Mit Miskolc adhatott

Boldog békeidők - avagy a 30-as évek Miskolcon

2015. február 09. - Miskolc régen és ma

Mint azt már több bejegyzésben is kihangsúlyoztam, már a 19. század végén, majd a 20. század elején is a mindenkori városvezetés programja volt a városrendezés, azaz Miskolc területének növelése a környező települések egyesítése, azaz a "Nagy- Miskolc" koncepció gondolata.

Az erre vonatkozó elképzelések megvalósítását az első világégés megakadályozta, azonban elmondható, hogy a világháború okozta károkat Miskolc viszonylag gyorsan kiheverte. A trianoni döntés által megváltozott országhatárok nagyban befolyásolták Miskolc geopolitikai helyzetét is, hiszen Kassa elvesztésével a város szerepe jelentősen megváltozott. Szinte egycsapásra Észak-Magyarország gazdasági súlypontja lett, bár tulajdonképpen már az ezt megelőző időszakban is Kassa fölé nőtt lakosságszámban, gazdasági jelentőségben, társadalmi összetételben. A 20-as években ismét előkerültek a városfejlesztési tervek, melynek megvalósítását nagyban segítette a Speyer-kölcsön felvétele, melyben a város is jelentős mértékben részesült 1925 után.

Bár a "Nagy-Miskolc" koncepció ebben az időszakban még nem valósult meg (azaz a városi közgyűlés nem bólintott rá), mégis nagy fejlesztések mentek végbe:  1926-ra megépült a Búza téren a vásárcsarnok, bérházak épültek a Tízes honvéd közben (az akkori Déryné utcán), új járványkórház épült a megyei kórház mellett, 1927-ben adták át a Zenepalotát, 1929-ben a lillafüredi Palotaszállót, ezen kívül iskolák, utak, közművek is épültek. A város rendezte a Búza téri görög katolikus templom és a Csabai kapu könyékét, bővítették és korszerűsítették a színház épületét. Csabán felépült a zsidó kórház, amely később a művésztelepnek adott helyet, kialakították a népkerti sporttelepet és a Vigadót, felújították a Korona szállót, 1929-ben átadták az Erdészeti palotát, 1934-ben a fából készült avasi kilátót, 1937-ben a Postapalotát.

Tehát elmondható, hogy a korszak Miskolc egy virágkora, melyben a város és annak közélete is felpezsdült.

A fent leírtakról árulkodó fotók következnek, melyeket miskolciak és Miskolcra látogató turisták készítettek. Az ő lencséjükön keresztül nyerhetünk bepillantást Miskolc boldog békeidejébe.

 

Tovább olvasom az új blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr367154041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bokor.istvan 2015.02.09. 22:29:55

Az a kocsi melyben önök szerint az anyósnak kell nyomkodni a dudát, egyszerűen csak jobbkormányos. A sofőr és a duda pont jó helyen vannak.

Miskolc régen és ma 2015.02.10. 07:21:15

@bokor.istvan: Igven, erre már több visszajelzés is érkezett, hogy akkoriban voltak vegyesen bal- és jobbkormányos kocsik is. Ebből is tanultunk :)

KissGecihuszár 2015.02.12. 11:48:11

Lehet, hogy most ismét -mint oly sokszor az eddigi kommentjeimben, itt/ott- "hangulatkeltő leszek, de nekem ezekből a képekből egy minden szempontból "menő" Miskolc és környéke feeling jön le, ergo a ballibsik által permanensen pusztítónak, "a 3 millió koldus országaként" aposztrofált Horthy érában mintha sokkal gazdagabb, szebb, életvidámabb hely lett volna ez a város, ahol jól öltözött emberek, nem gagyi, hanem az akkori körülményekhez képest meglehetősen drága autókkal furikáztak volna, tehát számomra ez azt jelenti, hogy volt a városnak egy masszív középrétege, illetve egy igencsak tehetős tőkés vállalkozó, iparos rétege is! Ez tehát egy újabb bizonyíték, hogy Miskolcot (sem) a kommunizmus , azon belül az '50-es évek "erőszakos iparosítása", hanem már a XIX. század emelte abba a magasságba, mely a XX. század elején, közepén teljesedett ki. Épp ezért elképesztő, hogy milyen pusztítást vitt itt is végbe a kommunizmus, majd az elvtársakból vedlődött "urak" módszerváltást követő őrült ámokfutása, melynek súlyos, immár gennyedző sebeit csak hosszú évek, ha nem évtizedek hosszas, következetes melójával lehet helyrehozni! Átkozottak legyenek azok a senkiháziak, akik ezt a pusztítást egyrészt az épített javakban, másrészt a fejekben véghez vitték és őszintén remélem, eljön a nap, amikor elnyerik méltó büntetésüket...

bandigyerek 2015.03.25. 22:32:37

@KissGecihuszár: Hát baszki... ha azt mondom, komplett idióta vagy, akkor finom úri modort testesítek meg...
süti beállítások módosítása