Mit Miskolc adhatott

Művészi szintre emelte a farsang ünneplését a Herman Ottó Múzeum

2021. február 09. - Miskolc régen és ma

Ezekkel a Coviddal átszőtt időkben nem lehet rendezvényeket tartani, és ez bizony a különböző beöltözős bulik időszakában bőven érződik. Bár egy halloweent még csak-csak kihagy az ember (nem is magyar ünnep - elhangzik ez minden évben), de a farsangi időszak már az egészen fiatal korosztálytól kezdve is komoly versengéssé fajulhat. Ha csak a hagyományosan vett iskolai beöltözős hacacárékra tekintünk vissza, ahol minden évben azon morfondízott a gyerek (és vele együtt a szülő, na meg annak a pénztárcája), hogy hogyan lehet a legjobb Batmanné, Vasemberré, vagy éppen Müller Cecíliává avanzsálni.

147671384_3933307310065779_2573640576235111246_o.jpg

Vajda Lajos festményét két múzeumi dolgozó is megelevenítette (forrás: A Herman Ottó Múzeum facebook oldala)

Bár sokan már a gyökereit sem ismerjük ennek az egész farsangi őrületnek, valamiért mégis önfeledten ünnepeljük. Ennek az ismeretszerzésnek és a játékos ünneplésnek a kellemes ötvözetét találta meg a miskolci Herman Ottó Múzeum, amely HOMline (HOM, mint Herman Ottó Múzeum) Farsang néven indított útjára egy egészen ötletes kampányt, ami - mint az elnevezésből is kiderül - a jelenleg is érvényben lévő korlátozások közepette,  online zajlik.

Mindazon túl, hogy a múzeum régész, történész, néprajzos munkatársai, ki-ki a maga tudományterülete szerint járja körbe a farsang és a maszkviselés hagyományait (ezeket az írásokat ide kattintva lelheted fel), megismertetve a múzeumi honlapra látogatót ezen ünnep keletkezéstörténetével, még a jelenleg nem látogatható Képtárába is betekintést nyújt, ráadásul nem is akárhogyan. 

A múzeum kedvcsináló videója

Felemás Farsang néven ugyanis egy játékra invitálnak a szervezők, amelynek lényege, hogy a "felemás" szó minden létező értelmében parafrázisokat készíts az erre a célra külön létrehozott felületen megtalálható festmények alapján. A szervezők gondoskodtak arról is, hogy ne maradj inspiráció nélkül, ezért a múzeum facebook oldalára folyamatosan töltik fel a saját értelmezéseiket, így a múzeumi gárda már önmagában egy elég komoly felhozatalt hozott össze. Ezekből szemezgettünk az alábbi galériában. 

Ám ezek a fotók csak inspirációként vannak feltöltve, a versenyben nem vesznek részt, ami értékes nyereményekért zajlik. Könyvcsomagokon és múzeumi belépőkön túl akár a ruhásszekrényedet is megtöltheted Miskolc egyik legmenőbb lokálpatrióta webshopjával (bár ehhez majd likevadászatra kell indulnod, hiszen a ruházati csomagot a közönségdíjas nyeri el), a 101B termékeivel, vagy részt vehetsz a város egyik leghangulatosabb rendezvényén, az Aranykorona Étterem által szervezett Reneszánsz Lakomák egyikén (persze csak akkor, ha majd újra lehet ilyen eseményeket tartani). Utóbbi még autentikus is egy farsang-tematikus játék főnyereményeként. 

attila.jpgSzemlér Mihály festménye, a Borozgató paraszt átdolgozása. Így a parafrázis címe Bor-sodi lett.

Nevezni február 17. éjfélig, stílszerűen a farsangi időszak végéig lehet, a játékleírást a következő linken találod: https://hermuz.hu/felemas-farsang. 

Tehát ha szabad a hétvégéd, akkor még épp belefér, hogy Csontváry öreg halászának, egy szakállas nemesnek, Flórának, a tavasz szimbólumának vagy épp Zichy Katalinnak a bőrébe bújj. Persze csak félig, a megadott tematika szerint.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7816421526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása