Mit Miskolc adhatott

Az elkeserítő DAM STORY - dokumentumfilm a lerobbant vasgyárról

2015. november 02. - Miskolc régen és ma

Első, városjáró bejegyzéseink egyike volt a "Vasgyár neve a helynek", mely az egykori, monumentális gyártelep múltját és jelenét hasonlította össze, szomorú végeredménnyel. Akkor leginkább az egykori, a gyármonstrumhoz tartozó kolóniákon tettünk egy sétát, hiszen az épületekbe idő és engedély híján (a terület nagy részére a mai napig tilos a belépés) nem volt alkalmunk betekintést nyerni. 

photo_20130722_143108.jpg

Anno több tízezer embernek nem csak a munkahelyet, a megélhetést, hanem az életet jelentette az egykori nagybetűs Vasgyár, mely - több gyárhoz hasonlóan - a rendszerváltás után kezdte meg haláltusáját: 

A rendszerváltással járó privatizáció a gyárat is érintette, mely magával hozta a folyamatos létszámleépítéseket, bezárásokat. A DIMAG 1991-ben került magánkézbe. 1998. január 29-én a gyár új tulajdonoshoz került, de csődbe ment, és 2000. március 14-én elrendelték a felszámolását. 2001. április 12-én a társaságot a felszámoló szervezettől megvásárolta az olasz Cogne Acciai Speciali s.r.l., és megváltoztatta a nevét DAM Steel Speciális Acélgyártó Részvénytársaságra, de csak 2003 januárjáig üzemeltette. 2003. március 26-ától az újra felszámoló szervezet vezette a céget, majd eladta. Az ezt követő cég, a DAM 2004 Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2004. október 1-jén kezdte meg működését. 2009. február 23-án bejelentették, hogy a DAM 2004. kft befejezi a tevékenységét, ezzel a a több mint két évszázados múltra visszatekintő diósgyőri kohászat megszűnt.

Hogy milyenek a jelenlegi állapotok? Parai Roland mini-dokumentumfilmjében, egy volt gyári munkás, Majdik Károly vezetésével pillanthatunk bele a vasgyár lehangoló jelenébe. 

A DAM STORY –  a szerző egy másik alkotásának – a "Volt egyszer egy Acélváros" c. dokumentumfilm részeként készült, ami az egykori vasmű leépülésének történetét dolgozza fel, volt dolgozók, vezetők elbeszélésein keresztül, korabeli híradó bejátszások bemutatásával. Ez a film is hamarosan elérhető lesz az interneten, melyet szintén megtaláltok majd itt a blogon.

Ha pedig szívesen elolvasnád, milyen egy nap az egykori munkáskolónián, kattints ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr998044252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2015.12.05. 17:32:44

Döbbenetes volt a videó, elképesztő, hogy a '90-es évek magyarosch zűrzavaros "privatizációs" szabadrablásának keretében hogyan tudtak így hazavágni egy 250 éves múltú, világhírű (pl. vasúti vágányok, egyéb magas feldolgozottságú acélipari termékek) gyárat, mint a DAM. Totálisan nem értek egyet Székány Andrással abban, hogy a vasgyár sorsa az Európai acélipari "mainstream" trendek okán pecsételődött volna meg, mert az teljesen nyilvánvaló volt, hogy a "boldog békeidők" 25ezres létszáma, illetve az akkori üzemméret , illetve több elemében roppant nyersanyag és energiaigényes, s épp ezért mindenképp "reorganizálandó", korszerűsítendő technológia nem vállalható tovább, de hogy egy a szó valós értelmében reorganizált, korszerűsített és ennek eredményeként mondjuk 8-10ezer dolgozóval továbbműködtetett DAM már realitás lett, lehetett volna, pláne ha megfelelő kiszolgáló infrastruktúra is korszerűsödik, tehát mondjuk a DAM-ot kiszolgáló kamionok (mindent nem lehet vasúton szállítani) nem a városon keresztül jönnek-mennek, hanem egy olyan elkerülő úton, mely távol esik a sűrűn lakott városrészektől. Most úgy tűnik, megmozdult valami és egy teljesen új minikohó épül a romokon, igaz nem a "classic" DAM területén, hanem a Digép Ipari parkban: index.hu/gazdasag/2015/12/02/feltamad_az_acelvaros/
ÚGy legyen!! Ez teccett: "Persze, a felszámolást sokféle módon lehetett volna emberbarátibb módon intézni talán..." Humánus felszámolás? Bruhahaha...
süti beállítások módosítása