Mit Miskolc adhatott

I. Miskolc lencsevégen fotópályázat- a zsűri véleménye

2015. december 03. - Miskolc régen és ma

Mint azt ígértük, zsűritagjaink igyekeztek egytől egyig kiértékelni a döntős fotókat. A lentiekből kiderült, hogy a zsűritagok nem finomkodtak a véleményekkel, ellenben mindegyikük igyekezett építő jellegű kritikát megfogalmazni, tanácsokat adni. Csak remélni merjük, hogy a néhol markáns vélemények hasznára lesznek döntőseink szakmai előmenetelében!

Mint azt a döntő pontozási rendszerével kapcsolatban is ismertettük, a zsűri egymástól függetlenül rangsorolja a képeket, mely a legnagyobb mértékben befolyásolja a végeredményt, ami holnap este kerül kihirdetésre. Addig is álljon itt a négy zsűritag véleménye az egyes fotókról, amiből az is kiderül, hogy mennyire eltérő nézőpontok szerint lehet értékelni ugyanazt a fotót. 

 Egri László- Hullócsillag

egrilaszlo_hullocsillag.jpg

Mag Veronika: Jól elkapott pillanat a csillagok és a templom együtt állása, tisztább időt sikerült kiválasztani, amikor a csillagok is megfelelően látszanak. Ugyan látszik a fényszennyezés, de a kép hangulatát ez nem befolyásolja.

Katona Márton: Az utómunka alatt jobban kiemeltem volna a hullócsillagot, így elsőre úgy tűnhet hogy az épületen kívül nincs más fontos elem a képen, pedig a címét is erről kapta. Szívesen megnéztem volna fekvő tájolásban is ugyanezt a képet.

Puskás Tibor: Fantáziadús kép, harmóniát sugároz a csillagos égbolt és a kivilágított templomtorony együttese. A hullócsillag nem nagyon látszik ugyan, az elnagyolt utómunka annál inkább, auraként sötétlik az épület körül. Enélkül látványosabb lenne a kép.

Vörös Szabolcs: Nem egyszerű fotótéma. A kompozíció rendben van, a mondanivaló már kevésbé: nem értem, mit tudok meg Miskolcról. Hullócsillag ugyanis máshol is előfordul egy szerencsés késő nyári estén. Igen, a templomtorony kétségtelenül jó fókuszpont egy esti expónál, a templom pedig – gondolom – Miskolcon van.

Gorcsev Iván - Ködfelhőben a vár

gorcsevivan-_kodfelhoben_a_var.jpg

Mag Veronika: Érdekes hatása van a képnek a vélhetően HDR effekt használata miatt, de így látszik a köd és a vár együtt. Misztikus hangulata van a fotónak, jó választás, hogy még az őszi színes erdővel került megörökítésre. 

Katona Márton: Tetszik, hogy nagyon jól elkülönülnek a kép elemei, viszont az utómunkálatok során sérült a képminőség,a ködfelhők túl zajosak,pixelesek. Szerencsére nem viszi el teljesen a néző figyelmét,viszont már zavaróan hat. A kevés képi elem és a színek tompasága miatt én kipróbáltam volna fekete fehérben is.

Puskás Tibor: Bravúros munka, gyönyörű fényekkel. A fő téma a bal alsó aranymetszéspontban. A pára és a fakó színek hangúlyozzák az ódon vár komor hangulatát. Tökéletes.

Vörös Szabolcs: Szép pillanat. Csak az alsó harmad ne lenne! Kihívás egy ekkora kontrasztot (fehér köd vs. sötét erdő) jól eltalálni, olykor áldozatokkal is jár: itt például a túlvilágosított erdő vágja agyon a képet. Jó tanács: ha a kép címében a vár szerepel, ami ráadásul ködfelhőben van, nyugodtan hagyhatod „megdolgozatlanul“ az erdőt. Ellenkező esetben úgy jársz, mint most: sokat markolsz, de keveset fogsz. Gondolom, Rejtőt szívesebben olvasod, mint most ezt.

Kéninger Antal - Nyári alkony

keninger_antal-nyari_alkony.jpg

Mag Veronika: Átadja a meleg és a város hangulatát a kép, azonban itt némileg sok lett a HDR használata és a becsillanás is zavaró a számomra

Katona Márton: Szépen komponált kép, a sok képi elem ellenére nem gondolom úgy, hogy bármi kilógna, vagy zavaró lenne. Amikor a napfényt a fotós megpróbálja úgy elhelyezni, hogy átbújjon, áttűnjön valamin, a pozíciókeresésben óhatatlanul felborítja a kompozíciót, szerencsére itt ez nem okozott problémát.

Puskás Tibor: Nagyon hangulatos, letisztult kép. Magával ragadó a "kulcslyukon bekukucskáló" napfény, a becsillanások, a narancssárga és a neonzöld dominanciája a szürkületben. A sínek íve szépen vezeti a tekintetet. Egyetlen apróság, ami szinte említésre sem méltó, de kicsit sajnálom, hogy az autó pont ott volt akkor a jobb oldalon és kicsit elvonja a figyelmet a villamosról.

Vörös Szabolcs: Ha lehet, kerülöm az állóképet, de itt kifejezetten elfogadható. A sínekről és a járdáról visszaverődő fények árulkodnak, hogy az utómunkánál nem spóroltál a narancssárgával, de ettől még egy jó kis hangulatos városi fotó kerekedett belőle. Miskolcról.

Kláben Attila- Esti víztükör

klaben_attila-_esti_viztukor.jpg

Mag Veronika: Hangulatos kép lett a víztükörrel és az épülettel a fotó, mellette pedig a rekesz megválasztása is szerencsés volt, hiszen csillagos formában fénylenek a lámpák, ami számomra emeli a kép hatását.

Katona Márton: Technikailag jól kivitelezett éjszakai kép, jobbra eltoltam volna egy kicsit a szállót, illetve kicsit lejjebb mentem volna a fényképezőgéppel, hogy az előtérben lévő ágak könnyebben elkülönüljenek a hátsó dombvonaltól.

Puskás Tibor: Meseszerű fények és különösen szép tükröződés. Nagyon jó a nézőpont és az egész képszerkesztés. A szűkre választott rekesz szépen csillagozza a lámpák fényeit.

Vörös Szabolcs (Kláben Attila két fotóját egy kalap alatt értékelve): Talán itt ütközik ki leginkább a városi fényképezés legnagyobb dilemmája: meddig mehetünk el az utómunkában? Szerintem ez már sok. Miközben jól néznek ki. Csak épp akkor, ott biztosan nem ezt láttad.

Kláben Attila- Őszi este a Palotaszállónál

klaben_attila-_oszi_este_a_palotaszallonal.jpg

Mag Veronika: Nagyon kellemes hatású a kép, hangulatot áraszt, az ember szíve szerint ott lenne most. A fényekkel nagyon jó kompozíciót teremtett a kép készítője. 

Katona Márton: Az egész kép kompozícióját egy kicsit jobbra toltam volna, hogy a néző szeme egy picit hamarabb ráakadjon a Szállóra, illetve magát az épületet világosabbá, kontrasztosabbá tettem volna. A többi döntös Szálló fotóhoz képest ennek volt a legötletesebb a megközelítése.

Puskás Tibor: Ez a kép már majdnem az a kategória, amit óriásposzterként tennék a falamra. Csodálatos nézőpont és hibátlan képszerkesztés. Egyetlen bajom, hogy amikor készült, pont egy fokkal volt sötétebb a kívánatosnál. Emiatt keveslem a környező fákban lévő részleteket.

Vörös Szabolcs: lásd. Kláben Attila első fotójánál.

Marinkás György- Avasi temető

marinkas_gyorgy_avasi_temeto.jpg

Mag Veronika: Számomra nagyon zajosra sikerült ez a kép, több helyen bebukott és szemcsés, ugyan a hangulata az megvan és a témához is passzol ez a fekete-fehér szín. 

Katona Márton: A fény-árnyék játék és a fekete fehér kombinációja jól működik együtt,ami egy hangulatos képet eredményez. Azonban a képnek nincs jól megközelíthető központi tárgya, így az csak a hangulatra tud támaszkodni. Szerintem egy vagy több sírkő, vagy esetleg valami más kiemelésével még hatásosabbá lehetett volna tenni.

Puskás Tibor: Igazi sejtelmes "halloween-i" fotó a fekete-fehér képek időtlenségével. Nagyon szépen használja az ellenfényt, ugyanakkor az előtérben lévő a kép tetemes részét elfoglaló sírkövek teljes sötétségbe burkolóznak, deríteni kellett volna őket. Ha viszont a középső, fényben úszó sírboltot szerette volna a fotós középpontba helyezni, akkor magasabbról fotózva nem takarnák ki a sötét sírkövek.

Vörös Szabolcs: Utómunka itt is van, csakhogy itt jót tett a képnek. Kimondhatatlanul bánt az indokolatlanul használt monochrome, de itt az is kellett: a téma, a hangulat megkívánta, a fényviszonyok pedig elbírták. Arányos, szép fotó.

Molnár Gábor- Csodás naplemente

molnar_gabor-_csodas_naplemente.jpg

Mag Veronika: Jól összerakott panoráma fotó ez, ugyan alul egy kicsit szűkre sikerült, de a színek élénkek lettek, köszönhető ez a HDR-nek (némileg talán túl élénk is). 

Katona Márton: Szépen komponált kép, ez pont egy olyan naplemente, amiről mindegyikünk azt kívánja, hogy bárcsak lefényképezte volna. Bár a kép értékéből nem vesz el, de nagyon kár hogy pont nem sétált arrafelé senki.

Puskás Tibor: Klassz kép. Szép a szerkesztés, szépek a fények. Igazából csak a (többiekhez képest) viszonylag hétköznapi témaválasztás miatt nem kapott tőlem magasabb besorolást.

Vörös Szabolcs: Nekem sajnos nem csodás. Mesterségesen túlvilágított előtér, túlhúzott színek, miközben nem vitatom, hogy egy szép pillanat. Csak épp természetellenes, amit a kép visszaad belőle (HDR-gyanús, ami nem fair). Biztos, hogy jó reklám Miskolcnak, hogy egy nyári naplementekor már egy lélek sincs az utcán?

Móricz Márk- Palotaszálló az esti Hámor tükrében

moricz_mark-_palotaszallo_az_esti_hamor_tukreben.jpg

Mag Veronika: Számomra túl sok lett a bebukott rész, nem teljesen lett kihasználva a tó adta tükröződés lehetősége, ezt egy kicsit hosszabb záridővel talán lehetett volna kompenzálni. Azonban a kép kellemes hangulatot áraszt.

Katona Márton: Egyike három nagyon hasonló szögből készült szállós fényképnek, mindegyik közül szerintem a legletisztultabb képileg.

Puskás Tibor: Ügyesen szerkesztett kép, viszont nagyon sötét a Palotaszálló környezete. Korábbi időpontban, esetleg hosszabb záridővel vagy magasabb érzékenységen jobb eredmény születhetett volna.

Vörös Szabolcs: Nem vállal sokat, de az biztosan megugorja.

Nagy Noémi - Úton hazafelé

nagy_noemi_uton_hazafele.jpg

Mag Veronika: Kellemes őszi hangulatot áraszt a kép a színekkel és az úttal együtt, egy picit talán sok lett azonban a szaturáció. 

Katona Márton: Kellemes hangulata van a képnek, a kétoldalt elhelyezkedő fák formai bonyolultsága miatt én nem tettem volna teltebbé a színeket. Szívesen megnéztem volna álló tájolásban is.

Puskás Tibor: Hangulatos kép lehetne a túlzott utómunka nélkül, megfelelő napszakban. Talán több lehetne átlagosnál az út közepéről fotózva és kicsit többet meghagyva az úttestből.

Vörös Szabolcs: Hazafelé Miskolcra? Nem egészen értem. Szépnek szépek az őszi színek, de hogy kapcsolódik ez Miskolchoz?

Nagy Noémi- Őszi tükörképek

nagy_noemi_oszi_tukorkepek.jpg

Mag Veronika: Jók ezek az őszi színek a szállóval, esetleg egy kicsit hosszabb záridő megválasztása szerencsésebb lehetett volna a víz kisimítása miatt. 

Katona Márton: Sajnos nagyon zavaró a magas kontraszt és színtelítettség, illetve a felhők utómunkája is elvonja a néző figyelmét. A másik két hasonló fényképhez képest ennek szerencsére eltér valamelyest a kompozíciója, viszont én a szállót még így is elmozdítottam volna valamelyik irányba egy kicsit.

Puskás Tibor: Nagyon szépen megválasztott nézőpont, gyönyörű helyszín. A színek viszont túlságosan természetellenesnek hatnak, főleg az égbolt. A túlzott HDR utómunka nyomai erősen látszanak az égbolt és a lombkoronák találkozásánál.

Vörös Szabolcs: Ennyi utómunkával még azt is elhinném, hogy tavasszal vagy nyáron készült a kép. A lillafüredi kastély a Hámori-tóval önmagában is kivételes látvány, teljesen felesleges ennyire megmutatni, hogy tényleg az. Ismét csak gyanakszom a HDR-re, ami nálam vörös posztó.

Pósa Tamás- Kilátó este

posa_tamas_kilato_este.jpg

Mag Veronika: Misztikus hangulatot áraszt a kép a fényekkel és a sejtelmes körvonalakkal, átjön számomra a kissé utópisztikus hangulata.

Katona Márton: Személyes kedvencem, a köd.a kékes fények,illetve a kilátó formájának kombinációja egész futurisztikus hangulatot kölcsönöz a képnek.Sokat segít szerintem hogy emberek is vannak a képen, így sokkal könnyebb a nézőnek megállapítani az épület és a fák méretét,elhelyezkedését. 

Puskás Tibor: Erőteljes hangulatú kép, a fények szépen burkolják a kilátó épületét. Kicsit hiányolom, hogy nem látok eleget a kilátó jellegzetes formájából, mint a város egyik szimbólumából.

Vörös Szabolcs: Kompozícióban kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul a város egyik ikonikus épületét mutatja meg, úgy, hogy annak vitatható esztétikai értéke ellenére az embernek kedve támad megnézni. Akad utómunka, de nem zavaróan sok: egy kicsivel kevesebb kékkel is ugyanígy tetszene.

Szabó Balázs- Miskolc reggel

szabo_balazs_miskolc_reggel_1.jpg

Mag Veronika: Szép égbolt adta az alapot, ez helyenként beégett, és a színek kissé túlszaturáltak számomra, ugyanakkor megadja a nap indító hatását, amikor még csak ébred a város. 

Katona Márton: Jobbra toltam volna a kompozíciót, hogy több látszódjon a vörös felhőkből, illetve fel vagy lefelé, annak függvényében hogy az épületekre, vagy a felhőkre eső fényt szerettem volna hangsúlyosabbá tenni.Az úton közlekedő autókról, a háttérben a templommal érdekes állóképet lehetne kihozni.

Puskás Tibor: A madártávlati nézőpont mindig hálás feladat és általában látványos. Pláne ilyen szép napkeltés fényekkel. Ez önmagában viszont kevés. Némi tudatos képszerkesztéssel lehetne fokozni a kép hangulatát, többek között az égbolt és az utcarészlet arányba állításával.

Vörös Szabolcs: A túlbúrjánzó utómunka miatt gond nélkül elhinném, hogy nem reggel, hanem naplemente. Csak remélni tudom, hogy a pláza a város számára az itt látottnál kevésbé hangsúlyosabb elem. Ennyire nem lehet pokoli hely.

A fenti véleményeket olvasva ember legyen a talpán, aki meg tudja tippelni a végső befutókat. Nem is fogjuk már sokáig csigázni az olvasókat. Összesítünk, számolgatunk és holnap este jövünk a végeredménnyel! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr198136950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása