2014. júl 11.

Benéztünk a "Kockába"

írta: Miskolc régen és ma
Benéztünk a "Kockába"

A város egyik legkultikusabb helyéről elég kevés információval rendelkezünk, holott igencsak kirí ez az épület a szimpla egyszerűségével. Az Újgyőri Piacnál található, kocka alakú óvóhelyet évek óta nézegetjük, de kevesen tudják, hogy egyáltalán mi az, többen nézték példának okáért gabonatárolónak. Virtuális bunkertúránkhoz ismét segítségünkre lesznek Kalafusz Attila zseniális képei.

DSCF7123.JPG

A ötödik utcai BGS (bomba-gáz-sugárbiztos) óvóhely abban is különleges, hogy a föld fölött helyezkedik el. A "bunkert" magas kerítés veszi körül, ami tüskés dróthálóban végződik. A bejutás mégis könnyű, hiszen gyakorlatilag az összes vasajtót lelopták a környékbeliek. Épp ezért már nem mondhatjuk el azt sem, hogy ez Miskolc egyetlen olyan légoltalmi óvóhelye, ami megmaradt eredeti állapotában...

DSCF7127.JPG

A betonfalakból kiálló vasrudak meg is magyarázzák, hogy lehet a föld felett bunkert építeni, hiszen azokra szükség esetén álcahálót lehetett felszerelni. Az objektum saját áramfejlesztővel rendelkezik, ami már sajnos nem működik így elég sötét van odabent. 

DSCF7131.JPG

DSCF7132.JPG

DSCF7129.JPG

Miskolc és környéke egyébként igencsak jól áll, ami a bunkerek számát illeti: A városban 278, közvetlen vonzáskörzetében pedig 312 óvóhely található. A Polgári Védelem Miskolci Kirendeltsége szerint az óvóhelyek nagy száma és a jelenlegi költségvetési források miatt igencsak nehéz az állagmegóvás, ami a "Kocka" esetében is szembeötlő, hiszen gyakorlatilag innen is elvittek mindent, ami mozdítható. Látni azt is, hogy az ellopott ajtók miatti "szabad" bejárás rendszeres lakókat is hozott magával.

DSCF7167.JPG

DSCF7134.JPG

DSCF7164.JPG

Ami a  "Kocka" építési dátumát illeti, arról sincsen pontos adat, de többen az 50-es évek elejére teszik elkészültét.

Leskó György egy 2009-es mondatát olvasva kicsit árnyaltabb képet kapunk:

- Két nagy óvóhely építési hullám volt: ’39-44-ig, Horthy idején, illetve az 50-es években, a Jugoszláv hidegháborús helyzetben, de több olyan létesítmény van, aminek építése Horthy idején kezdődött el és Rákosi alatt fejeződött be – magyarázta a Polgári Védelem miskolci parancsnoka. Utóbbira példa Miskolcon az ötödik utcai BGS óvóhely is, ami két ütemben épült meg. 

DSCF7139.JPG

 

DSCF7147.JPG

DSCF7158.JPG

DSCF7160.JPG

DSCF7162.JPG

DSCF7166.JPG

Az objektum 4 szintes, amiből a felső három szint a "lakószint" volt annak idején. Hogy pontosan hány ember férhetett el benne, nagyon nehéz megtippelni, de egy biztos, hogy nem fedte le a környék akkori lakosságának még a felét sem. 

DSCF7125_1.JPG

A képek és maga az objektum nem csak a múltnak, hanem a jelennek is igen sok kérdést hagy nyitva: vajon mire lehetne felhasználni Miskolc egyik legjellegzetesebb épületét? Miért hagyják, hogy ennyire szétlopják, magával rántva az épületet a lassú pusztulás felé? Vajon mi tévők lennénk egy esetleges háború esetén? Lenne hova bújnunk? Lenne egyáltalán időnk bárhová bújni? 

DSCF7124.JPG

Azzal a vegyes érzéssel búcsúzunk a "Kockától", hogy az utolsó kérdésekre nem is biztos, hogy meg akarjuk tudni a választ, de ismét bemutathattunk egy olyan épületet, amiben rengeteg potenciál van mindamellett, hogy számos titkot is rejteget.

További képeket itt találtok a "Kockáról".

 

Szólj hozzá

miskolc kocka bunker óvóhely újgyőri piac elhagyatva miskolcon