, a Bükk-hegység kőzettani és ásványtani szempontból is egyedülálló, nem beszélve arról az energia-háromszögről, melynek a csúcsán - ahol a sugárzás a legerősebb – épp a falu fekszik, melyet szubalpin gyógyhellyé is nyilvánítottak.

P1010302.JPG

 

A település határában találhatóak azok a kövek, melyben ez az erő leginkább manifesztálódik, és amelyeket gyógyító köveknek vagy Boldogasszony-kövének neveznek. De miért Boldogasszony? „Mert boldog az az asszony, aki meddő volt, majd a kövek gyógyító erejének hála várandós lett.”- tartják az itt lakók.

A legenda szerint Mária Jézus halála után világgá indult bánatában. Mikor az Újhuta (Bükkszentkereszt régi neve) melletti erdőbe ért, leült egy kőre megpihenni, ami alatta megpuhult, majd mikor továbbindult újra megkeményedett, ám az ülése nyomát így is megőrizte. Egy másik történet arról szól, hogy ezen a helyen gyülekeztek a hívők a kácsi búcsúra menet, majd a rokonság itt várta őket vissza. A búcsújárók oda-vissza 20 kilométert tettek meg, majd hazatérve a Boldogasszony-köve mellé telepedtek le, ahol feltűnően gyorsan visszanyerték erejüket. Ám nemcsak a kövek, hanem a körülötte lévő fák is gyógyító erővel bírnak. Egyesek szerint elég megölelni egy-egy fát ahhoz, hogy az ember újra feltöltődjön energiával.

P1010312.JPG

 

Mégis, mi a racionális magyarázat a gyógyulásokra? Évekkel ezelőtt pécsi uránbányászok is kimutatták, hogy a Bükkön keresztül húzódik egy olyan uránvonulat, melyet kibányászni ugyan gazdaságilag nem érdemes, de a vonulatból származó rádiumsugárzás (mellyel régebben a rákos betegeket is kezelték), gyógyító hatással bír. Ennek egyik bizonyítéka az is, hogy több olyan növény terem a falu környéki erdőkben, melyek csak rádiumdús környezetben tudnak életben maradni. 

P1010310.JPG

 

Hogy a legendáknak mennyi a valóságalapja, természetesen véleményes, de a kövekhez zarándokolók nem is ezen gondolkoznak. Mára már szervezett túracsoportok, a legkülönfélébb felekezethez tartozó hívők, több száz kilométert utazó, beteg emberek adják át egymásnak a helyet a köveken, vagy hoznak ide virágot hálájuk jeléül. Vannak, akik térképpel érkeznek, hiszen a különböző kövek más-más betegséget gyógyítanak, így, aki biztosra akar menni, mindegyik kövön megpihen pár percig egészsége megőrzése céljából, majd ráadásként keblére öleli a fákat, hogy erőt merítsen a visszaúthoz, bárhonnan is érkezett. Van itt gyönyörűen faragott táltos fénypad, nemrégiben állított, Böjte Csaba világhírű ferences rendi szerzetes által felszentelt kis kápolna, és ha szerencsénk van, egy-egy mókuscsalád mindennapjaiba is egészen közelről bepillanthatunk.

boldogasszony kovek.jpg

 

Lehetünk fiatalok vagy idősebbek, egészségesek vagy betegek, rendszeres vagy egyszeri látogatók, a bükkszentkereszti gyógyító köveknél egészen biztosan nyugalmat, energiát, testi és lelki gyógyulást lelünk még akkor is, ha nem feltétlenül hiszünk a legendáknak vagy a kövek gyógyító erejében. Hiszen a gyönyörű környezetben és jó levegőn tett sétával nagyon nagy lépést tettünk meg az egészségünk megóvása érdekében.

Szólj hozzá

jézus energia táltos bükkszentkereszt kitekinto gyógyító kövek