Mit Miskolc adhatott

Román megszállás Miskolcon

2017. december 01. - Miskolc régen és ma

December 1. Jeles dátum mind a román, mind a magyar történelemben, de abszolút ellentétes előjellel.  1918-ban ugyanis ekkor nyilvánították ki a magyarországi románok azon szándékukat a gyulafehérvári nemzetgyűlésen, hogy Erdély, a Körösök vidéke, a Bánát és Máramaros – összesen 26 történelmi vármegye – csatlakozzon a Román Királysághoz. A valóságban az elszakadás egyoldalú határozat eredménye volt, mely az erdélyi magyarságot teljesen megfosztotta az önrendelkezés jogától. A románok jogsértő viselkedése az antant színlelt tiltakozása mellett ment végbe, ugyanígy hunytak szemet később a színmagyar területek megszállása felett is. 

Tovább olvasom a megújult blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcadhatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7513403115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomfree 2017.12.01. 22:36:44

Ne is idegesíts ezekkel a büdös románokkal.

anyadmajma 2017.12.02. 13:35:14

És igen, köszönjük meg szépen a jobboldali kormányzásnak, ideológiának és vezetőknek, hogy ez megtörténhetett, hogy lehetővé tették oly sok libsi magyar élete árán az ország bukását.
A pökhendiség, a valóságtól való teljes elrugaszkodás ide vezet. Azért külön jó, hogy ezek az emberek, akik anno ide juttatták az országot, most ők a példaképe az országnak. (belátom, Rákosi még gázabb lenne).

tomfree 2017.12.02. 14:04:31

@anyadmajma: milyen jobboldali kormányzásra gondolsz? A háborút Tisza ellenezte konkrétan, a Habsburgok mentek bele ami a végén ehhez a gyalázathoz vezetett. Kire gondolsz aki oda juttatta az országot?

@Miskolc régen és ma: olvasni is fájt és nem a munkád, hanem a tartalma miatt...
süti beállítások módosítása