Mit Miskolc adhatott

A repülőnap margójára

2015. augusztus 15. - david.b

Ha valaki azt mondja, hogy légiparádé, akkor egyből a Kecskeméti Repülőnap juthat eszünkbe, persze miért is lenne ez másképpen. Mostanáig. Hogy miért? Mert Miskolc komoly konkurenciaként jelent meg a láthatáron és egy magas színvonalú rendezvénnyel lett kihívója a híres kecskeméti rendezvénynek.bodnar_jozsef.jpg

A rendezvény szakkommentátora Bodnár József

mentohelikopter_bemutato.jpg

Az OMSZ mentőhelikopterének légibemutatója

 

A miskolciaknak nem lehet teljesen új fogalom a repülőnap, hiszen 8 évvel ezelőttig rendszeresen voltak itt is repülős rendezvények. Aztán azonban eltűnt a programok palettájáról a repülőnap, de idén februárban a Borsod Megyei Repülőklub tagjai elhatározták, hogy újra megajándékoznak minket egy légiparádéval. Horánszky Gergely főszervező elárulta, hogy az utóbbi 8 évben azért is maradt ki a miskolciak életéből a repülőnap, mert azok szervezése komoly szabályozás alá került, így manapság már nem könnyű egy ilyen komplex rendezvény lebonyolítása.

A szervezők elmondása szerint a leglátványosabb és legnagyobb szervezést igénylő programjai a RetroSky Team fellépése, akik Szlovákiából érkeztek, és akik egy eléggé komoly programmal álltak elő és nemcsak repülős bemutatót tartottak, hanem földi harcot is vívtak. A bemutatón több második világháborús géppel mutatták be a nézőknek, hogyan is zajlott egy légicsata a világháború idején. A bemutató színvonalát pirotechnikai eszközök bevetésével emelték, így a kíváncsi közönségnek nemcsak az eget kellett pásztáznia, hanem a földön is sok meglepetésben részesültek.orosz_katonak.jpg

Az orosz katonák már készülődnek a harcra

nemet_tabor.jpg

A német tábor még csendes

fegyverek.jpg

Fegyverek

De nemcsak a RetroSky Team tartott bemutatót, hanem többek között a kupola formaugrás, amely kétségkívül az egyik leginkább embert próbáló feladat a kivitelezést tekintve. Ez  egy 5 fős ugrás 1500 m magasból, ahol az ugró ejtőernyősök összekapaszkodva látványos formációt alkotva kápráztatták el a közönséget.

legikotelek.JPG

Ezenkívül a látványos produkciók mellett láthattunk L-29 Delfin típusú sugárhajtású vadászgépet, valamint talán az előzetes reakciók alapján a közönség által legjobban várt bemutató a Grippenek bemutató-repülése lehetett volna, de sajnos a Honvédelmi Minisztérium nem volt tekintettel a várakozásokra és egy hivatalos közleményben(amelyben a Balti-államok légvédelmére hivatkoztak) lemondták a vadászgépek szerepeltetését az eseményen. Mivel az egyik legjobban várt programja lett volna a kilátogatóknak, ezért néhányan nem mentek el szó nélkül a történtek miatt, de az esemény szervezői a lehető legnagyobb profizmussal akadályozták meg a kommentháború kitörését a rendezvény facebook oldalán. Ebből is arra lehet következtetni, hogy a fesztivál kitalálói tényleg komolyan gondolják a légiparádét, ami miatt külön elismerést érdemelnek.

veteran_autokiallitas.jpg

A veterán autókiállításra érkezett gépek

350_rocket.jpg

350 Rocket Cutlass Supreme

A földi programokat tekintve sem lehetett hiányérzetünk, hiszen a színpad folyamatosan foglalt volt, illetve a nap zárópasszusaként a magyar popszcéna egyik jelentős formációja a New Level Empire lépett fel 20:30-tól. Továbbá az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerinti hőségriadót sem hagyták figyelmen kívül és több párakaput felállítottak a rendezvény helyszínén, illetve nyilvános csapokat is telepítettek a kiszáradás veszélye ellen. A nagy érdeklődésre való tekintettel továbbá a kapunyitást is korábbra tették és a látogatók már reggel 8 órakor bemehetnek a rendezvény területére. A parkolási lehetőséget és az eltévedt autósok eligazodását sem bízták a véletlenre és sűrűn kitelepített biztonsági szolgálatosok segítettek a kiérkezőknek. Sajnos a délutáni programokra nem tudtunk maradni, így arról nem tudunk személyes  beszámolóval szolgálni, de szívesen fogadjuk olvasóink jelentéseit, beszámolóit, fényképeit és reméljük, hogy lesz jövője a rendezvénynek.

bemutato_vs_legiszallitas.jpg

repulo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr337709248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása