Mit Miskolc adhatott

A miskolciak összefogásával épülhet újra a Kilátó

2015. május 12. - Miskolc régen és ma

Mint arról már egy korábbi írásunkban beszámoltunk újra régi, egyben a mai igényekhez igazodó szerepében tündökölhet Miskolc egyik szimbolikus épülete, az Avasi Kilátó. A projekt honlapját áttanulmányozva elsőre nekünk is voltak aggályaink a fejlesztések megvalósításával kapcsolatban. Rák Mónika a projekt megálmodója, valamint Túrmezei Tamás, a beruházás tervezésének és kivitelezésének felelőse készséggel álltak rendelkezésünkre.

kilato.png

Bár a legtöbb médium leginkább a projekt részeként létező szalonétterem fényűzését emelte ki, maga a beruházási koncepció ennél jóval többről szól, ez ugyanis egy komplex beruházás, mely nem csak gondosan kidolgozott megvalósítási tervekkel, hanem érzelmi töltettel is bír.  

Bár a karrierem nem Miskolcon teljesedett ki, mégis mikor hazaköltöztem, úgy éreztem itt vagyok igazán otthon, mert itt vagyok biztonságban. Többen elutazunk a világ más részeire azért, hogy csodát lássunk, Miskolcon pedig ez a csoda itt van az „orrunk előtt”. Ez ihlette a kilátó fejlesztésének ötletét. Mikor kiállunk a Kilátó teraszára olyan panoráma tárul elénk, mely a világ bármely pontján megállná a helyét, épp ezért vétek lenne kihagyni azt a potenciált, melyet a kilátó hordoz magában. Ezzel szemben, aki turistaként felmegy manapság a kilátóhoz, az első kérdése az, hogy miért nincs itt valami más is?  – kezdett bele Mónika.

monika.jpgRák Mónika a projekt ötletgazdája

Az épület és a közvetlen környezetének fejlesztésére vonatkozó projekt ezt az űrt szeretné betölteni, ötvözve a mai igényeket a történelmi Avas értékeivel.  A kilátó egy tradicionálisan modernista épület – ahogy Mónika fogalmazott. A projekt célja tehát jóval összetettebb egy szalonétterem megnyitásánál, az önmagában nem is lenne rentábilis, nem is az volt a cél, hogy helyszínt keressenek egy exkluzív étteremnek. A projekt elemeinek része a kilátó épületének teljes rehabilitációja, az épülethez méltó fénytechnikával, a terasz szintre vezető lifttel, valamint a kilátó belső terének az átalakításával. Az éttermi szinten alakítanák ki a már említett szalonéttermet, a teraszon egy kávézót, a kilátó előtti téren pedig büfésor várná a látogatókat.

unnamed_1.jpg

unnamed_3.jpgA Kilátó mostani állapota belülről

Az épületet körülölelő park is hangsúlyos szerepet kapna, ahol a „világ kilátói” szoborcsoport mellett szabadtéri színpad működne, valamint az újjászülető, régi villában berendezett konferenciaterem különböző rendezvények színhelye lehetne. A kilátó látványos és gyors elérése érdekében pedig egy, a Városháztér közvetlen közeléből induló libegővel szeretnék elérni a projekt ötletgazdái, hogy minél többen időzzenek a város tetején.

1minikilato_1.jpg

A beruházás összegéről is kérdeztük az ötletgazdákat, akik – bár pontosan kidolgozott költségvetéssel rendelkeznek – elárulták, hogy a projekt megvalósításához szükséges önrészt lokálpatrióta befektetők bevonásával tervezik előteremteni, a projekt jelenleg ebben a fázisában tart.

Számunkra is meglepően pozitív volt az elképzelésünk fogadtatása. Akiket eddig megkerestünk, szinte kivétel nélkül láttak fantáziát a beruházásban. – felelte Mónika.

A potenciális befektetők felkeresése a nyár végéig tart, ezt követően a városvezetéssel egyeztetik a terveiket. Mivel a városnak is vannak a pincesorok rehabilitációjára vonatkozó tervei, így a két projekt megvalósulása a tradíciójához méltó helyére emelné a történelmi Avast. Az pedig már csak slusszpoén lenne, ha mindez egy időben valósulna meg. 

unnamed_4.jpgPanoráma a Kilátóból

A beruházás mintegy 60 új munkahelyet teremtene, a komplexum rentábilis üzemeltetésére pedig gondosan kidolgozott tervekkel rendelkeznek az ötletgazdák, de ezekbe igyekeznek bevonni a befektetőket is, hiszen a kilátó fenntarthatósága közös, hosszú távú érdekük.

1szinpad.jpg

Hogy az évek alatt kidolgozott koncepció ne csak papírokon létezzen, ahhoz a miskolci lokálpatrióták, valamint a város összefogására van szükség. A terveket ismerve egyáltalán nem tűnik irreálisnak az ötletgazdák elképzelése, abban pedig mindannyian egyetértünk, hogy a kilátó, mint a város szimbolikus épülete jelen állapotában nem feltétlenül a turisták elsődleges célpontja, holott az egy laza sétával elérhető a belvárosból. Ez is egy olyan kuriózum a sok közül, ami a történelmi Avast egyedülálló látványossággá teheti nem csak az országban, hanem egész Európában.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr727453610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MiGeo 2015.05.13. 14:21:21

Sosem szerettem ezt a kilátót, irtó nagy kár az elődjéért, nem is értem miért ezt tekintjük szimbólumnak, szerintem az Avasi templomtorony sokkal erőteljesebb lenne, hovatovább régebben az is volt inkább a város szimbóluma, még az egyetem is használta az egyik korai címerében, de máshol is megjelent. Ugyanakkor jó lenne, ha végre az Avastetőt rendbe szednék úgy cakkpakk, mert ahogy pl a sportpálya kinéz....ugyan így Kisavas meg a környéke...Viszont ez a terv elég nagyzoló, kétlem, hogy igény lenne egy ilyen luxy étteremre a Kilátóban :), a terv többi része mondjuk még akár jól is sikerülhet, azt inkább támogathatónak és ésszerűnek/megvalósíthatónak látom. Annak ellenére is, hogy a város erősen haldoklik....

Killary Fucking Clingon 2015.05.13. 15:46:44

Csak szólok hogy a projekt ötletgazdája én vagyok és nem Rák Mónika. Kb 20 embert győzködtem erről, különböző görény helyi politikust is többek közt...

Honvéd Szilveszter 2015.05.14. 09:32:46

Az ötletet megírtam a városnak és reagáltak is rá kb 1,5- 2 éve....
www.miskolcvaros2020.hu/varjuk-javaslatait?field_temakor_tid=All&page=1 ezen a linken érhetö el a javaslat Avas tető és Kilátó szekcióban. Üdvüzlet, szép napot !
süti beállítások módosítása