Mit Miskolc adhatott

Sóbarlang a város szívében

2014. július 16. - Miskolc régen és ma

Még tisztán emlékszem a hónapokkal ezelőtti rácsodálkozásomra, mikor egy focimeccs alkalmával kinyitottam a klub helyi kiadványát, melyben a miskolci sóbarlang hirdetésébe botlottam. Bár Miskolc, és a várost körülölelő Bükk nem szűkölködik barlangokban, mégis, valahogy furcsának tetszett, hogy van egy sóbarlangunk a belvárosban is. Megnyugtatott viszont a tény, hogy nem csak én voltam ezzel így.

barlang4.jpg

 

A barlang tulajdonosai, Judit és Zoltán örömmel fogadnak a barlangnak helyet adó lakás várószobájában. A fiatal pár minden mondatán érződik, hogy szívügyük a barlang, melyet hiánypótló célzattal hoztak létre abban a háztömbben, melyben korábban ők is éltek. 

Juditék azon lepődnek meg, hogy én vagyok az első, aki a focicsapat kiadványában látta őket először, én pedig azon, hogy sóbarlang és sóbarlang között mekkora különbség van. Aki el akar látogatni ide, ne készüljön túracipővel és fejlámpával, itt nem kirándulni fogunk. Ezt azért fontos megjegyezni, mert több csoport érkezett már ide úgy, hogy parajdi méretekre számítottak, és a legnagyobb meglepetésükre nem találták a barlanghoz vezető lejáratot, csupán egy kisebb helyiséget. Akkor mégis miért látogatják ilyen sokan? Erre igazán akkor jövök rá, mikor én magam is befekszem a hat nyugágy egyikébe, és átadom magam a barlang szellemének.

barlang8.jpgA miskolci sóbarlang ugyanis, egyedülálló kompozícióként az összhatásra törekszik, melyben természetesen a 10 tonna só a domináns, ami só-téglákként a falakon, aprított változatban a padlón, a mennyezeten pedig só-cseppkövek formájában egyaránt megtalálható, így ide belépve egy miniatűr cseppkőbarlangba csöppenünk.   

Az állandóan párolgó és újra lecsapódó só méregtelenítő hatású, negatív iontöltést vált ki, mely véd az elsavasodástól és helyreállítja a szervezet egyensúlyát, tehát ott hat, ahol a szervezetünkben problémát talál. Épp ezért, legfőképp az immunrendszer erősítésére, a légúti megbetegedésben szenvedőknek, allergiásoknak, asztmásoknak ajánlott, de járnak ide sportolók és színházi énekesek is, hogy tüdejüket, hangszálaikat rendben tartsák. Nem mellékesen a só segít az alvászavarok és a depresszió kezelésében, felszakítja a dohányzás okozta lerakódásokat, erősíti a csontozatot, csökkenti a szívritmuszavarokat és a vérnyomás szabályzásában is fontos szerepet játszik.

barlang6.jpgFontos azonban, hogy a mai „asztali”, ill. étkezési sónak semmi köze a szó valódi értelméhez, a barlangban is használt természetes kristálysóhoz. Hiszen, míg napjainkban az étkezési só egy kémia vegyület, tisztán nátrium-klorid, addig a kristálysó természetes megjelenési formában 84 elemet tartalmaz. Azokat, amik a Föld bolygót is felépítették, ami egyben a fizikai testet is alkotja. Így a testnedveink is ezeket az elemeket tartalmazzák, szinte ugyanolyan keverési arányban, mint a tengervíz. Vérünk tehát nem más, mint egy megváltozott tengervíz az említett 84 elemmel. Minden egyes elem ezek közül egyfajta rezgést vált ki, mely összhangban áll a sóban lévő elemek rezgésével.

Kuriózumként, a só jótékony hatása mellett a fény gyógyító erejét is felhasználják a barlangban. A négy alapszín, és azok komplementer színeinek higgadt váltakozása ugyanúgy hat a testünkre és a lelkünkre, mint azok a különböző relaxációs zenék, melyet a 45 perces mesebeli utazásunk során hallgathatunk, megadva minden érzékszervünknek a kellő kikapcsolódást.

barlang1.jpgA barlang keletkezése mesterséges, mégis igen érdekes, hiszen maga a tulajdonos, Judit is igen súlyos allergiás és asztmás megbetegedésben szenvedett. Ennek kezelésére több gyógymódot is kipróbált, de jelentős mértékben a sóterápia segített rajta, így a pár úgy döntött, hogy szeretnének a barlang létrehozásával másokon is segíteni. Mindezt nagy hatásfokkal teszik, törekedve arra, hogy az ember ne egy kezelésen érezze magát.

A barlang teljes kivitelezését egy magáncég vállalta, mely a nagy tömegű só szállításáról, a szoba kialakításáról, a szigetelésről, a szárításról gondoskodott. Érdekesség, hogy a cseppkövek, a fal és a talaj kialakításához nem használtak semmilyen ragasztóanyagot, hanem egy speciális eljárással a sót fújva, majd szárítva alakították ki a helyiséget, így a teljes folyamat mintegy másfél hónapig tartott.

barlang5.jpgA miskolci sóbarlang tehát soha nem fog a parajdi nagytestvérével versenyezni, de igazából nem is akar.  Hiszen a monumentális méretek helyett itt inkább az ember azt a nyugalmat kapja meg, amire elengedhetetlen szüksége van a mai, rohanós hétköznapokban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr746513723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birkesz 2014.07.21. 10:13:32

Ha egy komment kritikát fogalmaz meg, az ezen a blogon törlésre kerül? Pedig nem lehet mondani, hogy trollkodtam, szimplán felhívtam a cikkben lévő hülyeségekre a figyelmet, megemlítve, hogy egyébként jó a blog.
De annyira azért nem ragaszkodom az olvasásához, ha a blogger nem képes kezelni a kritikát.
Vitára nyitott lettem volna, de a blogíró láthatólag nem képes elviselni a vele ellentétes véleményt.

Miskolc régen és ma 2014.07.21. 10:25:58

@Birkesz: Nem arról van szó, hogy nem vagyunk képesek viselni a kritikát, csupán nem feltétlenül bírta el az ingerküszöböt a kommented. Az írás a barlang általi jellemzés alapján készült el. Mivel nem vagyunk a témában szakavatottak, így alapvetően az írás célja sem az volt, hogy kémiai alapvetéseket bizonyítsunk vagy cáfoljunk, hanem az, hogy bemutassunk egy helyet, amely hiánypótló célzattal jött létre Miskolcon, épp ezért sem akarunk vitázni.
Az önjelölt szakértőkett, akiknek az a legnagyobb öröme, hogy egy blogbejegyzést mondatról mondatra szétszedjenek, azokat a továbbiakban is moderálni fogjuk, főleg ha ilyen támadó stílusban teszik.
Írd meg a bejegyzés cáfolatát, mi elküldjük majd a barlang vezetőjének, és ha akar, majd reagál rá.
Előre is köszi a megértésed.
Üdv,
N.A.
süti beállítások módosítása