Mit Miskolc adhatott

Egy titokzatos miskolci serfőzde

2016. április 26. - david.b

Valljuk be, rendkívül szerencsések vagyunk mi miskolciak. Közrefog minket a mátrai- és a tokaji borvidék. Nem sokan élvezhetnek ekkora privilégiumot, hogy két világhírű borvidék is kertszomszédja valakinek, és szinte karnyújtásnyira sorakozik egyik-másik pincesor. Mindezek mellett ott van még a Borsodi sörgyár is, ha valaki ennek ellenére nem szeretné a bort. Nekünk bejött az élet, mondhatni. Mindemellett manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző kézműves sörfőzdék, amelyek jóvoltából bukkannak fel a divatos romkocsmák, ahová a legmenőbbek összegyűlhetnek és posztolhatják magukat a közösségi oldalakra, miközben hazai főzésű minőségi, kézműves italokat fogyaszthatnak. 

forras_sorlap_hu.jpg

A Gyertyános Sörfőzde logoja(Forrás: sorlap.hu)

 

Van azonban Miskolcon egy hely (jobban mondva egy főzde), ami nem állt be ebbe a sorba. Már-már zavarba ejtően olcsón adják a sört, és nemcsak helyben fogyasztásra. A csapból folynak a jobbnál jobb kézműves sörök, de van olyan is, amit a hűtőből előre palackozva kérhetünk ki. A repertoár első blikkre talán a finnyásoknak nem tetszhet, de biztosíthatunk mindenkit, hogy az első korty után azonnal megvilágosodik a legszkeptikusabb delikvens is. Tök? Keserű csoki? Banán? Chilli? Licsi? Hogy mégis mi a közös bennük? Hát persze, nem nehéz kitalálni, ha már egy sörfőzdéről szóló cikkben olvasunk róluk. Naná, hogy ilyen ízben is gyártanak sört a Gyertyános Sörfőzdében, Miskolc nem is távol eső pontján, Diósgyőrben.

forras_sorbuvar_blog_hu.jpg

Talán a két legismertebb ízesítés(Forrás: sorbuvar.blog.hu)

 forras_facebook.jpg

És még néhány a repertoárból(Forrás: Facebook.com)

kazamata2.jpg

Kazamata, "a harcosok széruma"

 

De, azt hogy értem, hogy nem állt be a sorba? Úgy, hogy a Gyertyános Sörfőzde megőrizte önmagát az évek alatt, megmaradt egy olcsó resti jellegű talponállónak. Ki tudja, mióta nem újították fel a kocsmát, nem változtattak a hangulatán, a törzsvendégeket nem űzték el, hogy a helyükre divatos és fényűző társaságok ülhessenek be. Megőrizte a maga szerénységét, a maga vidéki romantikáját, amolyan igazi búfelejtő. A vendégek nem kedveskednek, nem szólnak hozzád, talán senkihez, csak és kizárólag a tudatosság – vagy éppen az ellenkezője – vezérli őket, hogy nyugodtan megihassák a „szokásosat” egy fárasztó nap után. Persze ez elsősorban a főzde mellett található kocsmára vonatkozik, de van sörözőjük a belvárosban is. De a belvárosi kocsma is őrzi a „falusi kocsmahangulatot”.

forras_kocsma_blog_hu.jpg

A Sörfőzde Diósgyőrben(Forrás: kocsma.blog.hu)

img_4415.jpg

A Gyertyános standja a Budavári Sörfesztiválon 2013-ban (Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Mindemellett tudni kell, hogy ez nem csupán egy olcsó sör, amit ránk akarnak tukmálni. Itt kérem díjnyertes sörökről van szó. Rendszeres résztvevői a fővárosi nagy sörfesztiváloknak és persze rendszeresen szolgálnak újdonsággal a kíváncsi látogatók számára. A Gyertyános egyébként ’96 óta kínálja vendégeinek a saját készítésű italt, így különleges év ez a számukra, hisz idén 20 évesek. Talán a legnagyobb büszkeség számukra az, hogy az országban ők voltak az elsők, akik hazai főzésű meggysörrel kínálták a vendégeiket. Persze eleinte csak a klasszikus világos- és barnasörrel rukkoltak elő, később jött az ötlet, hogy a külföldi nagy sörmárkák mintájára ők is kipróbáljanak valami újat, ez az ő esetükben a meggysör volt. Ezt persze követte sok másik íz, ezeket nehéz is lenne felsorolni. A legnagyobb kuriózum, amire szintén büszkék lehetnek, az Elixir18, egy különleges sör, amely 8%-os, gyógynövények és különböző fűszerek hozzáadásával készült sörkülönlegesség. Ha csak az összetevőket olvassuk, akkor akár egy kezdő gasztroblogger bejegyzése juthatna elsőre eszünkbe, ilyenekből áll össze, mint például a narancshéj, koriander, római- és édeskömény.

befunky_collage.jpg

 Néhány sörfajta cimkéje

Miskolcon annak ellenére, hogy minden adott a kiváló borok készítéséhez, nehéz elképzelni, hogy a sörfőzésnek is messzire visszanyúl a hagyománya. Pedig egészen az 1600-as évek végéig kell menni, ha az erről szóló első írásos anyagot szeretnénk tanulmányozni. Az 1700-as évek elején a tapolcai apátság birtokában lévő szeszfőzdét adták bérbe serfőző mestereknek(persze a megmaradt iratok tanúsága szerint biztosra ment Petrik András tapolcai apát, mivel annak alkalmasnak kellett lennie a pálinkafőzésre is-ha esetleg nem jönne be a sörfőzés). Már ezekben az években is jelentős mennyiségű sört állítottak elő, így feltételezhetjük, hogy a sörfogyasztás már akkor is meghatározónak bizonyult és valószínűleg minőségbeli problémák sem lehettek. Későbbi iratok szerint még az 1840-es években is a tapolcai apátság "alkalmazásában" állt a miskolci serfőző mesterek egy része, minden bizonnyal jól működő kapcsolat lehetett közöttük(nyilván mindenki jól járt ezzel a szerződéses viszonnyal, mivel az apátság nem kis anyagi haszonra tett szert a szesz értékesítésével, a serfőzők pedig függetlenül működhettek a mindszenti bírótól, illetve a városvezetéstől). Persze az apátsági serfőzde mellett a városnak is volt saját főzdéje, amely ugyancsak az 1700-as évek elején indult. Így láthatjuk, hogy mégsem olyan meglepő, ha valaki Miskolcon sört akar "gyártani".

metszet.jpg

Egy régi metszet az egyköri sörfőzésről(Forrás: lovagok.hu)

 

Egy kis kitekintés arról, hogy mi az, ami miatt biztosan állíthatjuk, hogy a jövőben sem lesz gondja a Gyertyános Sörfőzdének. Amellett, hogy finom sört kínálnak az, hogy ma Magyarországon a világátlag kétszeresére rúg az alkoholfogyasztási átlag, illetve az, hogy a szeszfogyasztás jelentős részét a sörivás teszi ki. Persze a verseny szoros, a bor és a sör fej-fej mellett állnak, de ha összességében nézzük, akkor a sört jobban szereti a magyar, derül ki a KÓD piackutató intézet egy korábbi, 2012-es vizsgálatából. Ezek a számok az elmúlt években nem változtak jelentősen, és valószínűleg nem is fognak. Így nem nehéz azt gondolni, egy félig meddig kiaknázatlan piaci rést próbál betömni ez a helyi manufaktúra, mivel jelenleg Borsodban nem sok helyi sörfőzde található, és az ízesített megoldásokkal is újabb célközönséget vonzhatnak.

 af6.jpg

Alkoholfogyasztási szokások(Forrás: kod.hu)

 

Megkerestük a Gyertyános Sörfőzdét is, szerettünk volna személyesen is érdeklődni a főzde működéséről, illetve arról, hogy mik a tervek a jövőre nézve. Sajnos azonban ezekről nem tudunk információval szolgálni, mivel a megkeresésünkre nem kaptunk választ a cikk publikálásáig, azonban ha ez a későbbiekben megtörténik, akkor természetesen pótolni fogjuk ezt a hiányt. 

Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyenek a Gyertyános Sörfőzde különleges ízesítésű sörei, akkor mindenképpen nézzétek meg az alábbi videot:

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot, és oszd meg bátran! 

Ha kedvet kaptál és van ötleted, akkor küld el saját cikked a miskolcadhatott@gmail.com-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr458662124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám 2016.06.02. 16:27:25

A „pálinkafőzés” (ami régen mindenféle szeszfőzést takart az alapanyagtól függetlenül) igazából nem biztonsági alternatíva volt a sörfőzésre, hanem a kettő általában eleve együtt járt. Magyarországon mindig is szokás volt gabonából szeszt főzni, ez pedig szintén egyfajta sörléből történt, így a sörfőző mesterek szakterülete volt, akik sört és „pálinkát” egyaránt főztek a gabonából. Ez a gyakorlat az ipari szeszfinomítók hatására tűnt el a századforduló környékén, amikor a kisüsti „gabonapálinkát” teljesen felváltotta itthon az ipari gabonaszesz (finomszesz).
süti beállítások módosítása