Mit Miskolc adhatott

Az MVK vezérigazgatójával beszélgettünk

A Buszok éjszakájáról és az új buszokról kérdeztük Singlár Zsoltot

2016. március 03. - david.b

Valószínűleg kevés miskolci van, aki még nem tud arról, hogy a napokban az MVK Zrt. lecseréli a régi Ikarus típusú helyijáratos buszokat és a helyükre új CNG technológiás buszok állnak be a flottába, melyek nemcsak újak, szépek, de ezek mellett környezet-kímélőek is. Ennek apropóján pedig a közlekedési vállalat március 4-én, pénteken egy nagyszabású rendezvényen fogja hivatalosan is kivonni a forgalomból a régi buszokat és csatasorba állítani az új járműveket. Mi is felkerestük a közlekedési vállalatot, amely részéről Singlár Zsolt, a vállalat vezérigazgatója adott válaszokat a kérdéseinkre.

singlar_zsolt_jo_1.jpg

Singlár Zsolt az MVK Zrt. vezérigazgatója válaszolt a kérdéseinkre (Fotó: Minap.hu)

Miskolc Adhatott: -Hány embert várnak a pénteki rendezvényre?

Singár Zsolt: - Reméljük, hogy a villamosok éjszakáját megismételjük a buszok éjszakáján is, legalábbis ami a kilátogatók, a velünk együtt ünneplők számát jelenti. Akkor több ezren voltak kint a Szent István téren. De a programok és az alapján, hogy már most mekkora érdeklődés övezi az új buszflottát azt gondoljuk, hogy a miskolciaknak nagyon sokat jelent a közösségi közlekedés fejlesztése, így sok embert várunk az ünnepségre.

itt_meg_a_minta_felfestese_zajlott_mvkzrt_hu.jpg

Itt, még a minta felfestése zajlott a buszokra, azóta már forgalomban is láthattuk őket (Forrás: MVKZrt.hu)

M.A.:  Mennyi ideig szolgáltak az Ikarus buszok, illetve ez hány kilométert jelent?

S.ZS.: Az Ikarus 412-es 2001-től, ebből 4 darabunk volt. Az Ikarus 415-ös 1994-től szolgált minket, ebből 9 darab volt nálunk forgalomban. Az Ikarus 435 1993-tól van nálunk a maga 21 darabjával, 259 közlekedett az Ikarus 260-asból 1973-tól, az Ikarus 280-as típusból pedig 1975-től 323 darab. Járművenként átlagosan 1,5 millió km-t futottak ezek az autóbuszok. És azért a múlt idő, mert március 4-én elbúcsúzunk tőlük.

M.A.: - Mit várnak az új buszoktól (menetidő rövidülést, jobb utas-kiszolgálást)?

S.ZS.: A város környezettudatossági szempontjait érvényesítve a lehető legmodernebb járműveket adjuk az utazóközönség számára. A CNG technológiának köszönhetően csökken a közösségi közlekedés miatti CO2 kibocsátás, de ami jelentősebb, hogy a dízeljárművek kipufogófüstjében lévő ártalmas apró részecskék légkörbe kerülése gyakorlatilag megszűnik. A 75 alacsonypadlós sűrített földgázüzemű autóbusz a teljes flotta  49 %-át teszi ki, az összes járművet tekintve pedig, 153-ból 118 alacsonypadlós, mely a buszállomány 77%-a. Valamennyi CNG autóbusz klímás, a belső utasteret – hasonlóan a Skoda villamosokéhoz – kamerarendszer figyeli, ahogy a busz külső környezetét is.

marcius_4_utan_mar_nem_lathatjuk_az_utcan_mvkzrt_hu.jpg

Március 4-e után már nem fogjuk utasokkal teli látni az Ikarusokat (Forrás: MVKZrt.hu)

M.A.: -Mennyi időre tervezik ezeket a buszokat?

S.ZS.: -Terveink szerint legalább 30 évig fogják a miskolci közösségi közlekedést szolgálni.Egy CNG autóbusz 25-40%-kal olcsóbban üzemeltethető a teljes élettartama során, mint egy ugyanolyan osztályú, teljesítményű dízel busz, így gazdasági oldalon is hosszút távra tervezünk velük.

mvk_facebook_az_elso_kiprobalok_egy_nyeremenyjatek.jpg

Néhány szerencsés, már kipróbálhatta az új buszokat is menet közben (Forrás: MVK Facebook oldal)

M.A.: -Milyen további fejlesztések várhatóak a közösségi közlekedésben?

S.ZS.: -Középtávú terveink között az elektronikus jegy és bérletrendszer megvalósítása, illetve a járműpark további fejlesztése szerepel. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a pályázati lehetőségeket, így ha kiírásra kerül például járműbeszerzés, vagy az elektronikus jegyrendszer bevezetése, biztosan élni fogunk a lehetőséggel a várossal együtt figyelembe véve az elektromobilitást és a környezettudatosságot.

cng_toltoallomas_mvkzrt_hu.jpg

A fejlesztések már folyamatban és keresik a további lehetőségeket is (Forrás: MVKZrt.hu)

M.A.: -Milyen lehetőségei vannak a városnak (gondolok itt például új villamosvonalra, vagy a buszhálózat bővülésére), illetve ezek közül van-e olyan, amelyet a közeljövőben kihasználnak?

S.ZS.: -Az egyik és talán a legfontosabb, hogy a modern városok programon belül, a közlekedési infrastruktúrafejlesztés első elemeként megépülhet a Tiszai pályaudvaron az intermodális csomópont, azaz vasút-, villamos, helyi és helyközi autóbusz-, taxiállomás lesz egyben.

A felső-majláthi autóbusz és villamos végállomáson már kialakításra került a Bagolyvár felújításával az ottani emelt szolgáltatási szintű közlekedési csomópont. E mellett pedig, ahogy már mondtam, a várossal együtt élni fogunk a pályázati lehetőségekkel továbbra is, a város továbbfejlesztése, megújítása érdekében.

Mi szívből reméljük, hogy az új buszokkal is legalább akkora élmény lesz az utazás, mint az Ikaros 260-asokkal.  A válaszokat köszönjük szépen Singlár Zsoltnak, az MVK Zrt. vezérigazgatójának.

Ha kíváncsi a miskolci buszjáratok múltjára is, kattintson és olvassa el, milyen járatokkal találkozhattunk 30-40 évvel ezelőtt.

mvk_facebook.jpg

Március 4-e után többnyire csak ilyen buszokkal fogunk találkozni (forrás: MVK Zrt Facebook oldala)

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr988441390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása