Mit Miskolc adhatott

Fotókon a kettészakadt '40-es évek

2018. július 06. - Miskolc régen és ma

Mivel az előző összeállításunkban elsöprő többséggel szavazták meg olvasóink, hogy az 1930-as évek utáni évtizedet is mutassuk meg képeken, így ismét hoztunk olyan fotókat, amelyek közül a legtöbb most lát először napvilágot. 

Ha a '30-as éveket boldog békeidőkként jellemeztük, akkor a rá következő évtizedet sokkal inkább a kettészakadás időszakaként definiálhatnánk. Bár a 2. világháború szele már 1940-re megcsapta az országot, ez a városra eleinte pozitív hatással volt. Megnövekedett az ipari üzemek termelékenysége (ez leginkább a Vasgyárat érintette), csökkent a munkanélküliség, a bérek nőttek, ez közvetve kihatott a lakosság közhangulatára is. Ez az állapot azonban nem sokáig tartott: az áremelkedés, a férfilakosság folyamatos besorozása és a háború további velejárói már komolyabban éreztették hatásukat.

1944-ben pedig a városhatáron belülre is elért a háború. Márciusban a németek megszállását júniusban égi "áldás" követte a szövetségesek részéről mintegy száz bombázó képében, 200 tonna bombát ledobva a városra. Magyarország sikertelen kiugrási kísérlete után szűk három hónapra a nyilasok vették át a hatalmat Miskolcon, hogy ugyanazzal a lendülettel - a németekkel együtt - december 2-án elhagyják a várost. Egy napra rá a "váltás" is megérkezett, a szovjetek kezdtek el berendezkedni a városban. 

Érdekes kontraszt, hogy a szovjetek megérkezése után pár nappal történt Miskolc történetének talán legnagyobb eseménye, amiért a városi elöljárók már évtizedek óta lobbiztak. 1945 január 1-én Miskolc egyesült Diósgyőrrel (és a hozzá közigazgatásilag tartozó Vasgyárral) és Hejőcsabával, így megvalósult a sokáig dédelgetett Nagy-Miskolc-álom. 

Ahogyan a képeken is látni fogjuk, a '40-es évek második felét már az új rendszer, a szocializmus berendezkedése jellemezte. Zűrzavaros évtizede volt ez az országnak, benne pedig Miskolcnak is. 

78082.jpgAmikor még minden színes volt: Hattyúk etetése a Hámori tavon 1940-ben.

 

 

Tovább nézem az új blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6814097043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2018.07.06. 19:18:17

A németek 1938-tól itt voltak, a megszállás csak mese. Német főmérnök és meo a gyárban, háttében meg a gestapo. Ezt a könyvet is érdemes lapozni - www.antikvarium.hu/foto/pal-istvan-a-vaspalya-tulso-oldalan-6293633-eredeti.jpg Üdv!

2018.07.07. 08:19:53

Nagyfater mesélte, aki rádiós volt, meg távirnok egy hivatalban, 38/39-ben már a nagy főnök német tiszt volt, aki civilben járkált. Utána már a közvetlen felettese is német lett, egy német mérnök tanította be rádiót szerelni...
süti beállítások módosítása