Mit Miskolc adhatott

Hagyomány és kultúra minden eddiginél pompásabb köntösben - ilyen volt a XX. Borsodi Fonó

2016. június 06. - Miskolc régen és ma

Azt már előre tudtuk, hogy az idei, jubileumi Borsodi Fonó igyekszik majd a hagyományok ápolása mellett a a zenei felhozatalt is erősíteni. Ez a kettősség jellemezte a három napos fesztivált, aminek immáron a Lovagi Tornák Terével kibővült, felújított Diósgyőri Vár adta a tökéletes helyszínt.

_1012101.jpg

De a fesztivál idén mégsem a várban nyitott, hanem egy flashmobbal a Városháztéren, ahol a gyerekek, járókelők az Agyagbanda zenekar kíséretével együtt énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt. 

Ezt követően "költözött be" a rendezvény a várba, ahol pénteken az Immigrants, a Little G. Weevil, majd a Quimby koncertje tette emlékezetessé a fesztivál 0. napját.

Azonban azt, hogy mitől volt sokoldalú a Fonó, a szombati napon tudtuk meg igazán. Már a gesztenyesoron árusok kavalkádja fogadott, ahol a legkülönfélébb portékákhoz juthattunk hozzá, kiegészülve mindenféle étellel, itallal, így senkinek sem kellett attól tartania, hogy étlen vagy szomjan marad (a debreceni házi sör kiváltképp rendben volt). Nem véletlen, hogy 2016 a gasztronómia éve.

_1012058.jpg

_1012045.jpg

De külön ki kell emelnünk azt, hogy a szervezők tényleg minden korosztályra gondoltak. Az Árgyélus Színház bábjátéka, majd délután az Eszterlánc mesezenekar gondoskodott a gyerekek szórakoztatásáról, míg a felnőttek nosztalgiabombáját a KFT zenekar adta meg, ezt követően pedig a fiataloké volt a terep, akik a Halott Pénzre csápolhattak egy hatalmasat. 

_1012064.jpg

_1012070.jpg

hp1.jpg

De nem csak zenei téren, hanem a helyszín tekintetében is igazán különleges ez a fesztivál, hiszen nem kell külön díszletet kreálni ahhoz, hogy a hagyományok tiszteletét, a különböző kézműves mesterségek bemutatását, vagy éppen a középkori hangulatot megtalálja az ide ellátogató. Aki pedig nem csak a programokra volt kíváncsi, nyugodtan körbesétálhatott a várban, ami önmagában is tartalmas program. 

_1012120.jpg

_1012056.jpg

_1012077.jpg

Vasárnap már inkább a népművészeté volt a főszerep. A Kolompos, a Cimbaland, a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes kiegészülve a  Figurás Együttessel, majd a Parno Graszttal komoly talpalávalót adott a nap folyamán, melyet végül este a fesztiválhoz legjobban illő formáció, a Csík Zenekar koronázott meg. 

_1012123.jpg

Így joggal elmondhatjuk, hogy a XX. Borsodi Fonó Folkfesztiválon tényleg beleadtak mindent a szervezők, és annak ellenére, hogy néhol voltak hézagok a programban, a helyszínből adódóan azt az időszakot is kellemesen el tudtuk tölteni. Kevés hibát találtunk tehát az idei Fonóban, az egyiket ebből meg is örökítettük. Ennyi talán még belefér, főleg Borsodban. 

_1012073.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr858783472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása