Mit Miskolc adhatott

Melyek Miskolc legszebb köztéri emlékművei?

2015. június 05. - Miskolc régen és ma

A tegnapi, trianoni emlékműnél való megemlékezés kapcsán fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy mennyi jellegzetes köztéri emlékmű, vagy éppen szobor található a városban különböző eseményekre, személyekre emlékezve. De, hogy melyik a legszebb, legkedvesebb az Ön számára, most itt az alkalom eldönteni! Szavazzon hát a lap alján! 

1. Mancs szobramancsdog_szb.jpgMancsot, azt gondolom nem kell bemutatni senkinek. Az életmentő német juhászkutya Miskolc büszkesége, aki míg élt, számos életet mentet a  a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsapat hűséges tagjaként. Szobrát 2004 decemberében avatták fel a Széchenyi és a Szemere utcák kereszteződésénél, a Szinva-hídon.A szobor Szanyi Borbála munkája.

2. Miskolci lányok800px-girls_of_miskolc_statue_closeup.jpgA Szinva teraszon elhelyezett kedves szoborcsoportot 2006-ban avatták fel. Mögöttük, az úton átsétálva található Mancs szobra. Kutas László műve ma is kedvelt hely a szelfizésre, nem tagadom, én is többféle pozitúrában megörökítettem már magamat a lányokkal, de ezzel szerintem nem vagyok egyedül.

3. A Weidlich-palota domborzati díszei1024px-weidlich_front_miskolc.jpg

Ez tipikusan egy olyan alkotás melyet kevesen nézünk csak meg magunknak, hiszen a főutca forgatagában inkább a lábunk elé, mint felfelé tekingetünk. A ház 2011-es felújítása után váltak láthatóvá az egykori üzlet- és lakóház homlokzatán lévő szobrok és domborművek.

4. Vasutas hősök emlékműveelsovilaghaborusemlekmu_01.jpgAz emlékmű a Mindszent téren, a MÁV Központ épülete sarkánál áll. A tábla felirata: „A M. Kir. Államvasutak miskolci üzletvezetősége hősi halottainak emlékére, 1914-1918”. Alatta pedig a nevek… Az emléktábla alatt egy 56-os megemlékezést is elhelyeztek: „Az 1956. évi forradalom és szabadságharc miskolci vasutas résztvevői és mártírjai emlékére”. Az emlékmű Aszalay Gyula alkotása.

5. Millecentenáriumi emlékműmillecentmemorial_ve.jpgVarga Éva alkotását 1996-ban avatták fel a honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából, a Kossuth-Széchenyi utca találkozásánál.

6. Herman Ottó- szobor640px-ottohermanstatue.jpgA mészkőből faragott szobor a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai kiállítóhelye előtt áll. Feltehetően ez volt Medgyessy Ferenc utolsó szobra.

7. Az Aranyszarvas Gyógyszertár cégéreiaranyszarvas02.jpg

800px-aranyszarvas03.jpg

Bár kicsit kirí a többi alkotás közül, mutasson nekem valaki ennél szebb cégérrel rendelkező gyógyszertárat! 

8. Kossuth- szobor12336111121044046_erzsebet_ter-1.jpgA szabadságharc 50. évfordulóján, 1898-ban állította Miskolc a szobrot. Ez volt az országban az első egész alakos köztéri Kossuth-szobor. A szobor leleplezése országos esemény volt: országgyűlési képviselők, politikusok és más hírességek jelentek meg. Itt volt a nagy államférfiú húga, Ruttkayné Kossuth Lujza és fia, Kossuth Ferenc, Herman Ottó és Lévay József is. Fontos előzmény: Miskolc már 1886-ban díszpolgárává választotta azt a Kossuth Lajost, aki 1879-ben elvesztette magyar állampolgárságát. A szobor az Erzsébet téren áll, építésze Kis István.

9. Széchenyi-szoborszechenyi_mm.jpgMelocco Miklós süttői kőből készült emlékművét 1994. október 23-án avatták fel a Városház téren. mely a mai napig kedvelt találkozóhelye a miskolciaknak. Az alkotás az idős, megtört Széchenyit ábrázolja.

10.Szent István-szoboristvankiraly_sculpture_miskolc.jpgMiskolc egyik jellegzetessége, hogy a Széchenyi, Kossuth. valamint Szent István tiszteletére állított szobor triót mindössze 2 perces séta alatt meg lehet tekinteni. Jószay Zsolt alkotását 2000-ben avatták fel a Városház téren. 

11. Miskolc város elesett hőseinekdscn4840.jpg2003-ban avatták fel Miskolcon a Hősök terén a huszadik század háborús hőseinek és áldozatainak emlékművét. A Miskolc város elesett hősei nevet kapó monumentális alkotás Szanyi Péter miskolci szobrászművész alkotása.

12. Szökőkútfountain_squaredisz_miskolc.jpgA Tizeshonvéd utca előtti Dísz téren álló alkotás igazi kuriózum, bár tudjuk, hogy a melegebb időszakban kik és mire használják. Olvasónk segített egy linkkel, ami szerint 1972-ben készült el Nagy Zoltán alkotása. 

A monumentális kompozíció egy nagy medencéből, benne a bronz (!) térplasztikából és körülötte elszórtan elhelyezett csobogóként funkcionáló kőtömbökből áll. Bronz, igen, csak olyan szinten szennyezett az alkotás, hogy eredeti színe egyáltalán nem kivehető.

 

13. Petőfi-szobor5641111121044231_petofi_ter-1.jpgA szobor nem meglepő módon a Petőfi téren található. Kocsis András szobrász 1951-ben felavatott egész alakos bronz Petőfi-szobra valójában emlékműegyüttes. A tér és szobor felújításakor a munkásmozgalmi ihletettségű domborműveket eltávolították.

14. Mária-oszlopcsuprosmaria_01.jpgA miskolciak által „Csupros Mária” néven emlegetett emlékművet a pestisjárványtól megmenekülő város lakói emelték 1738-ban. „Csúfneve” onnan ered, hogy régen a szobor közelében volt a piac, és a környék fazekasai a szobrot körülvevő kovácsoltvas kerítésre akasztották ki portékájukat. Az oszlop a Mindszenti templom előtti kis terecskén áll.

15. Emperpár

emberpar_vm.jpgArra fogadni merünk, hogy nem ez az alkotás fogja nyerni a szavazást, de különlegessége miatt nem tudtuk kihagyni. Ez a valami ugyanis egy emberpárt hivatott ábrázolni. Varga Miklós (nem, nem az énekes) alkotása az egykori Lenin Kohászati Művek és a DIGÉP segítségével készült. 1976-ban avatták, a Győri kapuban áll. 

 16. Munkástrón94593054.jpgIgen innovatív, újszerű kompozíció volt felállításakor a Munkástrón, Kiss István egyik legmodernebb szobra. Az egykori Vasas Művelődési Központ feltűnően igényesen tervezett és kivitelezett (mára elképesztően lehasznált, tönkretett) épületével összhangban került elhelyezésre, a tér északi oldalának rendezésére. Tulajdonképpen munkásmozgalmi emlékműként funkcionált, a nagyüzemek közelében.

17. A Kezekimgp6602.jpgNálam ő az egyik favorit. Te jó ég, hányszor, de hányszor másztam meg ezt a művet kiskoromban! Az alkotás Kerényi Jenő munkáját dicséri. A hatalmas kőtömbökből faragott szoborcsoport a Kilián-déli városrész nagy parkjában látható. A Munkáskezek címen is jegyzett, mégis Kezek címen közismert, monumentális alkotást 1973-ban avatták fel. 

18. József Attila- szoborjozsef_attila_003.jpgA szobor József Attila születésének 100. évfordulójára készült, avatása 2005. április 10-én volt. A költő alakja mellett egyik legszebb szerelmes versének, az Ódának töredezett sorai olvashatók, ugyanis József Attila Lillafüreden írta az Írók Gazdasági Egyesülete által szervezett első, 1933-as írótalálkozó idején a költeményt. A szobor a Palotaszálló függőkertjében, a vízesés mellett látható.Az alkotás Varga Éva műve.

19. Vizet öntő nőmiskolc_30.jpgHerczeg Klára alkotását 1955-ben állították Perecesen. A szobor egy tanítónőt ábrázol, aki Benedek Elek unokahúga volt. A szobor mögötti forrás vize gyógyító erejű, erre a mai napig nagyon büszkék a perecesiek.

20. Rétisasmartintelep_emlekmu.jpgLengyel Tibor kő-bronz kompozíciója a Martinkertvárosban található. 

21. A trianoni emlékműmiskolic_trianon_emlekmu.jpgAz emlékmű a Győri kapu – Gyula utca kereszteződésében található, melyet tavaly avattak fel az Összetartozás napja alkalmából. A történelmi Magyarországot ábrázoló impozáns fametszet méltó helyszíne a megemlékezéseknek.

 Tetszett a cikk? Úgy érzed, Te is tudnál írni hasonlót? Lenne egy jó témád? Jelentkezz szerkesztőnek a miskolcadhatott@gmail.com e-mail címen, vagy facebook oldalunkon privát üzenetben! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr67519772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moszkvicssluszkulcs 2015.06.07. 09:35:01

Milyen érdekes, hogy nap mint nap találkozom ezekkel az alkotásokkal, de így egyben látva elcsodálkoztam, hogy ennyi van belőlük.

Sealer 2015.06.07. 12:21:28

A Dísz-téri szökőkútról: (mert mint egykor volt miskolcinak, kellemes emlékeket idéz a képe)
"... igazi kuriózum, bár tudjuk, hogy a melegebb időszakban kik és mire használják. Az alkotója ennek biztos nem örülne, bár arra sajnos nem sikerült rájönnünk ki ő valójában, így az emlékmű átadásának dátuma is ismeretlen számunkra."
Nekem kb. 1 perces Google-kutakodás után ezt sikerült találnom:
www.kozterkep.hu/~/8774/szokokut_terplasztikaval_miskolc_nagy_zoltan_1972.html
Arra azonban nekem sem sikerült rájönnöm, hogy ki ő valójában, és hogy örülne-e annak, hogy melegebb időszakban a tuggyukkik tugyukmire használják. (Tényleg: mire is? Az utóbbi 20-30 évben nem nagyon jártam arrafelé.)

curve17 2015.06.07. 13:34:22

@Sealer: Ingyen strand, de általában mindegyik szökőkútnak ez a funkciója...

Miskolc régen és ma 2015.06.07. 14:31:55

@Sealer: Köszönjük az infót, kerestem a köztérképen én is, de nem találtam meg sajnos.
süti beállítások módosítása