Mit Miskolc adhatott

Mi lesz veled, Bagolyvár?

2014. július 28. - Miskolc régen és ma

Eredetileg erdészeti irodaépületnek tervezték, használták már lakóházként, a legutóbbi információk szerint vagy rendőrörsként, vagy az MVK állomásépületeként funkcionálna tovább az ún. Bagolyvár, ami jelenleg a felső-majláthi villamos végállomásnál vár arra, hogy eldőljön (a sorsa). Egy épület, ami a Zöld Nyíl projektből - egyelőre - kimaradt, Kalafusz Attila képeivel gazdagítva.

DSCF7281.png

Még kis majláthi gyerekként gyakran szöktünk be ide, és már akkor is igen izgalmas kis bújócskahelyszín volt a Bagolyvár. Bár akkor még a villamos végállomásának hiányában még kerítés vette körül, kalandra vágyó lelkünknek akkor sem okozott gondot a bejutás Miskolc egyik legérdekesebb kinézetű házába.  

DSCF7393.png

Jelenleg is abban az állapotában találjuk, ahogy kisgyerekként visszaemlékszem rá, leszámítva azt, hogy olyan gyönyörűen köré épült minden, hogy a kontraszt könyörög azért, hogy észrevegyük: mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne így hagyni egy alapvetően szép, többre hivatott épületet. A további képeken lehet látni azt is, hogy nem minden a külső. 

DSCF7267.png

DSCF7266.png

DSCF7273.png

Az épületbe belépve jól látható, hogy szorgos kezek innen is minden hasznosíthatót elvittek, de azért így is rá lehetett bukkanni egy-két régiségre, a több szintes, több szobás házban, ahol eltévedni sem nehéz.

DSCF7276.png

DSCF7316.png

DSCF7318.png

DSCF7322.png

DSCF7319.png

A polgármester honlapja szerint a Miskolccal kapcsolatos, jövőbeni, kormányforrásból épülő beruházások érintik a Bagolyvár épületét is, ezzel végleg pontot téve a Zöld Nyíl nevű, közlekedésfejlesztési projekt végére.

DSCF7378.png

"A projekt tartalmazza az intermodális infrastruktúra kialakítását is vagyis a Tiszai pályaudvar intermodális központtá alakításának, illetve a Gömöri pályaudvar és a Bagolyvár térsége emeltszintű csomópontjának előkészítését. A Zöld Nyíl nyugati, felső-majláthi végállomásán a jelenleg használhatatlan Bagolyvár épületének átalakításával egy, a XXI. század követelményeinek megfelelő utasforgalmi épület jöhet létre a jelenleg ideiglenesen kialakított konténeres megoldás helyett.

A KÖZOP-források felhasználásnak véghatárideje 2015. december 31." 

DSCF7278.png

 

DSCF7303.png

DSCF7358.png

Az ígéretek szerint tehát hamarosan rendeződhet a jobb sorsa érdemes épület jövője. Tekintve, hogy bőven benne vagyunk a kampányidőszakban, és az elmúlt két évtizedben - amint a képeken láthatjuk - érdemben semmit nem tettek azért, hogy Miskolc egyik központi helyén lévő épülete ne legyen az enyészeté, így maradjunk annyiban: a hírt örömmel, de kétkedve fogadjuk. 

Addig is várjuk az ötleteket, hogy milyen funkcióval lehetne felruházni egykori bújócskázásaim méltó helyszínét.

DSCF7390.png

A Bagolyvár jövőjével kapcsolatban megkerestük az MVK Zrt és a Zöld Nyíl illetékeseit is, várjuk a válaszukat. 

Jobban körbenéznél a Bagolyházban? Katt a linkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr136551743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2014.07.29. 17:00:44

Ha jól tudom, diósgyőri koronauradalom,(erdőbirtokosság) tulajdona, ügyintézői lakásnak épült. LÁEV kisvasúti telep épült a területén, erdészeti tulajdonban volt!
süti beállítások módosítása