Mit Miskolc adhatott

Avasi Paradicsom - avagy közösségi kert születik

2016. szeptember 30. - akere

Aki sétált mostanság a Felsőruzsin krt. 6. környékén, azt láthatta, hogy a Hőközpont melletti üres, zöld területet bekerítették. A kerítésen a következő papír áll: „Itt hamarosan egy közösségi kert nyílik NEKED!” Mi lehet ez? Kik a kezdeményezők? Ennek jártunk utána.

A történet több, mint egy éve kezdődött, mikor néhány, kertészkedést kedvelő avasi összedugta a fejét, és azon kezdtek el tanakodni, hogy hogyan lehetne meghonosítani a kertészkedés szeretetét, a saját termés szüretelésének örömét a panelrengetegben. Létrehozták az Avasi Panelkertész Klubot, mely az Avasi Közösségi Kávézóban tartotta (és tartja a mai napig) találkozóit, remélve, hogy hasonszőrű zöldségkedvelőkre találnak. Először felvetődött az, hogy a lapos panelek tetején alakítsanak ki kerteket - kísérleti jelleggel a Szent György úti kék szolgáltatóház tetején el is kezdtek dolgozni ilyenen, de a vállalkozás aztán megakadt. Ezután jött az Erkély Chili program, melynek keretében ingyen osztottak szét chili palántákat, hogy a vállalkozó kedvűek otthon folytathassák gondozásukat. Eközben alakult ki a közösségi kert ötlete is: máshol már bevált, miért ne próbálkozhatnának meg vele az Avasiak is?

 

De mi az a közösségi kert?

Ez, a kertészkedési forma egyesíti magában a saját termesztésű zöldségek és a közösség iránti igény kielégítését. Elsősorban – de nem kizárólag! – városokra jellemző, ahol nem adatik meg mindenkinek, hogy egy saját kertje legyen, ahol zöldséget, fűszereket termeszthet. Egy lakóközösség közösen használ egy területet, melyet kis, jelképes parcellákra osztanak, így mindenkinek jut egy földdarab, amibe azt ültethet, amit szeretne. Lehetőséget teremt a lakóknak a találkozások gyakoribbá tételére, a közös időtöltés és cél pedig valódi közösséggé kovácsolja az egymás mellett élőket, akik később akár komolyabb, a lakókörnyezetüket érintő kérdésekben is együtt, ezáltal hatékonyabban léphetnek fel. A parcellák mérete természetesen nem biztosítja az önellátást – de, akinek igénye van arra, hogy legalább részben a saját keze munkája kerüljön az asztalra, viszont nincs lehetősége nagyobb földterületet megművelni, annak mindenképpen hasznos. Ezen kívül a kertészkedés kiváló stresszoldó is: a növényekről való gondoskodás, és a növekedésük okozta öröm egy kicsit feledteti a mindennapi gondokat. Mégis, a legnagyobb erénye a közösségi volta: hogy a szomszédok, akik talán évek óta nem is szóltak egymáshoz, beszélgetni kezdenek egymással.

A közösségi kerthez azonban közösségi földterület is kell, ehhez pedig az önkormányzat segítsége. Az Avasi Panelkertész Klub úgy döntött tehát, hogy meghívja az avasi képviselőket is egy találkozójukra, hátha valamelyikük lát fantáziát az ötletben. Így is lett, Szilágyi Szabolcs, a 6. választókerület Jobbikos képviselője a kezdeményezés mögé állt, és anyagi támogatásáról biztosította a közösségi kert megálmodóit. Több helyszín is felvetődött, és a választás végül a Felsőruzsin körútra esett. A megvalósításnál azonban jöttek a jogi problémák: az önkormányzatnak valakivel szerződést kell kötnie a terület bekerítéséhez, és az ágyások kialakításához, azonban ez nem lehet magánszemély, a Panelkertész Klub pedig egy informális csoport, melynek nincs jogi személyisége. Ekkor ajánlotta fel a Közösségi Kávézót működtető Dialóg Egyesület – amely elkötelezett a közösségfejlesztés iránt -, hogy szívesen lesz a közösségi kert hivatalos „képviselője”. Elvileg elhárult tehát az akadály a kert tényleges kialakítása elől. A terv az volt, hogy körbe kerítik a területet, kamerákat szerelnek fel, és 30, egyenként 4*2*6 m-es magaságyást alakítanak ki. A kerítés és egy pihenőhely megépítése meg is történt, de aztán megakadtak a munkálatok.

Közösségi kertek szerte a világban

A világ több országában is jelen van ez a fajta gazdálkodás, amely nem csak a közösségépítésben, de a zöldterületek növelésében is szerepet játszik. Kínában a nagyvárosokban folyamatos problémát jelentő szmogot igyekeznek csökkenteni ezáltal - a termesztett zöldségek ugyan nem sorolhatóak a kifejezetten egészséges kategóriába, de az, hogy a növényzettel borított területet növelik, csökkentheti a levegő szennyezettségét.

De Nyugat-Európában, és USA-ban is elterjedtek a közösségi kertek.

gm_community_garden.jpg

89bb112054c81d4bdd924134053f2c5f593dfd6a.jpg

Budapesten is több közösségi kertműködik sikeresen.

leonardo_kert_original.jpg

A közösségi kert tehát bizonyítottan egy jól működő módja a nagyvárosi elidegenedés csökkentésének, és az Avas kifejezetten jó terep egy ilyen létrehozására.

Eltelt a nyár, pedig a kert iránt érdeklődők azt remélték, hogy már idén szüretelhetnek. Elvleg az önkormányzat már megrendelte a deszkákat és a földet, melyekkel az ágyásokat létre lehet hozni, de az anyagok mindeddig nem érkeztek meg. A Panelkertész Klub tagjai, és a kert iránt érdeklődők egyre csalódottabbak, mert látják, hogy tervük majdnem megvalósult, és a küszöbön toporognak, miközben a megoldás nem rajtuk múlik. Nem tudni, miért fulladt érdektelenségbe az ügy az önkormányzat, és az eleinte oly lelkes képviselő részéről, mikor a lakosságnak láthatóan volna igénye a közösségi kertre. Félő, hogy jövő tavaszig elfogy a lelkesedés, és csak egy legyintés marad: „ebből sem lesz már semmi”.

Jó volna, ha az Avas nem csak a Kék Fényben, vagy a szegénységgel összefüggésben kerülne említésre nap, mint nap, hanem amiatt is, hogy egy előremutató, közösséget kovácsoló kezdeményezés otthona.

Sokan eleve kételkednek a sikerben, de Káli-Nagy Ákos, a Paradicsom Kert egyik ötletgazdája így fogalmazott:

„Sokan mondják, hogy nem fog sikerülni, mert ellopják majd. Mi azért szeretnénk kipróbálni, hogy mi van, ha mégsem.”

 

Képek forrása:

http://8.kerulet.ittlakunk.hu

https://www.facebook.com/Avasi-Paradicsom-Közösségi-Kert

http://www.bbc.co.uk

http://hg.hu

https://www.fastcoexist.com

Aki a nehézségek ellenére szívesen igényelne parcellát a készülő közösségi kertben, az keresse fel a Paradicsom Kert facebook oldalát.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1511753275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ahortobagypoetaja 2017.10.18. 17:54:05

Egyszer hazamenve csak lestem hogy emiaz. Jó hasznosítása az állandóan kutyaszaros üresjárattérnek.
süti beállítások módosítása