Mit Miskolc adhatott

Újra tündökölhet Miskolc két emblematikus épülete

2015. április 17. - Miskolc régen és ma

Tizennyolc év elteltével újra Miskolc önkormányzata az Avas Szálló tulajdonosa, a város 155 millió forintért vásárolta vissza a leromlott állapotában lévő épületét – közölte a város polgármestere szerdán. Ezzel a lépéssel a végére érhet az egészen elképesztő kálváriát végigjáró, dicső múltú épület hányattatott sorsa. Hogy milyen funkcióval látják el a város központi helyén lévő épületét, egyelőre nehéz megjósolni. 

8184860_d8425eb3098025c22c656c82829672e2_wm.jpg

De miért fontos ennek az épületnek a jövője? Mert kár lenne veszni hagyni egy ilyen gazdag tradíciókkal rendelkező, építészetileg is pompás alkotást! 

Belső tereit gazdagon díszítették. A falakat és a mennyezetet aranyozott gipsz stukkók borították, s a híres Fehér-teremben egykor díszes, korinthoszi, akantuszlevelekkel ellátott, kör alakú acél-pillérek tartották a mennyezetet. Ezen első emeleti nagyteremben rendezték a híres bálokat, estélyeket, nagy rendezvényeket. A szállodában az emeletekre vezető lépcsőt, akárcsak az utcafronti homlokzat erkélyeit míves kovácsoltvas korlát díszítette. Az épület középső erkélye fölötti oromdíszben került elhelyezésre Miskolc város színezett címere. Homlokzatán, a tető alatt, előre gyártott, egyedi kerámiadíszek voltak láthatók. A szálloda kétemeletes épülettömbjei egy zárt udvart, kis kertet vettek körül, amely a város meghatározó közösségi színtere volt közel 100 éven keresztül.

forrás: http://kultdb.digitalismiskolc.hu

A Korona, Kossuth, majd később Avas Szálló néven ismertté vált épület múltja a 19. század végére nyúlik vissza. A mai szálloda helyén már állt a Korona szálló, ebben is tartották előadásaikat a városba érkező színtársulatok, például a Benke József-féle trupp, amelynek tagja volt Déryné Széppataki Róza is, és naplójában megemlékezett erről. A szállodát 1870-ben felújították, és 1883-ban a miskolci születésű Laborfalvi Róza itt ünnepelte pályafutása 50. évfordulóját, az eseményen természetesen jelen volt a férj, Jókai Mór is. 

korona-szallo-udvara-620x393.png1893-ban a város lebontatta a szállót, hogy nagyobbat, korszerűbbet építsenek helyette. Felvetődött ugyan, hogy az új szállodát nem ide kellene építeni, hanem a Hunyadi utcára, de végül maradtak ennél a teleknél. Az építészeti terveket Adler Károly készítette el. Az épület főhomlokzata a Széchenyi utcára nézett, és a szálloda, miként a régi Korona is, rendelkezett egy belső udvarral, a helyiek szóhasználatában „kert”-tel.  Az új Korona gyorsan felépült, 1894-ben már meg is nyitott.

 A szálloda egyik legismertebb üzemeltetője Böczögő József volt. 1938-ig, 30 éven keresztül országos hírű szállodát és konyhát működtetett itt. Hírneve jelentősen hozzájárult a város idegenforgalmának fellendítéséhez. Böczögő „olyan fényes ünnepi lakomát tudott rendezni a Koronán, mint Budapesten a Duna-parti nagy szállodákban” – írták róla a korabeli sajtóban. S hogy a szálló hírnevét tovább emelje, 1927 és 1938 között Bloch Alfréd ás Stimm Lajos miskolci építészek tervei alapján, felújította és tovább bővítette azt. Ekkor alakult ki a ma is látható kettős bejárat a Széchenyi utcán. A bejárat bal oldalán nyílt a söntés és a kávéház, jobb oldalán a szálloda halljába lehetett belépni, ahol a portásszoba és telefonfülkék sorakoztak. A szállodát a II. világháború után államosították, és nevét Kossuth Szállóra változtatták. Éttermét bekapcsolták az üzemi étkeztetésbe, és 1950-ben az utcafronton megnyitották a Népbüfét és a Jereván kávéházat. Ezen utóbbi később, mint bár vált ismertté, amely éjszakai varietéműsoroknak adott helyet.

boczogo-jozsef-etterme-a-miskolci-korona-szalloban.jpgBöczögő József híres étterme belülről

A szálló nevét pár évvel később ismét megváltoztatták, mert a politikai megítélés nem tartotta helyesnek, hogy Kossuth nevét egy vendéglátóipari üzemegység használja. 1953-tól, mint Avas Szálló működött tovább egészen 1987-ig. a Kossuth névre már csak az épületben helyet kapó mozi emlékeztetett, amely bezárásáig viselte a nevet. Két, több mint százfős, mozitermével a ’60-’70-es évek kulturális életének, szórakozási lehetőségeinek egyik fontos helyszíne volt, s tovább élt a Szálló bezárása után is, egészen 2008-ig. A miskolciak által „Fapados”-ként, „Fehér terem”-ként, „Piros”-ként emlegetett helyiségek is a szálló különböző részlegei voltak.

letoltes_3.jpgEgykor és most- egy fotón

 Az Avas Szállóval történt bonyodalmak 1997-ben kezdődtek, amikor a Multicasa Consulting 135 millió forintért megvásárolta az épületet, vállalva, hogy két éven belül felújítja azt.

hova-tunt-a-regi-feny-olvashato-egy-2-ev-600x400.jpgHová tűnt a régi fény?

 A határidőt többször módosították, az ingatlant tönkretéve bontási és építési munkákat is végeztek, végül a beruházó 2010-ben levonult a helyszínről. Ezután a cég felszámolása miatt az épületet értékesítésre is meghirdették, de a pályázat nem jelentett megoldást. 

kossuth.jpg

A szerdai döntés előtt szó volt arról, hogy a világhírű olasz divatcég, a Dolce&Gabbana venné meg az épületet, de őszintén szólva ennek a hírnek nehéz hitelt adni. Mindenesetre a város biztos nem ok nélkül vásárolta meg, azonban az épület újrahasznosítására való konkrét tervekről még nem tudunk. A megvásárlással kapcsolatos közleményben is csak annyi áll:

...az Avas Szállónak jelentős szerepe lehet a miskolci turizmusban. Idegenforgalmi szerepét nem veszíti el, és hogy a hotelfunkció mellett milyen egyéb életképes hasznosítási lehetőség kínálkozhat, arról most kezdődnek a tárgyalások.

Ilyen is lehetne, legalábbis egy 2009-es elképzelés szerint, amit a megye Műemlékvédelmi Hírmondóján találtunk.

latvany_01.jpg

latvany_02.jpg

Kitalálják melyik az a másik jelképes épülete Miskolcnak, aminek a nevében szintén szerepel az Avas? Igen, a kilátóra gondoltunk. A kilátó és vele együtt a történelmi Avas turisztikai potenciálját nem kell ecsetelni, jelen állapota azonban méltatlan a múltjához.

A kilátó jövőjét érintő kérdések megválaszolására azonban egy egészen elképesztő elképzelés született. Itt A látványterveket és a hozzá tartozó finanszírozási projektet látva majdnem eldobtuk a klaviatúrát, de költségkímélő megoldásként csak az állunk esett le. De az nagyon. 

avas_latkep_vcs.jpg

Az avasikilato.com projekt honlapját megnyitva ugyanis akkora giccs tárult elénk, amit a Dolce&Gabbana marketingesei is megirigyelnének. 

A beruházás terveit változtatások nélkül közöljük, íme:

A projekt beruházási koncepciója az Avas tető teljes rehabilitációját, a kilátó építészeti rekonstrukcióját és belsőépítészeti megújulását valamint új fejlesztéseket foglal magában. A komplex beruházás elemei együtt olyan új minőségű egységet és értéket alkotnak majd, melyet külön-külön nem tudnának elérni. - írják.

1minikilato.jpg

A beruházás leglátványosabb eleme lesz magának a kilátó épületének a teljes felújítása, az emblematikus épülethez méltó korszerű fénytechnikával, és a teraszszintre vezető lift kialakításával. A beruházás során a városlakók, a kilátó korábbi dizájnjának rekonstrukciója helyett, egy nagyvonalú átalakulásnak lehetnek tanúi. Az átalakulás a legigényesebb modernség jegyében történik majd. A kilátónak olyan építészeti értékei vannak, amelyeket csak új ruhába kell öltöztetni ahhoz, hogy elkápráztassa a vele évtizedek óta együtt élő városi közönséget.

Az éttermi szint minden apró részletében átlényegül. A kilátó belsejének megújulását az egységes elegancia, az európai finom ízlés, a lágy színek harmóniája és magas technológia igény egyszerre jellemezik. A körpanorámában fürdő szalonétterem a beruházás koronájaként ékeskedik majd a belváros felett.

1asztal.jpg

A terasz szinten a város panorámájában gyönyörködő látogatók egy koktélterasz és kávézó szolgáltatásait is élvezhetik majd, télen-nyáron! 

A kilátó alatti tér is teljesen átalakul, hogy ne csak a magasan lévő szinteken élvezhessék a látogatók a különleges esztétikai élményt. Az épület földszintjén és a jelenlegi parkoló helyén szökőkúttal díszített fogadó tér és a kirándulókat vendégül látó büfék csalogatják majd a nagyközönséget.

1szinpad.jpg

Új beruházásként egy ligetes parkba rendezett „A világ kilátói” épületszobor kiállítás garantálja majd a fantasztikus térélményt az Avas tetőre látogatóknak. 
A ’20 évekből újjáéledő Pfliegler villa impozáns fogadó épülete lesz a nagy létszámú rendezvények lebonyolítására tervezett konferencia teremnek. 

A múltszázadból ránk maradt amfiteátrum restaurálásával olyan színpadot varázsolunk a park ölébe, amely különleges helyszíne lesz a színházi történetek díszletének.

A parkot és a kilátót a régen dédelgetett terv nyomán egy belvárosi libegővel tudják majd megközelíteni az érdeklődők.

Mindez olyan tündöklő státuszt biztosít majd a város ékköveként csillogó kilátónak, melyet születése óta vindikál magának ez a különleges épület.

Jól hangzik ugye? Azonban még érdekesebb a megvalósítás finanszírozási koncepciója, mely szerint miskolci, lokálpatrióta vállalkozói körök fogják a kivitelezéshez szükséges pénzösszeget "összedobni". A tervek szerint május 31-ig tart a befektetők beszervezése, majd az év 2. felében a projektet lebonyolító gazdasági társaságot hozzák létre, ezzel egyidejűleg pedig a városvezetéssel való egyeztetés, a tervek véglegesítése, valamint a teljes forrásállomány előteremtése is lezajlik majd, hogy 2016-ban neki is lássanak a kivitelezéshez. A tervezett átadás dátumának 2017 májusa van kitűzve.

Hogy az ügy hogy áll, arra nagyon kíváncsiak vagyunk, épp ezért megkerestük Rák Mónika projektigazgatót. Amennyiben rendelkezésünkre áll, jelentkezünk majd a további részletekkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr227373360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilárd Hanvay 2015.10.25. 11:20:07

A fentiek megvalósulására kíváncsi vagyok. Főleg az Avasi Kilátó kialakítására. Remélhetőleg nem keresztelik át Rákóczi Kilátóra? Mert, ha igen akkor lejárató kampányba kezdek!
süti beállítások módosítása