Mit Miskolc adhatott

A láthatatlan kilátóktól a „Rácz-toronyig”

Egy miskolci szimbólum születésének előzményei

2021. január 08. - Miskolc régen és ma

ZS ez nem minden. A Rákóczy-

Torony, az se késik…

Nem adok egy évet neki

Kész lesz. A kis késit!

Tetejébe tűzjelző lesz,

Az aljában kocsma,

Mert az ember, ha idejön,

Csak nem lehet korcs ma.

(…)

És ez se minden. Lesz sikló is,

Hogy az öregebbek,

Ezen jőjjenek, ha másképp

Már fel nem jöhetnek.

A sikló két állomásán

Korcsma lesz majd szintén…

Nem lesz annak senki olyan

Törzsvendége, mint én.

Sassy Csaba: Az Avas jövője (részlet)

Az Avas Szálló évtizedes kálváriájának rendezése után pár nappal jelent meg a hír, hogy Miskolc egy másik ikonikus épülete, az Avasi kilátó is megújul. Az 1963-ban átadott, Hofer Miklós által tervezett tévétorony hamar miskolci szimbólummá vált, immáron 57 éve köszön vissza mindenféle termékeken, sziluettjét már fejből tudják rajzolni a város tetoválói, sőt, idén még egy karácsonyfa jelmezt is öltöttek rá, holott volt idő amikor - a kihasználatlanság okán - egyetlen villanykörte sem égett benne. Túlzás nélkül állítható, hogy ma már nem lenne teljes a belváros képe a kilátó nélkül, és sokan talán meglepődnek, de ez 120-130 évvel ezelőtt is így volt, amikor az Avast még a város kedvelt pihenőhelyenének, turisztikai centrumának tekintette a városi polgárság és azok előljárói egyaránt (ehhez azonban gyorsan tegyük hozzá, hogy ekkor még nem voltak városunk részei a ma turista-frekventált területnek tekinthető Miskolctapolca, Lillafüred vagy épp Diósgyőr). Ahogy a kilátó emelkedik ki a dombtetőről, úgy lett hamarosan kiemelt igénye a várospolitikának az Avas ügye, a századforduló újságírói a lakosság szőcsöveiként egyre hangosabban kiáltottak egy kilátóért. Ám ahogyan manapság, úgy jópár évtizeddel ezelőtt sem őröltek gyorsabban azok a bizonyos malmok, ennek ellenére a jelenlegi kilátónak két elődje is volt, míg sokkal több csak a tervasztalig jutott el. Az alábbi írás egy tavaly  (jelen sorok írójának "tollából") született tanulmány átdolgozott változata, terjedelméért és annak a szokásosnál kissé „tudományosabb” nyelvezetéért előre is elnézést kérek. 

kilatok_kollazs_1.jpg

Az avasi kilátók "evolúciója". Balra a tiszavirág életű 1906-os torony, középen a 28 évvel később épült utódja, jobbra a ma is látható, 1963-ban átadott TV-torony.

Tovább olvasom a megújlt blogon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7416348540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.01.10. 14:53:49

Ismét egy érdekes írás. Köszönöm!
De jó lett volna ha mindezt ősszel tudtam volna, mikor ott jártam a családdal.
süti beállítások módosítása