Mit Miskolc adhatott

Idén is élvezhettük az Operafesztivált

2014. június 22. - Miskolc régen és ma

Aki a napokban járt-kelt Miskolc belvárosában, bizonyára észrevette, hogy a szokásosnál nagyobb élet fogadta a Széchenyi utcán. Mindenhol zenekarokba, táncosokba, és Miskolc rendezvényeit általában végigkísérő standokba botlottunk. Néhol szó szerint. Ez nem volt véletlen, hiszen idén is megrendezték a város szimbolikus eseményét, Magyarország egyetlen operafesztiválját. És mi a véleménye az utca emberének? Miért éri meg "operafesztiválozni"? Vendégszerzőnk, Erika beszámolóját olvashatjátok alább. 

1.jpg

 

Az Operafesztivál története 2001-ben indult el, Miskolci Nemzetközi Operafesztivál néven. A kiváló művészeti fesztivál immáron 13. éve kerül megrendezésre Miskolcon. Országos és nemzetközi elismerést tudhat magáénak. Minden évben nyáron kerül megrendezésre világhírű operaénekesek és opera együttesek részvételével. A fesztiválötlet Hegyi Árpád Jutocsa (Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója) és Müller Péter Sziámi (Játékszín művészeti vezetője) nevéhez fűződik. 

2013-tól új koncepció szerint működik, így lett Bartók + Operafesztivál a neve. Nem csak operák vannak, hanem szimfonikus és kamarazenei hangversenyek, dal- és kórusestek, gyermekprogramok, sőt még ún. könnyű műfaj is előkerül a repertoárból. Jelen vannak még képzőművészeti kiállítások, utcafesztiválok is, melyek ingyenesen látogathatóak. Irodalmi estek és a város különböző pontjain utcai zenészek, táncosok lépnek fel. Helyszínei változatosak, a teljesség igénye nélkül a Nemzeti Színház, Művészetek Háza, Erzsébet-tér, a Jégcsarnok, és bizonyos miskolci templomok is szerepet kapnak. A fesztivál alatt az MVK ZRT. fesztiválvillamost üzemeltet, Miskolc legrégebbi villámosát, amit színházjeggyel vagy bérlettel belülről is megnézhetünk.

6.jpg

 

Sokan felteszik a kérdést, hogy mi a fesztivál jelentősége. Elsősorban megszeretteti az operát és a szimfonikus zenét a laikusokkal és a fiatalokkal is, nem csak a mainstream zenét, amit a rádiók játszanak.

A rendezvény elhozza a külföldi – és belföldi turistákat, akik ezáltal megismerkednek Miskolccal és nevezetességeivel. Fellendül ennek hatására az idegenforgalom, így már nem csak magát az Operafesztivált ismerhetik meg, hanem a város (és környéke) látványosságait is . A fesztiválon részt vevő előadók megismertethetik műveiket a nagyérdeművel, illetve továbbvihetik a város jó hírét. Maga a közönség is olyan darabokkal ismerkedhet meg, amit addig egyáltalán nem ismert, így az opera, mint peremműfaj közelebb kerül azokhoz, akik egyáltalán nem járnak ilyen jellegű rendezvényekre.

Tehát a fesztivál azon felül, hogy megismerteti és egyben megszeretteti a műfajt az oda látogatókkal, a kis bazársorokkal, a kinti színpadi produkciókkal hangulatot varázsol Miskolcra.

4.jpg

És, hogy mi a véleménye az utca emberének?

János:„Magyarországon egyetlen egy ilyen operafesztivál van, amely felemeli úgy a magyar operákat, mint a külföldieket. Másfél hétre összehozza az operaszerető társadalmat az ország harmadik legnagyobb városában. Minden évben van egy vezér szál, és ezek az operák a fő műsorszámok. Hangulata kitűnő tud lenni, visszaadja Miskolc régi nyüzsgését. Több ismerősöm átjön Egerből, mert ez nekik megéri. Ők igazán nagy opera rajongók”

Ferenc: „A Miskolci Nemzetközi Operafesztivált 2001 óta rendezik meg nyaranta, világhírű operaénekesek és opera együttesek részvételével. Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház akkori igazgatója és Müller Péter Sziámi, a Játékszín művészeti vezetője nevéhez fűződik.

2_1.jpg

Szabina: „Felhívja az emberek figyelmét arra, hogy milyen jó zeneszerzők voltak régen. Nagyjából június közepén szokták rendezni. Érdemes megtartani, és meg is érné a városnak, ha ettől sokkal jobb marketinget kapna szerintem. Mondjuk, olyan országos hírűvé tennénk, mint a kocsonyafesztivál, úgy több fellépő is eljönne arról nem beszélve, hogy felkeltenék a környéken élők figyelmét. Nőhet a turisztikai látottság.

Péter:„Számomra nincs jelentősége, idejétmúltnak tartom és nem az én stílusom. Az idősebb korosztály számára megéri, de a fiatalok körében nem hiszem, hogy különösebb érdeklődés lenne iránta.

Erzsébet: „Szerintem az operafesztivál, zenés, színházi találkozó, melyet 2001 óta rendeznek meg Miskolcon. Bartók életmű teljes bemutatásával, Bartók plusz néven. Világsztárok érkeznek ide a legnagyobb operaházakból és a magyar kiváló operaénekesek is fellépnek. Minden év júniusában van. Célja, hogy minél szélesebb körben terjesszék, főleg a fiatalok körében”

És, hogy mit tudok elmondani az idei Operafesztiválról? Nagyszerűnek és fergetegesnek mondanám, de az érzést leírni két szóban nem lehet. A csábító kis bazársorok, a hangulatos romkocsmák, és azok a mennyei illatok, amik egyes vendéglátó bódékból szállingóztak felénk tették teljessé elégedettségemet.

3.jpg

 

Az előadók mindegyike vastapsot kapott. Számomra az egyik legélvezetesebb műsort, a sok fellépő közül a Bolyki Brothers együttes nyújtotta. Meglepő módon sok fiatalt vonzott az előadásuk, de az idősebb korosztályt is megfogta műsoruk. A műfaj, amit előadtak számomra nagyon közel álló, ez pedig az acapella. De nem csak  őket  tudnám  felsorolni, akik igazán  megfogtak, a sok utcai táncos is nagyon szép látványt nyújtott . A  klasszikusok  közül pedig  kiemelném az Egressy-Erkel Ifjúsági Szimfonikus Zenekart  és Illényi Katica  és a Miskolc Dixiland  Band produkcióját.

5.jpg

Aki még nem vett részt ilyen és ehhez hasonló nagyszabású rendezvényen csak ajánlani tudom, hogy látogasson el rá! Sok meglepetést tartogatott idén is számunkra az Operafesztivál. Kiváló előadók jöttek kis városunkba, és mi nagy örömmel fogadtuk őket. Remélem, jövőre is találkozhatunk ugyanitt! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr566403105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása