Mit Miskolc adhatott

A Juno szálló egykor és most

2016. április 09. - Miskolc régen és ma

Ami Pécsnek a Magasház, Miskolcnak a Juno szálló. Bár funkcióját tekintve a pécsi egy lakóépületnek, míg a miskolctapolcai hotelnek épült, mindkét monstrum ugyanarra a sorsa jutott. A baranyai megyeszékhely központjában lévő 25 emeletes lakóházat végül a napokban kezdték el bontani, Miskolcon a Juno hotel sorsa még nem dőlt el, az épület annál közelebb áll hozzá. 

juno.jpg

Pedig sok miskolci dicső nosztalgiával gondol vissza a szállóra, épp ezért szívbemarkoló látni az épületet manapság. Akik a 70-es, 80-as években voltak fiatalok legalább egy emléket biztosan fel tudnak idézni a Junoról, ugyanis ebben az időszakban nehéz volt nem itt kikötni azoknak, akik szórakozásra vágytak. Hiszen a Juno nem csak a turistáknak, hanem a helyieknek is bőven kínált megfizethető szórakozási lehetőséget. 

12645203_167782723591735_4846319062956768358_n.jpg

Az 1974-ben, Plesz Antal tervei által elkészült szálló elhelyezkedésének is nagyban köszönhette népszerűségét, hiszen a tapolcai üdülőövezetben ekkoriban százak, sőt ezrek nyaraltak, ahol strand, diszkó és minden egyéb várta az ide érkezőket. A szálló is annak megfelelően épült, hogy minden igényt kiszolgáljon. Emeletenként 10 kétágyas, 2 háromágyas így összesen 108 teraszos szobával rendelkezett a Juno. Mindemellett kaszinó, diszkó (kül- és beltéri egyaránt), drinkbár, étterem, sztriptízbár és ún. "Intourist" is üzemelt, ami a vendégeknek kínálta azokat az import cikkeket, amiket akkoriban nem lehetett megkapni az országban. 

matyoterem.jpg

Ekkoriban gyakori vendége volt a szállónak Halász Judit, Antal Imre, Korda György vagy Major Tamás.

Jellemző a szálló népszerűségére, hogy a személyzet és a szálló vezetésének legnagyobb problémáját a vendégek elhelyezése okozta. A Junoban lévő szórakozóhelyek nyitására már tömött sorok vártak, így ott álló pultokat kellett kialakítani, az étterem 11-től délután 4 óráig teljes telt házzal üzemelt. Mivel a szállónak csak 200-250 ember elszállásolására volt kapacitása, így volt, hogy egy-egy erősebb időszak alatt a vendégeket a környező szálláshelyeken, vagy akár a belvárosi szállodákban voltak kénytelenek elszállásolni. A Juno egykori igazgatója, Varga István az alább látható videóban is elmondja, hogy volt olyan május elseje, amikor ötezer ember szórakozásáért felelt a szálló, akiknek óránként öt percig ingyen sörrel(!) kedveskedtek. 

juno_terasz.jpg

1977_szilveszteer.jpg

A szállót üzemeltető Hungar Hotels, kapcsolatai révén több külföldi vendéget is idecsábított. Így fordult elő a '70-es évek derekán több esetben az is, hogy a hotel vendégeinek majd' kétharmadát sziléziai bányászok tették ki. A Juno Hotel tehát az Avasi Kilátó és a Diósgyőri vár mellett a harmadik legnépszerűbb képeslap "alapanyag" volt ekkoriban.

10363673_617612268369850_8029721170374109671_n.jpgA szálló hanyatlása nem meglepő módon a rendszerváltással, és az ezzel együtt járó változásokkal kezdődött. Mivel az idegenforgalom visszaesett, az épület hibáit már megérezte a szálló vezetése: a hatalmas épülettel együtt járó költségek, a korszerűtlen fűtésrendszer, a folyamatos amortizáció, a légkondicionálók hiánya, valamint a panelrendszerű szobák megbonthatatlansága odáig vezetett, hogy a szálló egy igazi pénznyelővé vált.

394015_257347254336672_1039371770_n.jpgJellemző kép: érzed a különbséget?

A Hungar Hotels után a szálló rengetegszer cserélt gazdát. Próbálkoztak diákszállóvá alakítással- ez az egyetem közelsége miatt egy reális ötlet volt - de ez sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Még egy ideig az alagsori rész szórakozóhelyként üzemelt, de ennek már vajmi kevés köze volt magához a hotelhez, magánvállalkozásként működött.  A szállót végül 2001-ben körbekerítették, majd végleg bezárták. Azóta az épületbe engedély híján csak nagyon ügyesen lehet bejutni, páran meg is tették már. 

Az azóta eltelt 15 évben szó volt pályázati pénzek bevonásával történő felújításról, azonban a szomorú igazság az, hogy a szálló lebontása már ugyanannyiba kerülne, mint a teljes felújítása, és a nyereséges üzemeltetésére - annak ellenére, hogy a környék az utóbbi években szépen fejlődik - egyáltalán nincs garancia. Talán az egyetlen megoldás az épület részleges visszabontása lenne, melyben egy kevesebb férőhellyel rendelkező, ám így rentábilisabb szállót lehetne kialakítani. Aki esetleg lát benne fantáziát, csak 780 millió forintot kell előteremtenie a megvételéhez, ugyanis az épületet hirdetik, íme: 

capture.PNG

És még arra sem kell időt szánnia a kedves érdeklődőnek, hogy az épületet személyesen megtekintse. A minap.hu, az egykori igazgatóval végigjárta az egész létesítményt, így képet kapunk az épület mai állapotáról, megfűszerezve a régi idők történeteivel. Szívszorító, az biztos.

(forrás: minap.hu)

image002_3.jpg

image004_3.jpg

image008_3.jpg

image011_1.jpg

image012_1.jpg

image014.jpg

Képek forrása:

Miskolc a múltban facebook csoport
http://urbexhungary.blog.hu/
 

Támogatnád munkánkat egy kávé árával? Ide kattintva megteheted? 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr548581148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shoxx 2016.04.09. 19:32:24

Gratula, jó cikk lett!

KissGecihuszár 2016.04.10. 20:28:38

Lehet, hogy "ünneprontó" leszek és nem kapcsolódok az országot szétlopó (egyébként tényleg így történt '90-'93 közt, de ebben az esetben ne zsidókarvalytőkézzünk má, ha lehet?!) karvalyokra kötelet kiáltók táborához, hanem megpróbálom a lényeget, miszerint: "(...)hatalmas épülettel együtt járó költségek, a korszerűtlen fűtésrendszer, a folyamatos amortizáció, a légkondicionálók hiánya, valamint a panelrendszerű szobák megbonthatatlansága odáig vezetett, hogy a szálló egy igazi pénznyelővé vált.(...)" , ergo egy piacgazdaságban gyors kimúlás vár egy olyan épületre (is), mely nemhogy profitot -teccik tudni, minden vállalkozó kb. azért vállalkozik, fektet be, vállal (pláne Hazánkban) nem kevés kockázatot, hogy ú.n. PROFITOT realizáljon!- nem termelt, hanem egy classic pénznyelő volt, s mint ilyennek, teljesen nyilvánvaló lett a végkifejlete; nemes egyszerűséggel becsukták, oszt jónapot! Persze lehet és akár érdemes is megvizsgálni, hogy alkalmassá tehető-e az épület a XXI. század turizmusának elvárásaihoz (hahó, ma már nagyon mások az igények, mint mondjuk '82-ben, amikor még a Balcsin is a bádog bisztróban ettük a "jóféle" zsíros szaftban úszó perkeltet, összeragadt nokedlivel, meg koviubival) , vagy nincs más választás; C4-et neki és bumm! Aztán azt majd megint a piac fogja eldönteni, hogy kell-e érdemes-e a helyén ismét vmi hodályt építeni, vagy esetleg elég egy színvonalasabb, de "csak" mondjuk 150 vendég elszállásolására alkalmas -természetesen más és más szolgáltatáscsomagot kínálni képes szállodát, kinek kinek a pénztárcája vastagsága szerint- épületet felhúzni, vagy sem. Könyörgöm, felejtsük már el ezt a későkádári nosztalgiázást, amikor volt a nagy quasi egyenlősdi és mindenkinek "járt" valami egyenszarság, számos esetben orrba-szájba dotált áron. Ha még nem vették volna észre, akkor jelzem: 2016-ot írunk, arról pedig nem tehet a világ, sem az EU, hogy a Magyar nép nagy része oly "butuska" -inkább gigabirkát mondanék- volt, hogy hagyta így eltelni az elmúlt 26 évet, minek következtében a bányászbéka segge alatt tanyázik 1000 méterrel a mai hazai átlagbér, amiből nem futja qualitativ wellnessre (sem).

Miskolc régen és ma 2016.04.10. 21:14:04

@KissGecihuszár: Ez a cikk csak bemutatta a múltját és reálisan értékelte az épület jelenét. Ettől függetlenül nem baj, ha az ember szépen emlékszik vissza a Junora. Aki azért kicsit mögé akar látni a dolgoknak, belátja, amit igyekeztem kidomborítani. A Juno a mai formájában pénznyelő, teljesen felesleges a jelenlegi állapotában bármit is kezdeni vele, nemhiába nem kell a kutyának sem, és a város is vakarja a fejét, nem akarja megvásárolni.
Summa summarum ez is a szocializmus hagyatéka, ami elmúlt, de sokaknak meghatározó helyszín volt, és az új rendszer hozta magával azt, amit oly sok más létesítmény esetében is bekövetkezett: az enyészetet.

KissGecihuszár 2016.04.10. 21:55:15

@Miskolc régen és ma: Szeretném rapid sebességgel eloszlatni a félreértést; nem a te írásoddal van/volt bajom, nem arra írtam a kommentet, hanem -konkrét leszek- Attila Antal kissé "érdekes" megközelítése bizsergette meg az ingerküszöbömet oly mértékben, hogy jónak láttam megvilágítani számára -és esetleg más olyan emberek számára is, akik egyfajta vendetta hangulatban vannak a "legendás" Junó (You know, hi-hi-hi) "karvalytőke által történt szétlopása, elmutyizása" okán, ami bájdövéj nagygyon nem az volt, csak működött -mint egyébként számos helyen a kapitalista világban- a piac farkastörvénye! Az írásod -mint általában- igényes, színvonalas volt, csak hát egyesek szeme vérbe fordult miatta...

Miskolc régen és ma 2016.04.11. 00:22:27

@KissGecihuszár: mindenesetre a c4-es megoldás ezen a környéken semmiképp sem működhetne... :)

Irbisz 2016.04.12. 16:26:14

@Miskolc régen és ma: szerintem eleg jol magaba lehetne omlasztani, por ugyan lenne, na de az a hagyomanyos bontasnal sem elkerülhetö.
viszont nem honapokig lenne nagy ricsaj a környeken, hanem csak egyszer.
Szvsz. a környeken lakok is inkabb ezt valasztanak ...
süti beállítások módosítása